Môže sa dedičná trombóza prejaviť v krvi?
Ahojte zaujímalo by ma v rodine dcéra maminej sestry mala zistené že má nejakú dedičný chorobu niečo s teombozu myslím že aj lieky užíva chodí na hematologiu. Viem že testovali aj jej deti jedno to má tiež druhé nie. Ja sa teraz trošku bojím. Ale zas asi nie je indikácia aby aj mňa testovali ja neviem či to má po mame alebo tatovi...mám ale otázku keď mi lekárka kedysi brala koagulacne faktory aj ddimery ukázali by sa nejaké odchýlky však? Ja som to mala vždy v poriadku. Ďakujem
Ak ide o nejake geneticke trombofilne mutacie, tak tie z bezneho odberu nezisti, musela by ta poslat na geneticke testy a sirsi rozbor (mne napr. robili po hlbokej zilovej tromboze, aby sa zistilo, ci som ju mam dedicnu)
@stellarstar ok som mala len tie zrážanie u obvodnej
Tak treba urobiť genetické
@stellarstar to mi nikto len tak neurobí a keby aj niečo vyšlo nemusím dostať trombozu či mám aj dosť extrasystoly posledný rok
Môžeš na vlastné náklady, nemusíš ale môžeš a je lepšie o tom vedieť. Napr ja som o tom nevedela a užívala hormóny a pritom sa to nesmie lebo zvyšuje pravdepodobnosť trombózy. Zatiaľ si nič pichať resp užívať nemusím ale po op musím pichať fraxik. Tak je lepšie keď človek o tom vie. Extrasystoly s tým nebudú mať suvis

Mam tiež dedičnú poruchu zrážanlivosti krvi mne ho zistili počas ivf z genetických vyš. Ja som ho zdedila po mame . Keď si mala ok tak sa nemáš čoho obávať