Je hanbou mať prvý vytrhnutý zub v dvadsiatich?
Ahojte, myslíte si,že je to hanba mať vytrhnutý prvý zub v 20tich rokoch? 😕
@ninka297 no ja si vždy myslím,že to hanba proste je :( a mám zo seba zlý pocit….a pritom zuby mám veľmi pekné, no z nejakého dôvodu asi ja patrím k tým,ktorým sa zuby možno rýchlejšie pokazia :(
A je to tvoja vina? Mňa nikto nikdy neviedol k tomu aby som si umývala zuby a starala sa o ne. Keď som bola malá, mama mi nakázala aby som si išla umyť zuby ale nikdy ma neskontrolovala. Ja hlúpe decko som v kúpeľni namočila kefku, posedela som si na vani a bolo. Akurát občas som si ich umyla ráno. Až keď som prišla do puberty a začali sa mi páčiť chalani, aj zuby som si začala umývať ale to už bolo neskoro. Mala som polovicu zubov už vtedy zablombovanych. Teraz mam pred 40kou, 7 zubov vonku a takmer všetky co mi zostali volako upravené. Pretože mám niekoľko implantátov, do zubov som dala toľko pezani, že som za to mohla mať nové auto. Nehovorím o tej bolesti 🙈 Takže máš len 20 a 1 zub vonku, si si vedomá toho, že sa musíš o ne starať tak sa toho drž. A veď k tomu aj svoje deti, až raz budeš voľáke mat 😀 Tie moje majú drezuru pri umývaní zubov každý deň 😀 ale raz mi budu vďační.
Autorka neexistuje nič také, že sa rýchlejšie kazia. Kazia za preto lebo je tam zla starostlivosť o ne. Vid vyššia skúsenosť.
Správna technika umývania, medzizubne kefky, medzizubne nite, ústna voda, škrabka na jazyk, 2 x rocne dentálna hygiena, preventivne prehliadky s RTG. A nemáš mat prečo veľké a hlboké kazy, ktoré by končili s vythnutim zuba.
Len ľudia sa často krát o zuby nestarajú ani na takejto základnej úrovni a potom plaču ako je to drahé, boja sa zubára, vyhovaraju sa na genetiku atď atď.
@ninka297 preventivka pre dospelých je raz ročne. Rtg raz ročne sa dá zvládnuť aj zdravotne aj finančne.
Ono bežná starostlivosť ako som vymenovala vyššie vyjde výrazne menej ako opravy a náhrady zubov. Aj poisťovňa vie niečo za dentálnu hygienu vrátiť naspäť. Len sa treba zaujímať.
Mne chybalo v 37 rokoch 10 zubov, to uz hanba bola. Jeden zub nie je ziadna tragedia. Ja keby som vtedy vedela o starostlivosti o zuby, to co viem dnes, tiez by som tak nedopadla (strava, medzizubne kefky, ustna voda, pravidelna zubna hygiena u odbornika...)
proste odkedy viem,že mi majú ten zub vytrhnúť tak na nič iné nemyslím len na svoje zuby☹️ chytajú ma z toho už úzkosti
Ahoj ja som už v 15 mala 1 zub vonku, stále mi ho zobar opravoval,stále praskali, tak šiel von. Momentálne mám na Tom mieste mostík zo sklených vláken, a nemôžem na tej strane ani jesť, ako mám to tak vsugerovane,že sa zlomí 😂. No a na druhej strane mám od 23 ďalší vonku a tam je zas normálny mostík. A žijem 🙂
Hanba s tým nemá nič. Aj keď neviem, či si ho zanedbala. Keď píšeš, že sa ti kazia zuby, nemáš náhodou reflux? Vtedy je v ustach iné ph a zuby sa môžu kaziť viac.
@gemerka17 no mala som v ňom dieru, a zubárka mi do nej dávala liečivé vložky, lenže po čase ako som tam mala aj tú liečivú vložku tak ma to bolelo a potom som išla k zubárke, vybrala mi tú vložku a odvtedy ten zub mám otvorený a odvtedy ma nebolel. Hlavne,že mi zubárka povedala,že mám koreňové liečenie a keď som bola u nej naposledy,tak mi s tým zubom ani nič nerobila (robila mi niečo s iným, o ktorom som ani nevedela,že s ním niečo mám) a potom keď som sa jej spýtala na ten zub s tou dierou tak povedala len,že “to si nechajte vytrhnúť”.
Riešenie jednoduche. Chod k zubárovi, ktorý má vybavenie a zub osetri. Nemusíš sa so zubom lucit a tym padom aj hanbiť. A s daným prístupom by som zmenila zubarku.
Väčšina zubov sa dá teraz zachrániť, len treba ísť k odbornikovi, ktorý má dostatok času, techniky a vedomostí. A to proste nemá každý zubár.
@lukbe išla som s tým už k inej lekárke,tá to pozrela a tiež povedala,že je to už také na vytrhnutie 😕 tak ja neviem, neverím,že je to až také zlé
Treba ísť k zubarovi, ktorý sa zaoberá liečbou korenovych kanalikov a pracuje s mikroskopom. Tí sú jediný, čo vedia danú situáciu najlepšie posúdiť, nie zubár na poliklinike, čo je rád, ak má RTG v ambulancii.
@gemerka17 a k takým zubárom sa dá prísť hocikedy s tým,že mám takýto problém alebo potom k tomu zubárovi potom už musím patriť ako pacient?
Stačí si zavolať. Väčšinou majú aj fajn terminy. Keďže sú plne vybavený a poisťovňa prispieva máličko, tak zazmluvneny nie sú, čiže kľudne k nemu môžem prísť na riešenie 1 problému. Často takýto zubári robia tieto zákroky (ako je ten tvoj), že ich zubár pošle, lebo oni nemajú takú techniku. Pacient sa potom vráti k pôvodnému zubárovi. Si pacient ale nie vec, môžeš mať aj 10 zubarov.
Objednaj sa k tomu zubárovi, ktorý sa na špecializuje. Čiže pracuje pod mikroskopom. Ten ti najlepšie povie čo a ako.
@gemerka17 nesúhlasím. Genetika nepustí...a po druhé mne sa v tehotenstvach a po pôrodoch veľmi začali kaziť zuby tak okrem osmiciek si to jedna šestka už odniesla a je vonku....nie preto že by vyslovene musela, ale xyz krát bola prevrtavana, mala som za sebou endodenciu a aj tak robila ustavične problémy a bolela.... Tak som sa rozhodla že ide von a bude pokoj... Nemohla som kvôli nej spávať a len som do nej investovala a aj tak to neprinieslo účinok, takže išla...
Autor príspevku, určite to nie je hanba a ak je to nejaky predný zúbok, dnes sa už dá pekne nahradiť implantátom, i keď na to sú treba tiež pripraviť značnu hotovosť.
Áno ja tiež tak... Dobre si urobila ak ti robila problémy..
Zhodou okolností som včera bola na preventívne a išla von aj posledná osmička 🙂
@blavackaerika no ano pravda, a dokonca sa od nej pokazila vedlajšia sedmička vraj. Takže hej muselo to ísť von. 😕
Dobrý deň prosím vás vedeli by ste kde mi vytrhnú zub mam problémy zlomil sa mi a strašne boli a začína chytať sivú až čiernu farbu... Môj obvodný zubár ma dovolenku a už nevydržím neviete náhodou kde mi to vytrhnú som z Lučenca ďakujem za každú odpoveď

To, že máš vythnuty zub znamená, že sa o zuby nestaras. Výnimka sú úrazy.
Dbaj na to, aby sa to už neopakovalo. Nie je to dobrá vizitka.