Mám psychické problémy po užití marihuany
Som pomerne dosť senzitívny človek a už pomerne dlhú dobu (okolo 1 roku) mám skôr negatívnu náladu a mierne bolesti hlavy, na ktoré však mám vyskúšané páky. Mám 18 rokov, pred dvoma týždňami som prvý krát skúsil marihuanu. Dal som si jej príliš veľa na prvýkrát a počas "tripu" som mal úzkostné stavy a strach ktorý bol naviazaný na jednu osobu ktorá bola so mnou v miestnosti počas tohto tripu. Asi tak deň (dva dni) po zážitku som bol vystresovaný, podozrievavý vzhľadom na túto konkrétnu osobu a nemohol som spať. Po dvoch dňoch sa všetko vrátilo do normálu, teda som si to aspoň myslel. Po dvoch týždňoch od užitia som bol znova so spomínanou osobou a rozprávanie a pozeranie na ňu mi z ničoho nič spôsobilo nekontrolovateľný úzkostný záchvat a miernu halucináciu akú som zažíval pri tripe(toho sa najviac obávam. Mohlo by ísť o schizofréniu?). Na pár sekúnd som zažil rovnaký strach ako počas "tripu" a od vtedy mám sa dosť bojím o moje duševné zdravie. V deň kedy sa strach s môjho "tripu" zopakoval, som s napätím sledoval všetkých ľudí v mojom okolí a mal som nadmerný stres z každej sociálnej interakcie. Dnešnú noc, (deň po panickom záchvate) som prebdel a mám dosť veľký strach či celá táto skúsenosť nebude mať trvalé následky. Stres so sociálnej interakcie pomaly mizne ale najviac sa bojím že sa takýto záchvat ešte niekedy zopakuje. Ak máte s niečím podobným skúsenosti veľmi by mi pomohli nejaké rady. Mám po tomto zážitku vyhľadať odbornú pomoc? Mám sa aj naďalej pokúšať stýkať s osobou na ktorú sa mi fixuje tento zlý "trip"? Môže jedno užitie psychotropnej látky vyvolať schizofréniu? (v rodine ju nemáme)
Ps: Viem že existuje množstvo výživových doplnkov podporujúcich predchádzanie úzkostným stavom (Ashwagandha a pod.) Odporučili by ste niektoré z nich ich alebo je to väčšinou iba placebo? s ktorým máte najlepšie skúsenosti?
Ďakujem za pomoc.
@jonsnow17 rozhovor s hlavným odborníkom ministerstva zdravotníctva na medicínu drogových závislostí:
Psychózu môže odštartovať aj príležitostné fajčenie marihuany?
Áno, najmä pri tých vyšších koncentráciách. Je to podložené aj experimentálne, keď sa ukázalo, že čím vyššia koncentrácia THC, tým je vyššia pravdepodobnosť psychózy.
Ako sa to mohlo overiť experimentálne?
Samozrejme, skúmalo sa to v laboratóriách na dobrovoľníkoch. Na experimentálne účely sa môžu využívať aj drogy, bolo to skvele ošetrené právne aj metodologicky, a výskum sa uskutočnil tak, aby nedošlo k trvalej zmene duševného stavu.
Na to, aby sa u niekoho spustila pod vplyvom marihuany psychóza, je nevyhnutná genetická predispozícia?
Ak je dávka veľmi vysoká, dôjde k poruche vedomia u hocikoho, ale k tomu, aby tá porucha pretrvávala, už tam musí byť dispozícia, pričom koncentrácia nemusí hrať až takú vysokú rolu, skôr pravidelné užívanie. Problém je, že nevieme vopred povedať, kto je disponovaný. Je veľa ľudí, ktorí pravidelne užívajú drogy, sú závislí, ale neprepukne u nich psychóza.
Vidíte v poslednom desaťročí nárast prípadov psychóz vyvolaných marihuanou?
To je komplikovaná téma. Pri výskumoch je totiž dôležité rozlíšiť, či nejde o človeka, u ktorého sa už psychóza rozbehla. K poruche psychiky môže prichádzať postupne, typicky v dospievaní sa začínajú objavovať schizofrénie, ak na to dieťa má predispozíciu.
Kvôli tomu, aby mladý človek tieto príznaky uvoľnil, napríklad veľké vnútorné napätie, začne brať marihuanu. Ide o „self-medication“ (samoliečbu), akoby o sekundárnu činnosť.
Otázka je, či medzi užívaním marihuany a prepuknutím psychózy je vzťah korelácie alebo kauzality.
Ide o to, či užíva marihuanu nezávisle od rozvoja schizofrénie a opačne. Je faktom, že výrazný nárast schizofrénií užívaním marihuany nenastal. Naopak, v čase veľkej epidémie užívania heroínu sa zistilo, že počet schizofrénií klesol, boli totiž užívaním heroínu zakryté. Aj tam sa hovorilo o self-medication, že im droga čiastočne pomáhala.
Ak máš pocit že sa u teba spustila psychóza, viac už neber ani gram a vyhľadaj odborníka... Skôr ako sa to nekontrolovateľne rozbehne
@jonsnow17 Vyhľadaj psychiatra. Toto nie je sranda... Môže a nemusí ísť o nič, ale určite potrebuješ to skonzultovať s ním.
tak myslim, ze vela tu uz bolo povedane. Je fajn, ze mas starosti o vlastne psychicke zdravie a preto je potrebne okamzite prestat s marihuanou a navstivit odbornika aby posudil, ci tvoj stav je mozne dat do "starych kolaji" terapiou alebo bude potrebny psychiater na predpis liekov. Ziadne ine rady nepomahaju. Nie je to sranda. Ten ti zodpovie aj na dalsie otazky tykajuce sa nasledkov uzitia drogy. Osobne si myslim, ze je to velmi idividualne a je na odbornikovy aby to posudil. Prosim najdi pomoc okamzite.
@jonsnow17 človek musí mať na schizofréniu predispozíciu, čiže ak niečo také máš, asi by sa to skôr či neskôr nejakým spôsobom prejavilo - môže to spustiť stres, alkohol, drogy, nejaké chemické nerovnováhy, takže asi je načase ísť k lekárovi a riešiť to. Píšeš, že máš 18 rokov a už rok vnímaš, že nie je všetko ok, ale teda v tomto veku je ešte telo rozburene - hormóny, rôzne nerovnováhy minerálov, vitamínov, plus do toho stresy okolo pandémie.. prejdi si v hlave tak úprimne, či sa zdravo vyvážene stravuješ, či máš dostatok spánku, či máš dostatok horčíka a Dčka (majú veľký vplyv na nervy, psychiku, spánok, pohodu). A určite sa nepoddaj "peer pressure" a nedaj si viackrát s kamošmi trávu. Vážne radšej choď k lekárovi, povedz mu o poslednom tvojom roku, aj priznaj skúsenosť s trávou.. je lepšie vedieť čo najskôr, na čom si, lebo toto ti len vyvoláva ďalší stres a úzkosť.
@jonsnow17 vacsina ludi s travou nema problem, ale ty asi mas smolu a patris do tej skupiny, co ma. urcite by som to na tvojom mieste neskusala znovu. nemyslim ze by islo o schizofreniu, ale na tie uzkosti ak neprestanu by bolo dobre vyhladat odbnornu pomoc. skusal si napisat na ipcko.sk? ak sa chces objednat k psychologovi/psychiatrovi tak cim skor, cakacky su dlhe
U nas skoncili ludia, neviem ci mladez v nemocnici po poziti marihuany, tak si sa otravil, skonci s takymi ludmi co toto robia a neber drogy. Zivot mas len jeden a zdravie mas len jedno. Uvedomujes si, ze mozes velmi tazko ochoriet, nepokracuj v tomto patologickom spravani, chod k doktorovi.
Určite by bolo vhodné vyhľadať odborníka, čo to súvisí alebo nesúvisí s drogou je vlastne teraz jedno, dôležité je podchytiť to takto v začiatkoch..
Ja som marihuanu skúsila asi 3x v živote - pár krát na strednej a raz v dospelosti.. vždy som sa tým dostala do strašnej depresie, bolo mi šialene zle.. trvalo to však len ten jeden večer, dlhšie to nepretrvavalo.. strašná skúsenost, ale bola som vtedy ľahko ovplyvniteľna ľuďmi a prehovorili má vždy že teraz to bude určite úžasné...
@cocolino234 no neviem, radiť niekomu, kto píše ze mal jednu zlú skúsenosť s trávou, ale v skutočnosti má už rok psychické problémy, aby si dal len cbd asi nie je úplne OK. Bolo by dobre dojst na koreň veci, nielen potláčať príznaky. A že nemá investovať do výživových doplnkov? Niektoré minerály a vitamíny proste človeku padnú na veľmi nízke hranice a spôsobuje to chemické nerovnováhy, ktoré treba vyrovnať na správne fungovanie tela, aj psychiky.. to sú normálne fyzioligické a chemické procesy, ktoré nepustia.. veď keď píšeš, že to cbd je kombinovateľné so všetkým, tak potom aký je problém skúsiť zistiť u lekára, čo mu je a zároveň potom brať aj to cbd?
(PS: ja tu píšem, ako niekto, kto zažil kopec srandy s trávou ako party užívateľ, čiže niekedy častejšie, niekedy raz za mesiac, proste kedy sa mi chcelo, ja som ale typ, kde žiadne tlaky okolia nefungovali, vždy som musela chcieť sama, či som mala 15 rokov alebo 25. Potom niekedy pred 30kou som už hádam ani raz nemala z toho dobrý, zábavný, ani príjemný stav, nech to už bol hocijaký model, takže som prestala totálne).
Porozpravaj sa s policajnym psychologom prosim ta...
Alebo chod sluzit do Nocnej hliadky.. 🙄

odporucam ti prestat s marihuanou.. uvedomujes si ze ti skodi... Potrebujes toto k zivotu? chod z kratsej cesty...