icon

Moja operácia štítnej žľazy

mila17
16. mar 2017

Mala som dosť veľkú strumu a dala som sa presvedčiť, aby som išla na operáciu. Bola som v Banskej Bystrici a šte teraz mám nočné mory. V deň operácie som sa strašne bála. Chcelo sa mi stále vracať a cikať. Jednoducho nervy. Sestrička mi namiesto upokojovania vynadala ako to, že už neležím a nečakám pripravená v posteli. Na predoperačnom som síce dostala kapačku, ale asi to zaberalo nejako dlhšie, pretože v predoperačnom sále som sa rozplakala. Niekto, koho som nevidela začal nadávať, že budem zahlienená.
Ďalej si pamätám útržky z JISky, kde som bola, neviem prečo, asi 26 hodín. Stále som zaspávala. Prvé čo si pamätám bolo, že zo mňa sestra strhla "operačné" nohavičky, takže som bola nahá. Postel takmer predo dvermi a dvere stále otvorené. Neodvažovala som sa otočiť nabok, stále tam pochodovali nejakí muži a medici, ktorí sa hlasito smiali a bavili. Bola som napojená na kapačku, na tlakomer a z krku som mala vyvedený dren. Ten sa mi v spánku podarilo trochu uvoľniť a tak mi sestra strhla jedným poriadnym škubnutím náplasť z rany, videla som pri tom snáď všetkých svätých, a opravila to. Vraj si mám dávať pozor. Druhý deň na JIS pred vizitou sa sestre z novej smeny nepáčilo, ako to jej kolegyňa predtým zalepila a strhla mi to znova. Za celé tie hodiny som nedostala napiť len paličku omotanou gázou, ktorú som si namáčala do vody. Tesne pred vizitou, než ma z JIS prepustili, vyhodila sestrička paličku a nabrala plný hrnček čerstvej vody z umývadla. Zkúsila som ho dočiahnuť, ale márne./ Doma som sa dočítala, že po tejto operácii sa môže piť po lyžičkách za dve a štyri hodiny./Na vizite sa lekár JIS strašne divil, že skoro nemôžem hovoriť, že vraj som po operácii hovorila lepšie. Primár konštatoval, že to bude chcieť asi liečbu, že je poškodená hlasivka. Myslela som si len ať skúsia aj bez operácie tak dlho nepiť.
Potom ma konečne previezli na oddelenie. Sestra ma vyklopila z vozíka, a že si mám ísť pre tašku s mojimi vecami. Keď som jej povedala, že stojím prvýkrát na nohách, povedala, že musí bežať, že má inú prácu. V pokoji netiekla voda, posteľ bola narovno a nevládala som si ju upraviť a bola som tam sama. Pozbierala som sily a vypravila som sa do kuchyňky pre čaj. Že si to šňurujem po chodbe ako opitá /dozvuky anestézie/, sestre za okienkom vôbec nevadilo. Popoludnie som sa išla opýtať, či nedostanem nejaké lieky, že je veľmi zle a mám triašku. Povedala mi, že si mám skočiť do lekárne kúpiť šumivé kalcium /lekáreň v druhej budove o šesť poschodí nižšie a ja som sotva stála/. Keď bolesti ešte zosilneli, šla som za sestrou večer znova, pretože za celý deň sa neprišiel nikto spýtať, ako mi je a či niečo nepotrebujem. Bolel ma strašne krk a možno ešte viac chrbtica. Poslala mladého lekára, ktorý mi síce predpísal kapačku, ale povedal, že nevyzerám, že ma niečo bolí. Asi som sa dosť nezvíjala.
Po celú dobu, čo som bola na oddelení som bola celkom sebestačná. Sestry mi nedávali ani lieky ani misy, umývala som sa sama. Okrem tej jednej kapačky so mnou nemali žiadnu prácu. Tretí deň pribehol pred veľkou vizitou ďalší mladý lekár a vynadal mi, že som vraj otravovala sestry, keď som chcela niečo proti bolesti, že ma vraj nemá čo bolieť. Keď som na veľkej vizite povedala, že mám veľké bolesti, vedúci lekár mi povedal sa na mňa pozeral ako na blázna, že to je normálne, že to predsa bola náročná a vážna operácia, a že to ešte dosť dlho potrvá než sa dám do kupy.
Prepustili ma domov a aj napriek tomu, že mi bolo veľmi zle a mala som stále triašku /tá trvala ešte skoro týždeň/ som bola šťastná, že môžem po tak svelej opatere ísť domov.

monika2012
16. mar 2017

To sa nedá ani čítať, nieto ešte zažiť. Tak ľudskosťou títo ľudia zrovna neoplývali, tak dúfam, že operáciu aspoň vykonali profesionálne, a že budeš mať už so štítnou žľazou navždy pokoj. Držím palčeky.

mila17
autor
16. mar 2017

@monika2012
Nechcela som nikoho vystrašiť, ale stále sa toho nemôžem zbaviť. Mám vyoperovaný jeden lalok š.ž. plus istmus. Operácia dopadla dobre v tom zmysle, že môžem hovoriť a nemám poškodené príštitné telieska. Jazva sa mi tiež pekne hojí. To by bolo.
Keď ale zmizol opuch rany, zistila som, že niečo nie je v poriadku. Maličkosť. Svaly na krku pod kožou nie sú tak, ako by mali byť. Sú prišité inak ako na druhej polovine krku. Mám krk na ktorom je všetko vidno. Som v depresii. Možno ešte stále po operácii, ale nemôžem sa s tým zmieriť. Aj sa za to hambím, ale nie som schopná to "nouhau" na mojom krku prijať. Aj keď pojedám neurol budím sa ráno hrôzou, že tu ranu zošíval snáď nejaký ten medik, čo som ich počula veselo vykrikovať na JIPu. Okrem toho mám po operácii aj zdravotné problémy.

wolfin
16. mar 2017

a co dohlad nad zdravotnou staroslivostou?

stardust
16. mar 2017

stazovat sa treba inde, nie na konovi.

jeannna
16. mar 2017

@mila17 Nie si prva, co na BB nadavaju ... neposlal ta tam nahodou endokrinolog z Cadce? On tam posiela vsetkych.

pillipilli
16. mar 2017

@mila17 jedny nadavaju a druhi si ju chvalia. Mne ro pride , ze zalezi na akom oddeleni sa ocitnes. Moja mama bola teraz v BB ( vyberali je nador z prsnika) a vravela ze bola velmi spokojna, az na niekolko ludi. Hned som jej na to povedala, ze urcite boli najdôlezitejsi ti co maju jajnizsie funkcie. Samozrejme.

hettinka
16. mar 2017

môj manžel bol v BB na operácii štítnej žlazy a v pohode, je to síce už niekoľko rokov dozadu, ale super prístup a za 3 dni bol doma

mila17
autor
18. mar 2017

Samozrejme, že záleží na akom oddelení človek je a kto sa oňho stará. A pokiaľ som sa niekoho dotkla, tak mi to prepáčte. Bolo to len o tom, čo sa tiež môže stať. A priznám sa, tiež som sa z toho potrebovala vyrozprávať. Zrejme to bola len smola a shoda škaredých náhod, ktoré sa zoradili jedna za druhou do troch dní.

boda14
23. mar 2017

Ahoj, ja sa práve rozhodujem kam isť na operáciu ŠZ a zvažovala som Bystricu, lebo tam operujú LPS, ale potom, čo som si prečítala, asi nie... Aj ty maš laparo?

mila17
autor
26. mar 2017

Nie, to bola klasika. Laparoskopia znamená iné oddelenie, iní ľudia. Možno viac šťastia.

zuzicek88
26. mar 2017

ahoj normalne mi je do placu,ja som nieco podobne zazila ked mi operovali cistu na bedrovom klbe,tam boli aspon lekari mili...dufam,ze uz si v poriadku a ak nie skore uzdravenie ti prajem

hettinka
26. mar 2017

@mila17 manžel bol na oddelení OMICHE , laparoskopicky