Mozgová príhoda v mladom veku - skúsenosti a zotavenie
Ahojte, máte niekto skúsenosť buď osobnú alebo niekoho blízkeho, kto zažil cievnu príhodu v mladom veku 30+, 40+? Ako sa zotavili?Ja mám 39, aktuálne som ešte aj v 35tt a pred týždňom som mala CMP. Upchala sa mi nejaká cieva v hlave. Môj aktuálny stav: rozprávam, ale mám taký akoby zachrípnutý hlas, menšie vzdialenosti prejdem sama, vo väčšom priestore už cítim slabosť v nohách, mám slabšiu ľavú stranu, ruka, noha, ale ruka cítim, že už sa zlepšuje, snažím sa cvičiť. Lieky mám Fraxiparin a anopyrin na riedenie krvi. Musím ešte dobojovať tehotenstvo a sestonedelie, bojím sa, že by sa to mohlo vrátiť. Tiež sa bojím, či zvládnem starostlivosť o novorodenca. Poznáte niekoho mladšieho, komu sa podarilo vrátiť do bežného života potom?
@anonym_autor kamarátka (27r) porodila pred mesiacom, po pôrode mala veľké bolasti hlavy.
Utekali na urgent a tam po vyšetreniach, stanovili dg rovnakú ako tebe.
Bola sledovaná v nemocnici cca dva týždne, už je doma.
O mesiac má kontrólu.
Hovorila mi že má stále strach ale lieky zatiaľ zaberajú.
Zdá sa že bude bez trvalych následkov.
Ale je to strašné 😌
Hlavne ma zarazilo ako chodila k lekárovy ešte pred tým urgentom a povedali jej že je to normálne, dali jej ATB kôli zvýšenemu CRP.
Keď by ten večer neutekali na urgent tak by to dopadlo oveľa horšie, lebo "zodpovedný" lekár jej predpísal ATB a dalej neriešil 🫣
@anonym_autor a z čoho u tak mladého človeka? Nie si očkovaná náhodou?
@anonym_eb29c4 zas taká blbosť. Manžel najlepšej kamarátky dostal presne v 40. narodenín a je tomu desať rokov to tu nikto o covid 19 ockovaní ani len netušil.
Sused dostal v 33ke a do dnes sa s toho nedostal. Žije ale nie v poriadku, suseda ho opatruje 20rokov.
Chceš dalšie príklady?
@anonym_eb29c4 príčina zatiaľ nie je úplne objasnená, ale vraj je v tehotenstve zvýšená koagulácia riziko krvných zrazenín a upchalo mi to nejakú cievu v hlave. Bola som očkovaná na covid pred 5 rokmi, a?
@anonym_autor kamarátka (27r) porodila pred mesiacom, po pôrode mala veľké bolasti hlavy.
O mesiac má kontrólu.
Ale je to strašné 😌
Hlavne ma zarazilo ako chodila k lekárovy ešte pred tým urgentom a povedali jej že je to normálne, dali jej ATB kôli zvýšenemu CRP.
Keď by ten večer neutekali na urgent tak by to dopadlo oveľa horšie, lebo "zodpovedný" lekár jej predpísal ATB a dalej neriešil 🫣
@ivananina aké má lieky, nevieš?
ty v podstate lieky ani nemáš, len na riedenie krvi.....nič iné sa ani nedáva, teda pri ľahšom stave ako si mala ty....pri ťažších dávajú napr Pirabene na lepšie prekrvenie mozgu....strašne veľa robí cvičenie, ale ide to svojim smerom a svojim tempom, nič nevieš uponáhľať....Nasaď si dlhodobo Lecithin 1200 alebo neskôr 3 Omega mastné kyseliny....hlavne dlhodobá rehabilitácia, to nie je otázka týždňov, ale mesiacov a rokov.....pri dieťatku minimálne dlhé prechádzky každý deň....
Nezostala si v nemocnici na pozorovaní radšej? Ja by som sa bála a na mieste tvojho partnera by som ti prikázala byť pod dohľadom lekárov. Ale nie som doktor, tak neviem posúdiť. A áno, môj sused prekonal, ale je na Tom oveľa horšie, chodí o barloch, ruku má ochrnutú, učil sa rozprávať. Má silné depresie a veľakrát rozpráva o samovražde.
@anonym_89232c už som bola stabilizovaná, navyše som bola na pôrodníckom oddelení, nie neuro, tak tam riešili primárne bábätko či je v poriadku. Z Gynekol hľadiska bolo všetko ok. Neurológ povolil domácu liečbu, už som sa tam išla zblázniť. Čítam pozitívne aj negatívne príklady, potrebujem sa dostať nejako do pohody
ty v podstate lieky ani nemáš, len na riedenie krvi.....nič iné sa ani nedáva, teda pri ľahšom stave ako si mala ty....pri ťažších dávajú napr Pirabene na lepšie prekrvenie mozgu....strašne veľa robí cvičenie, ale ide to svojim smerom a svojim tempom, nič nevieš uponáhľať....Nasaď si dlhodobo Lecithin 1200 alebo neskôr 3 Omega mastné kyseliny....hlavne dlhodobá rehabilitácia, to nie je otázka týždňov, ale mesiacov a rokov.....pri dieťatku minimálne dlhé prechádzky každý deň....
@anonym_bcbdb9 vitamínov beriem teraz dosť, mám Feminion 2, tam sú všetky aj omega3
Kamaratka,30 rokov, mozgova prihoda, v práci odpadla, mysleli si ze epileptický zachvat, zachranari ju prebrali, do sanitky potom presla sama ale cestou zas bezvedomie,bola dlhsie v umelom spanku v Martine, rok bola potom na PNke, ale uplne sa z toho dostala, navonok nema ziadne nasledky, alebo sme si aspon nic nevsimli,a ona nevravela nic. Vraveli jej rodicia,ze keby ju nepreviezli do MT tak uz nezije.
moderator Boris Pršo dostal ked mal tušim 35 rokov. Aj moja kolegyna tiež tak.
moderator Boris Pršo dostal ked mal tušim 35 rokov. Aj moja kolegyna tiež tak.
@alickapusinka áno, on je pre mňa veľmi pozitívny motivačný príklad, zvládol to super a už zase pracuje. Ja teraz hlavne potrebujem dobojovať tehotenstvo a postarať sa o malého, na prácu ešte nepomýšľam, aj keď by som sa tam rada vrátila
Zial, nie je to rarita, prave naopak, zial je to aj castejsie nez by sme si priali. Tehotenstvo a sestonedelie su z hladiska hematologie tzv. „prokoagulacne stavy”, na vysvetlenie je to narocnejsie. V skratke to znamena, ze pocas tehotenstva a sestonedelia ma zena ovela vyssie riziko dostat tromboembolicku prihodu (trombozu, emboliu, cievnu mozgovu prihodu..) ako netehotna s rovnakymi rizikovymi faktormi. Podla niekotorych zdrojov je to pocas tehotenstva 5x vyssie riziko a az 16x zvysene riziko pocas sestonedelia. Takze urcite takych mamiciek najdes, nie je to zriedkavost. Len teda nie je okolo toho taka osveta v populacii.
Keci o ockovani si nevsimaj, taki ludia nemaju pokoru k zdraviu a zaroven to stastie, ze nikdy nevideli mladych ludi umierat na zapal pluc.
Drzim palce, aby si sa z toho dostala co najskor. Hlavne na seba nebud prisna, uz to, co zvladas teraz chcelo vela usilia a si hodna obdivu!!, daj tomu cas, este raz vela stastia a zdravia, tebe aj babatku.
Zial, nie je to rarita, prave naopak, zial je to aj castejsie nez by sme si priali. Tehotenstvo a sestonedelie su z hladiska hematologie tzv. „prokoagulacne stavy”, na vysvetlenie je to narocnejsie. V skratke to znamena, ze pocas tehotenstva a sestonedelia ma zena ovela vyssie riziko dostat tromboembolicku prihodu (trombozu, emboliu, cievnu mozgovu prihodu..) ako netehotna s rovnakymi rizikovymi faktormi. Podla niekotorych zdrojov je to pocas tehotenstva 5x vyssie riziko a az 16x zvysene riziko pocas sestonedelia. Takze urcite takych mamiciek najdes, nie je to zriedkavost. Len teda nie je okolo toho taka osveta v populacii.
Keci o ockovani si nevsimaj, taki ludia nemaju pokoru k zdraviu a zaroven to stastie, ze nikdy nevideli mladych ludi umierat na zapal pluc.
Drzim palce, aby si sa z toho dostala co najskor. Hlavne na seba nebud prisna, uz to, co zvladas teraz chcelo vela usilia a si hodna obdivu!!, daj tomu cas, este raz vela stastia a zdravia, tebe aj babatku.
@anonym_5c03b8 áno, takto to bolo aj mne vysvetlené. Ale v živote by ma nenapadlo, že by sa mi niečo také mohlo stať. Nikdy som nemala žiadne zdravotné problémy, ani vysoký tlak, genetické aj hematologické výsledky na trombózy som mala vždy ok. Tiež si nemyslím, že by to malo súvis s očkovaním, veď to bolo 5 rokov dozadu. Ďakujem za povzbudivé slová ❤️
@anonym_eb29c4 zas taká blbosť. Manžel najlepšej kamarátky dostal presne v 40. narodenín a je tomu desať rokov to tu nikto o covid 19 ockovaní ani len netušil.
Sused dostal v 33ke a do dnes sa s toho nedostal. Žije ale nie v poriadku, suseda ho opatruje 20rokov.
Chceš dalšie príklady?
@anonym_5c03b8 @anonym_41b038 blbosť ?? Je to potvrdené, že v mnohých prípadoch u mladých ľudí je to následok očkovania, tu to máte vysvetlené a potvrdené
@anonym_autor prajem rýchle zotavenie.
@anonym_eb29c4 neplet sem ockovanie. V tomto pripade najskor tehotenstvo, moze sa stat, su tam uplne ine pomery zrazanlivosti.
@anonym_eb29c4 neplet sem ockovanie. V tomto pripade najskor tehotenstvo, moze sa stat, su tam uplne ine pomery zrazanlivosti.
@anonym_b40f7c a očkovanie to len zvyšuje, pozri si video je to tam pekne vysvetlené.
K téme očkovania na covid-áno, je po ňom viac ľudí s CMP. Aj v minulosti bolo veľa mladých s CMP- napr aneuryzma môže byt aj u dvatsiatnika. Následky závisia od rozsahu poškodenia a času hospitalizácie-treba do cca 2 hodín, vtedy sú šance dobre. Vela ľudí si mysli, že im nezostali žiadne následky, pripadne laik si nič nevšimne. Ale pri niektorých pohybových testoch je oslabenie vidno aj po rokoch . Hlavne musíš rehabilitovať.
@anonym_eb29c4 netrep prosim ta s ockovanim. Poznam ludi,mladych ludi,co dostali prihodu a neboli ockovani.
@anonym_eb29c4 netrep prosim ta s ockovanim. Poznam ludi,mladych ludi,co dostali prihodu a neboli ockovani.
@marca12 nikde netvrdím, že sa to pred očkovaním nedialo, len že sa po očkovaní na covid19 zvýšil počet tejto dg, čo je štatisticky potvrdené.
Znama mala v 37 rokoch cmp. Ale slabu cize sa z toho dostala. Neskor jej bol diagnostikovany syndrom lepivych dosticiek (po tehu odporucam vysetrit a vylucit/potvrdit). Podla toho ti potom bude nasadena liecba..
Detto moja mama, mala dve embolie v priebehu dvoch rokoch a tiez jej boli potom diagnostikovane tie lepive dosticky. Kedzeembolie boli dost masivne, tak berie dost silne lieky na riedenie krvi..
@anonym_autor Poznám, žena 44 rokov, zrazenina v mozgu. Keď ju brala sanitka, povedali že prišli 5 minút po dvanástej. Hneď ju operovali, týždeň bola v umelom spánku. Po týždni ju prebrali, našťastie mala iba jednu ruku slabšiu. A niektoré veci si nepamätala. Po štyroch mesiacoch sa vrátila do práce.
U nás v dedine dokonca žena bola v umelom spánku po prihode v tehotenstve, prebrala sa a funguje a žije ako keby sa to nestalo. Len druhé tehotenstvo bolo risk - to bolo bezproblémové. Držím palce. A pre odborníkov z VŠ Kotlara - je tomu 16 rokov.
Nemala som CMP, ale tromb mi zastal v nohe našťastie, mala som tam dva tromby.
Neočkovaná, zdravá mladá žena, neužívala som ani HAK. Povedali mi, že som mala veľké šťastie, že som nedostala embóliu, infarkt alebo CMP. Pol roka som si pichala injekcie do brucha, potom som prešla na tbl. 1x ročne chodím na hematológiu, 2x ročne na cievne, raz ročne na USG ciev do mozgu. Doteraz som rizikový pacient. Pri tehotenstve mi povedali, že by som si musela pichať injekcie do brucha celé tehotenstvo, že sú zvýšené koagulačné parametre a je vyššie riziko vzniku trombu. Keď cestujem na dlhšiu cestu, mám injekcie, keď som mala covid 3x, pichala som si injekcie, samozrejme profylaxia pri všetkých chirurgických zákrokoch / lus pančuchy a pichám si ešte 2t po hospitalizácii, plus beriem aspirin protect.
Mne robil doktor po biochemickom tehotenstve testy na moju ziadost a vyslo mi riziko CMP pri tehotenstve. Cele tehotenstvo od uplneho zaciatku si picham Clexane kvoli tomu a chodim pravidelne na krvne testy, ci mi Clexane stale funguje ako ma. Tiez som zila v tom, ze som zdrava, bez problemov, nikdy som nemala na ziadne ockovanie zlu reakciu co sa tohoto tyka. Inak sa mi paci ako tu hned nejaka profesorka vysokej skoly internetu vytahuje ockovanie :D.
Ano mam ako sestricka.
Dnes sa vie, ze vacsina porazok, to co mas Ty, je z arytmii srdca. Preto SA tam robi 7 dnove EKG. V niektorych pripado h 3-6 mesacne (je to taky implantat).
@anonym_autor Tomáš Juríček, byvalý spolužiak
https://zdravie.pluska.sk/zdravy-zivot/znamy-mo...
Alebo jeho kolega
https://www.cas.sk/prominenti/prominenti-domaci...
Neboj, si pod liečbou a kontrolou, držím palce nech si ok.
O mesiac má kontrólu.
Ale je to strašné 😌
@ivananina naša nebohá suseda tak. Otočili pohotovosť 2x počas noci a ten 2x zomrela v čakárni 🫣 Hrozné, nikdy sa netreba dať odbiť tými smradmi
@anonym_autor Tomáš Juríček, byvalý spolužiak
https://zdravie.pluska.sk/zdravy-zivot/znamy-mo...
Alebo jeho kolega
https://www.cas.sk/prominenti/prominenti-domaci...
Neboj, si pod liečbou a kontrolou, držím palce nech si ok.
@anonym_74a03e wau, tak na Tomáša Juríčka by som to vôbec nepovedala. Je super, že zvláda aj také náročné túry, ja si momentálne neviem predstaviť, ako prejdem aspoň do obchodu
Ano mam ako sestricka.
Dnes sa vie, ze vacsina porazok, to co mas Ty, je z arytmii srdca. Preto SA tam robi 7 dnove EKG. V niektorych pripado h 3-6 mesacne (je to taky implantat).
@oslo1 áno, odporúčali mi objednať Holter z www.palpitacie.sk za 50€ na 7 dní. A keď by sa zistilo, že je to z arytmie srdca, ako sa to ďalej rieši, aby som predišla ďalšej príhode?

Nezostala si v nemocnici na pozorovaní radšej? Ja by som sa bála a na mieste tvojho partnera by som ti prikázala byť pod dohľadom lekárov. Ale nie som doktor, tak neviem posúdiť. A áno, môj sused prekonal, ale je na Tom oveľa horšie, chodí o barloch, ruku má ochrnutú, učil sa rozprávať. Má silné depresie a veľakrát rozpráva o samovražde.