icon

Máte skúsenosť s Tarlovovou cystou?

borkovadana
29. mar 2024

Ma tu niekto skúsenosť s Tarlovovou cystou?Dakujem za každú odpoved

janka_23
29. mar 2024

@borkovadana mam ju diagnostikovanu ale nemám žiadnu liečbu ani nič, iba viem ze ju mam

borkovadana
autor
29. mar 2024

@janka_23 no ja som mala veľké bolesti asi od decembra brala som diclofenak mám sedavu prácu tak som si myslela že som len prechladla,bolesť ma budí aj v noci a nakoniec som skončila na urgente s obrovskými bolesťami v podbrušku kde my spravili MR a tam sa to zistilo.Zatial som s tým nikde nebola….

janka_23
29. mar 2024

@borkovadana bolesti som mala aj ja a teraz mi bolesti začínajú znovu. Ja som bola v nových zámkoch, ale to už bolo asi 10 r dozadu. Povedali mi ze na slovensku sa to neoperuje a pri operácii je dosť veľké riziko. Ja som dostala nejaké obstreky ku mieche a uľavilo sa mi

maca2017
16. nov 2024

@borkovadana Ahoj. Mne ju práve diagnostikovali - 24 mm. Že s tým sa nedá nič robiť. Mám skúsiť cvičiť a brať analgetiká. Mam dosť veľké bolesti, v noci je to katastrofa, viem spať iba na boku. Celé zle....

vikiiiiiiii33
23. dec 2024

@maca2017 Dobrý večer, ja mám to iste…. Najväčšie bolesti mám počas spánku…. A bolí vás celý chrbát alebo len spodok chrbtice? Lebo ja mám cystu na pravej strane v krízovej časti (S1), a boli ma z toho komplet celý chrbát a plus aj práva noha….

maca2017
24. dec 2024

@vikiiiiiiii33 Dobrý deň. Ja mam medzi s2 a s3 na ľavej strane. Mam ju ale veľkú 24mm. Bolí to hlavne v noci, budím sa pri každom otočení, na chrbte a bruchu nehrozí spať. Bolí ma celý spodný chrbát v krížovej obladti a viac na ľavej strane, ľavú nohu mám podstatne slabšiu. Akože je to des 😪😪😪😪

vikiiiiiiii33
24. dec 2024

@maca2017 no ja som bola pól roka v tom, že mám Brechterovu chorobu, vlastne preto som išla aj na MRI SI zhybov….. a teraz fakt neviem, k akému doktorovi mám ísť…. Lebo v Nitre som bola už o dvoch neurologickach a bolo to strašne, dali mi Diclofenac a odpálili ma slovami, že vám nič nie je…

bakula89
28. jan 2026

Je na Slovensku aspoň jeden lekár ktorí vie správne napísať diagnózu Tarlovova cysta? Slovenskí lekári nepoznajú kód G54.8- Iné poruchy nervových koreňov a spletí. Koľko pacientov na Slovensku má uvedený tento kód vo svojom zdravotnom zázname?

Tarlovova cysta, tiež nazývaná aj perineurálna cysta je zriedkavé ochorenie a z toho vyplýva i náročná diagnostika tohto ochorenia. V Slovenskej republike je na kódovanie diagnóz pacientov využívaná Medzinárodná klasifikácia chorôb, aktuálne 10. revízia, kde Tarlovova cysta spadá pod kód G54.8- Iné poruchy nervových koreňov a spletí.
Keďže sú kódy a slovné pomenovania diagnóz v MKCH pevne dané, nie je možné doplniť do názvu „Tarlovova cysta“.
Keďže sa jedná o zriedkavé ochorenie, úroveň poznania tohto ochorenia môže byť u lekárov rôzna.
Paradoxom je, že tento kód G54.8- Iné poruchy nervových koreňov a spletí nepozná ani prof. MUDr. Štefan Sivák, PhD. Univerzita Komenského v Bratislave, Jesseniova lekárska fakulta UK, Neurologická klinika zástupca prednostu pre pedagogickú činnosť.
Takzvaný prof. MUDr. Štefan Sivák PhD. ešte robí aj znalca - Evidenčné číslo: 915437.
Elon Musk tvrdí, neznášam, keď ľudia si zamieňajú vzdelanie s inteligenciou.
Môžeš mať titul doktora, ale stále byť idiotom.