icon

Kedy ísť k ortopédovi alebo neurológovi s bolesťou chrbta?

29. júl 2024

Dnes už boli chrbát každého. Túto vetu pocujem od lekárov často. Ak ste mali problémy s chrbticou u koho ste boli na vyšetreni ? Aké problémy ste mali a co s vami lekár urobil ?

ukgirls
29. júl 2024

chiropraktik kt ponapravoval co sa dalo-nikde inde som ist nemusela... zalezi z coho ta boli chrbat

yoxinka
29. júl 2024

Problémy s chrbticou mám od 15 rokov. U nás na Spiši mi fyziatrička povedala, že na také bolesti som mladá a neriešila. Potom som šla študovať do BA a raz keď som sa nevedela od bolesti pohnúť, kamoši ma odniesli na Kramáre, tam som sa dostala k už nebohému profesorovi Gúthovi. Ten ma s jeho tímom dali dokopy. Gúth bol v tej dobe najväčší odborník na fyzioterapiu, všetci vysokoškoláci, ktorí to študujú, učia sa z jeho kníh. Nejaký čas bol pokoj až pokiaľ som neotehotnela. Vtedy opäť začali trable. Asi 2 roky som cvičila pilates 2x týždenne u jednej kočky, to bolo super. Ja som však nikdy nemala nejakú cielenú fyzioterapiu zameranú na stav brucha a chrbta v tehotenstve a po pôrodoch. Po narodení prvého syna ma brala na Kramáre sanitka, po narodení tretieho dieťaťa som mužovi doma odpadla od bolesti a to bola posledná kvapka, tu sme pristúpili na platené riešenia a šla som do súkromnej kliniky v BA, kde ma komplet dali dokopy. Ale bolo to drahé jak šľak a trvalo to asi 2,5 roka, prvý rok veľmi intenzívne. Našla som super neurologičku, ktorá bola veľmi ochotná spolupracovať s klinikou, takže môj progres bol super aj vďaka nej (zabezpečila MRká a vyšetrenia, ktoré bolo treba a koľko bolo treba podľa toho, ako si pýtal fyzio tím). Ja konkrétne som mala prasknutú platničku v segmente L5/S1 so sekvestráciu, veľa vysunutých platničiek kade tade vo všetkých segmentoch chrbtice a ochrnutý jeden nerv, kvôli čomu mi nefungoval trapéz 😬. Staralo sa o mňa asi 5 ryzioterapeutov, oni sa tak menili podľa liečby a toho, čo bolo treba práve robiť a ako reagovalo telo. Dodnes chodím k jednému fyzioterapeutovi, ale už len tak na kontrolu, naučila som sa plávať, hýbem sa, kompletne som zmenila pohybové stereotypy, dýchacie stereotypy, cvičím a stav sa nedá ani porovnať s tým, ako som fungovala kedysi. Cítim sa super a to som mala pred pár rokmi problém navariť, lebo som nevládala stáť 30 minút.

anika02
31. júl 2024

Extruzia platničky - bola to dlhá cesta keďže dostať sa k neurológovi aj keď som bola veľmi bolestivý prípad bola dlhá a ťažká...najprv riešená cez urgent keďže neurológ nemal voľný termín, potom neurológ, odporúčanie na neurochirgiu a operáciu....ale vyskúšala som kliniku v KE kde má zachránili od operácie. Takže zatiaľ mám pokoj ale musím dávať pozor 😉