Liečba zmiešanej úzkostnej poruchy po prekonaní traumy
Dobrá deň. No asi sa to bude zdať na 25 ročného človeka, trošku veľa problémov a v tomto veku by som mala riešiť úplne iné veci, čo by sa dialo keby môj život nesužuje toto trápenie. Áno viem, veľa z Vás si povie aké problémy môže už len mladý človek mať. Tak asi by som začala tým že viem že som si za svoje problémy zodpovedná sama aj za to že som si ich spôsobila. Aj keď nie úmyselne. celá situácia vznikla kvôli môjmu nevydarenému prvému vzťahu, kedy som v ňom zotrvávala ako naivné 15-19 ročné dievča s nádejou že sa ľudia kvôli láske menia. Zašlo to až k neplánovanému otehotneniu, partnerovmu vydieraniu a následnému núteniu na UPT a v poslednom rade aj fyzickému napadnutiu s vyhrážkami zabitím. Keďže som bola ešte vo veku študentky tesne pred ukončením štúdia, bola som nútená sa zo spoločného bývania odsťahovať zo dna na deň, prerušiť školu tesne pred skúškami, odísť z daného mesta naspäť domov k rodičom, skrátka zosypal sa mi celý svet. Prišla som o všetko čím som žila v danom meste a o všetko čo mi dávalo zmysel. Najprv bolo všetko v poriadku ale po dvoch týždňoch nastal kolotoč problémov, odštartoval to jeden večerný záchvat, ktorý bol definovaný ako tetanicko panický záchvat. A spustil sa kolotoč problémov, niekoľko opakovaných záchvatov kedy som skončila na urgente a infúziách, neskôr som prestala jesť, schudla som z 56 na 40kg, bola som slabá, neustále vyšetrenia, stále zavretá doma, naozaj som nevládala ani prejsť na WC. Známy ma doviedol k jednému psychiatrovi v Galante ktorý dal záver že ide čisto o somatizáciu psychických problémov. Nasadil mi teda lieky Sertralin Actavis najskôr 25mg, potom 50mg kedy sa môj stav počas roku normalizoval, počas problémov som nebola schopná pracovať ani študovať. Keď mi liečba zabrala, začala som fungovať normálne, práca, začala som riešiť školu, skrátka bolo mi zle len občas a fungovala som v poriadku. Nastalo ale obdobie kedy som odsledovala že ma z liekov začala bolieť hlava a dostala som pocit že ak tablety beriem každý deň 50mg cítim sa akoby predávkovaná. Na čo moja reakcia bola že si liek znížim na polovičnú dávku s čím lekár súhlasil. Brala som teda dva týždne polovičnú dávku, cítila som sa dobre, všetko bolo opäť v poriadku, prestali bolesti hlavy, po dvoch týždňoch som bola účastníčkou autonehody v autobuse v ktorom som sedela v prednej časti, zažila som obrovský šok a začala som sa vyhýbať cestovaním autobusom, vyslovene pri spomenutí cesty autobusom som chytila stav že odpadnem a podobne, zostala som teda od apríla na PNke, vďaka čomu mi vypovedali terajšiu prácu, mala som vedomie že od júla sa s priateľom sťahujeme do iného mesta kde mám dohodnutú novú prácu, takže nebol to pre mňa až taký zásadný problém, viac ma trápili problémy ktoré sa stále viac a viac stupňovali, prestala som chodiť von, autobusu sa úplne vyhýbam, vyhýbam sa nákupným centrám a miestam kde je veľa ľudí, aby som sa nestrápnila niekde keď mi príde nevoľno. Začala som mať tak isto opätovne ako pred liečbou taký zvláštny zvuk v ušiach alebo hlave, nie som si istá z kadiaľ pochádza ale ide o také dunenie alebo prirovnala by som to k zvuku ktorý je počuť len keď si človek zakryje obe uši, aby zvuk z fungovania vnútorných procesov tela. Bola som na kontrole u psychiatra, kedy som mu všetky tieto problémy opísala, povedal že mám skúsiť brať jeden deň polovicu tablety 25mg a jeden deň 50mg, striedavo ale nepomohlo, stav sa ešte zhoršil, prišlo celodenné chvenie, nechuť do jedla, nespavosť, nervozita a stres, závraty, a nesmierna únava, naozaj som mohla spať 10 hodín a akoby nespím vôbec. Vyskúšala som teda opäť celú dávku čiže každý deň 50mg ale bolo to ešte horšie, tras bol ešte silnejší aj nevoľnosti a únava. Keby nie som PN a pracujem tak to jednoducho nezvládam aby som normálne fungovala v takomto stave. Už som začala byť zúfalá nakoľko 3. júla nastupujem do novej práce a sťahujeme sa do nového bytu a ja si neviem predstaviť ako v týchto problémoch normálne žiť a fungovať, som z toho doslova zúfala lebo hľadám riešenie ale netuším čo by pomohlo. Dnes mi lekár v telefonáte odporučil aby som teda skúsila len polovicu tablety 25mg tak na 3-4 dni a v prípade že sú problémy z liekov, vraj by mali za tých pár dní vymiznúť. Tak skúsim jeho odporučenie, ale cítim sa stále veľmi zle, veľmi veľká únava, závraty, slabosť, tras svalov, necítim si poriadne ruky hlavne dlane, býva mi na omdlenie, neustály pocit napätia a stuhnutosti, nechuť jesť, samozrejme je z toho všetkého človek bez nálady a v neustálom strese. Preto by som sa chcela poinformovať, či tu niekto mal podobné problémy, či už pri tejto diagnóze alebo pri braní týchto liekov, prípadne čo mu pomohlo a ako to vyriešil. Nie som typ ktorý by sa vzdával, skôr sa snažím stoj čo stoj byť opäť v poriadku a žiť svoj doterajší život. Ale už je toho na mňa naozaj veľa a chcela by som tento problém vyriešiť. Ďakujem v prvom rade za každé jedno prečítanie a prípadnú radu alebo skúsenosť. Pekný deň. 🙂 😇
@luccija ďakujem za skúsenosť. Hej viem že keď už sa raz s liekmi pohne tak je to zložité. Len niekedy sú tie stavy fakt nepríjemné. Vieš čo ukludňovály som nebrala nikdy skúsila som ich raz a bolo mi po Neurole naozaj veľmi zle mala som strašnú úzkosť a zvracala som tak odvtedy som sa snazila vydržať bez nich kým mi zabrali naplno ADčka. Ja len začínam uvažovať či mi je naozaj zle len z tej psychiatrickej stránky alebo či sa k tomu mohol pridružiť aj reálne nejaký fyzický zdravotný problém nehovoriaco tom že mám aktuálne veľmi silnú menštruáciu a v kombinácii s tým teplom a problémami co som opísala mi je naozaj na skolabovanie 😕
@beeesy a chodievaš aj k psychológovi na terapiu? Lebo tých ťažkých veci, ktoré si zažila, je naozaj veľa, a podla mňa to potrebuješ spracovať s odborníkom (ja sama beriem Sertralin a mám úzkosti, takže sa viem vcítiť)
@janapeterjana bola som len raz. Lebo všetci v okolí boli obsadení, ale teraz po presťahovaní chcem nájst v PN nejakého voľného psychológa. Nakoľko mi lekár povedal že by boli dobré aj psychoterapie. Lebo rozprávam sa o všetkom s rodinou aj partnerom ale sú to zdraví ľudia tak dokážu pochopiť veci len do istej miery ostatné im príde absurdné a iracionálne, čo mimochodom aj mne ale zažívam to tak je to iné. Najviac ma štve že odkedy mám tieto problémy tak neviem zostat v noci vôbec sama a to sa ťažko pri dospelom človeku vysvetľuje. Pripadám si potom ako šialenec alebo čo len fakt mi nerobí dobre zostať na noc osamote vlastne je to pre mna nepredstaviteľné od kedy tie problémy začali. 😕

Ak Ti raz zabral 50 mg možno je to dávka, ktorú potrebuješ.Ked si znova začala brať 50 mg mohlo TI byť zle znova na začiatku užívania po 2*3 t by to prešlo.
Ale skús čo povedal psychiater správne nadavkovat liek je ťažké a odvtedy si mala zase veľký stres tu nehodu.Teraz máš zase stres z novej práce a sťahovania.Nedal Ti k tomu aj ukludnovak skús si pomôcť tým...docasne ..to, že sa vyhýbas autobusom, nákupným centram znamená, že si poddavkovana a máš znova úzkosť.
Držím palce tiež som mala autonehodu a z toho uzkost