Lieky na spanie nezaberajú. Ako presvedčiť lekárku o zmene?
Pekný deň už som zufala, viete mi niekto poradiť čo robiť? Mama je už vyše dvoch týždňov liečena na emboliu pľúc , dexametazon, a lieky na riedenie krvi, no ma prisernu nespavosť , lekárka jej na to predpísala prothazin na spanie užíva 2 tablety no to jej absolútne nezaberá a ona vôbec nespi!! Dnes volala svojej lekarke či jej to môže zmeniť alebo čo ma robiť veď mama už strašne nevládze keďže nespi vôbec , lekárka že jej to nezmení že to ma dobre lieky…
Prothazin v tomto prípade nemá žiadnu silu, tu nepomôže ani melatonín a nič podobné. Toto robí Dexametazón, je to bežný nežiadúci účinok kortikoidov, žiaľ. Ak ho užíva vo vyššej dávke alebo večer, problém sa ešte zhoršuje. Možnosťou by bola úprava dávky alebo načasovania dexametazónu, buď teda zníženie, alebo ho brať iba ráno. Lekár môže pridať hypnotikum, ale zrejme mala dôvod, prečo to neurobila, pýtala si sa na to? Pozor na hypnotiká vzniká silná závislosť.
@billy_jean dobrý deň, užíva dve tablety dexametazon, od zajtra už iba jednu ma uzivat, myslite že sa spánok upraví?
@billy_jean dobrý deň, užíva dve tablety dexametazon, od zajtra už iba jednu ma uzivat, myslite že sa spánok upraví?
@maria123a určite áno, spánok sa postupne upraví a po vysadení sa pekne vráti do normálu. Len to treba vydržať. Neviem akú dávku užíva, je aj 20 mg aj 4 mg. Čiže je rozdiel či berie 40 mg alebo 8 mg. Tipujem prvú možnosť.
@maria123a určite áno, spánok sa postupne upraví a po vysadení sa pekne vráti do normálu. Len to treba vydržať. Neviem akú dávku užíva, je aj 20 mg aj 4 mg. Čiže je rozdiel či berie 40 mg alebo 8 mg. Tipujem prvú možnosť.
@billy_jean ďakujem, hádam to bude lepšie ťažko sa mi pozerá na zúfalú mamu
smutné že to takto nevie a nemá čas vysvetli ošetrujuci lekár ale takuto odpoved sa dozvie na tom blbom konovi
potvrdzujem pri kortikoidoch je problém so spankom
@maria123a pri kortikoidoch, hlavne pri vysokých dávkach, je normálna nespavosť, ja som pri nich spala 2 hod. denne. Mama nech nie je zúfalá, prejde to keď sa vysadia a príbuzným odporúčam naštudovať si nežiadúce účinky účinných látok liekov, aby ste sa vedeli zorientovať čo môže byť z čoho, lebo lekári sa na to zvyčajne vykašlú.
dexametazon , nehnevaj sa ked vies napisat na MK tak stacilo napisat na AI a prva vec a hned ti naskoci nespavost atd. a dostanes velmi podrobnu odpoved na vsetky vedlajsie ucinky a je ich vela.
dexametazon , nehnevaj sa ked vies napisat na MK tak stacilo napisat na AI a prva vec a hned ti naskoci nespavost atd. a dostanes velmi podrobnu odpoved na vsetky vedlajsie ucinky a je ich vela.
@anonym_4c2709 viac by ma zaujímali reálne skúsenosti reálnych ľudí než umelá inteligencia ..
@anonym_4c2709 viac by ma zaujímali reálne skúsenosti reálnych ľudí než umelá inteligencia ..
@maria123a možno stačilo len čítať príbalový leták

Prothazin v tomto prípade nemá žiadnu silu, tu nepomôže ani melatonín a nič podobné. Toto robí Dexametazón, je to bežný nežiadúci účinok kortikoidov, žiaľ. Ak ho užíva vo vyššej dávke alebo večer, problém sa ešte zhoršuje. Možnosťou by bola úprava dávky alebo načasovania dexametazónu, buď teda zníženie, alebo ho brať iba ráno. Lekár môže pridať hypnotikum, ale zrejme mala dôvod, prečo to neurobila, pýtala si sa na to? Pozor na hypnotiká vzniká silná závislosť.