Ľahká percepčná porucha sluchu a načúvací prístroj
Dobrý deň,
chcel by som Vás poprosiť o radu. Nedávno som bol na vyšetrení na ORL a zistili mi ľahkú percepčnú poruchu sluchu. Nakoľko mám aj psychické problémy, doktorka mi na poruchu sluchu predpísala liek, ktorý mi psychiatrička predpísala na úzkosti. Avšak, tento liek beriem od júna minulého roka a vôbec mi nepomáha na zlepšenie sluchu. Nakoľko, v mojom prípade, mi daná porucha sluchu do veľkej miery obmedzuje každodenný život (pušťanie nahlas hudby TV, doma nepočujem časť rozhovoru, nepočujem, keď ma niekto volá a pri práci na hospodárstve nepočujem spolupracovníkov, neviem s nimi komunikovať, ap.) a prípadné budúce zamestnanie (plánujem pracovať v pedagogickej oblasti), som rozmýšľal, keďže mi liek neúčinkuje a podľa tvrdenia známej, ide o jediný liek, ktorý sa predpisuje na danú poruchu, rozmýšľal som nad tým, že by som doktorku z ORL poprosil, aby so mnou riešila otázku použitia načúvacieho prístroja. Preto by som sa chcel spýtať, či je tu niekto, kto, vzhľadom na obmedzenia a z vlastnej iniciatívy, riešil otázku prístroja? Stotožnila sa s Vaším návrhom doktorka? Ako ste daný problém riešili?
Za odpoveď vopred ďakujem.
@anonym_autor navstiv niektoru firmu,ktora predava nacuvacie pristroje.Toto mi vyhodil googl.
https://intl.phonak.com/sk-sk/o-nas/
Mama ma nacuvaci strojcek cez lekarku,ale nie je velmi spokojna.Chcel som doplatit kvalitnejsi,ale doktorka to odmietla.Velmi tazka komunikacia.
@tundra Ďakujem za radu.
neviem odkial si, ale v KE aj v BA je napriklad Widex a maju aj poradenstvo... ja este odporucam zvazit aj tlakovu komoru, vyborne rozsiri a prekrvi drobne cievy a vie pomoct s nahlym poklesom sluchu, pripadne to zastabilizuje - to by ti ale dobry ORL lekar mal ponuknut ako moznost, ja som chodila u nas v KE
Takto -ak raz ide o percepcnu poruchu sluchu,čiže je poškodený vnútorný systém ucha,tam je stav nezvratný,inak povedané,nikdy sa to už nedá do pôvodného stavu. Liekmi sa predchádza tomu,aby sa sluch opäť viac a viac nezhorsoval. Predpisuje sa Tebokan,Ginko na prekrvenie,aj tá hyperbaricka komora je fajn,ale treba si uvedomiť,že už nikdy sa tento stav úplne nevylieči.
Ak ťa táto porucha obmedzuje,ako píšeš, samozrejme že treba dať načúvací prístroj. Čiže treba dôkladne vyšetrenie sluchu u foniatra(nie len bežného ORL lekára) následne sa bude skúšať načúvací prístroj. Existuje veľa typov, vnútro ušné aj závesné,s doplatkom,aj také,čo plne hradi poisťovňa. No vždy platí,že načúvací aparát musí byť "presne na mieru"nastavený.
Takže buď si nájdi foniatra a objednaj sa k nemu,alebo skús priamo firmy, ktoré sa zaoberajú načúvacími aparatmi(Widex,Phonak)
Takto -ak raz ide o percepcnu poruchu sluchu,čiže je poškodený vnútorný systém ucha,tam je stav nezvratný,inak povedané,nikdy sa to už nedá do pôvodného stavu. Liekmi sa predchádza tomu,aby sa sluch opäť viac a viac nezhorsoval. Predpisuje sa Tebokan,Ginko na prekrvenie,aj tá hyperbaricka komora je fajn,ale treba si uvedomiť,že už nikdy sa tento stav úplne nevylieči.
Ak ťa táto porucha obmedzuje,ako píšeš, samozrejme že treba dať načúvací prístroj. Čiže treba dôkladne vyšetrenie sluchu u foniatra(nie len bežného ORL lekára) následne sa bude skúšať načúvací prístroj. Existuje veľa typov, vnútro ušné aj závesné,s doplatkom,aj také,čo plne hradi poisťovňa. No vždy platí,že načúvací aparát musí byť "presne na mieru"nastavený.
Takže buď si nájdi foniatra a objednaj sa k nemu,alebo skús priamo firmy, ktoré sa zaoberajú načúvacími aparatmi(Widex,Phonak)
@jaskolka dodavam, ze tie lieky na vyssiu stratu su nulove
@anonym_autor no mne odisiel sluch uplne na jednom uchu, a rovno mi lekarka povedala, ze lieky dostanem (prisla som hned) ale nemam ratat s tym, ze sa to vrati 100%, a nevratil (60-70% mam).. prekaza mi to a pytala som sa na to (len ja nepocujem len vlastne jeden druh zvuku dobre.. ostatne ano, je to take zvlastne ale presne to co popisujes ma trapi = proste ak som otocena na druhu stranu a niekto na mna hovori napr v hlucnejsom prostredi alebo potichu, tak ho proste nepocujem/resp nerozumiem). Ked som povedala, ze ma toto trapi, bez reci som dostla do foniatrickej ambulancie odporucenie ze ak budem chcie, kedykolvek tam mozem ist..normalne ak chces oficialne to riesit, staci sa na to spytat lekarky...
@jaskolka Ďakujem veľmi pekne za odpoveď. Tebokan beriem proti úzkostiam a panickým záchvatom od júna, avšak môj sluch sa len zhoršoval do takej miery, že dnes mám obmedzenia v každodennom živote, ktoré som uviedol vyššie. Nakoľko pochádzam z LC, obrátim sa nasjkôr na moju doktorku z ORL, ku ktorej sa mám hlásiť v prípade zhoršenia stavu. Foniater pôsobí aj v LC, takže v tomto by nemusel byť problém.
Chcel by som sa ešte spýtať, či náhodou neviete, či ku foniatrovi potrebujem odporúčanie z ORL, prípadne od iného lekára, alebo sa mu môžem ozvať bez odporúčania. Ďakujem za odpoveď.
@anonym_autor no mne odisiel sluch uplne na jednom uchu, a rovno mi lekarka povedala, ze lieky dostanem (prisla som hned) ale nemam ratat s tym, ze sa to vrati 100%, a nevratil (60-70% mam).. prekaza mi to a pytala som sa na to (len ja nepocujem len vlastne jeden druh zvuku dobre.. ostatne ano, je to take zvlastne ale presne to co popisujes ma trapi = proste ak som otocena na druhu stranu a niekto na mna hovori napr v hlucnejsom prostredi alebo potichu, tak ho proste nepocujem/resp nerozumiem). Ked som povedala, ze ma toto trapi, bez reci som dostla do foniatrickej ambulancie odporucenie ze ak budem chcie, kedykolvek tam mozem ist..normalne ak chces oficialne to riesit, staci sa na to spytat lekarky...
@anonym_704314 Ďakujem za odpoveď, ozvem sa ORL lekárke, že mám tieto problémy a snáď mi dá odporúčanie ku foniatrovi.
foniater je lekár ORL - má špecializáciu. týchto lekárov je pomenej, nie každý lekár ORL je foniater.
zavolaj do firmy Akustik - Bratislava,alebo Trnava.
oni ti vysvetlia ako máš postupovať. Veľa foniatrov spolupracuje priamo s týmito predajcami ušných prístrjov.
My chodíme do B. Bystrice - tiež akustik. Sú tam odborníci, vedia ti poradiť presne. Už v ich predajni robia vyšetrenia na ktorých zistia presne akú máš poruchu a aké prístroje potrebuješ. Tak isto odliatky ušných koncoviek robia.
@anonym_autor tí sú super. sme ich pravidelní zákazníci.
zavolaj do firmy Akustik - Bratislava,alebo Trnava.
oni ti vysvetlia ako máš postupovať. Veľa foniatrov spolupracuje priamo s týmito predajcami ušných prístrjov.
My chodíme do B. Bystrice - tiež akustik. Sú tam odborníci, vedia ti poradiť presne. Už v ich predajni robia vyšetrenia na ktorých zistia presne akú máš poruchu a aké prístroje potrebuješ. Tak isto odliatky ušných koncoviek robia.
@deti95060810 Ďakujem za odpoveď, vďaka Vašej rade som si rezervoval termín v BB.

@anonym_autor navstiv niektoru firmu,ktora predava nacuvacie pristroje.Toto mi vyhodil googl.
https://intl.phonak.com/sk-sk/o-nas/
Mama ma nacuvaci strojcek cez lekarku,ale nie je velmi spokojna.Chcel som doplatit kvalitnejsi,ale doktorka to odmietla.Velmi tazka komunikacia.