Možné riziká a riešenia pri liečbe koreňových kanálikov
Dobrý deň
Chcela by som sa informovať ohľadom zuba. Dnes mi dr ošetroval 2koreňové kanáliky a tretí ze je upchaty, nevedel to spraviť, zevraj by zlomil náradie 🤦♀️
Teraz čítam na Google, ze by sa to malo všetko prečistiť lebo môže vzniknúť infekcia
Povedal, ze by som to mala mat par dni citlivé
Ešte aj bud týždeň ideme na dovolenku a mam strach ze ci bolo doktorove konanie správne
Ďakujem
@jajka888 buď pôjdeš k zubarovi,ktorý ma mikroskop a pozrie sa ti co ti to tam blokuje,upcháva, alebo s tým nespravíš nič a zub budú musieť vytiahnuť lebo vznikne zápal, môže to bolieť atď. Určite by som to nenechávala tak,ako to máš teraz. Môžeš mať z toho veľké problémy ak to riesit nebudes. Ak je to nejaký predný zub.snažila by som sa to zachrániť aj ked to bude drahe. Ak je to 7,8, asi by som ho radsej vytrhla. Aj po vyplneni kanalikov ta to moze boliet a moze sa stat ze aj tak ti ho budu musiet vytrhnut
Ja som to tak mala. Dokonca naozaj zlomil náradie, trochu pohundral, ale vyčistil všetky kanáliky (tretí kanálik až na ďalšie sedenie, lebo to naozaj trvalo dlho).
@jajka888 to vyrieši iba zubár s mikroskopom zvlášť ak ide o tak zakrivený kanálik. Ako baby spomenuli, v žiadnom prípade netrhať, šestka je nosná a kosť by začala aj rýchlo atrofovať. Mne pred 20 rokmi vytrhli jednu spodnú šestku pretože vtedy mikroskopy na endononciu kanálikov nepoužívali, mám tam miesto zuba implantát ale žiadny implantát nenahradí zub, hoci aj mŕtvy (a s korunkou).
Ja by som na tvojom mieste urgentne hľadala zubára s mikroskopom a dobrými recenziami, za týždeň vieš ešte veľa poriešiť. Minimálne v Bratislave je už veľa zubných kliník, kde štandardne robia všetko pod mikroskopom a vedia zobrať aj urgentne.
@jajka888 no poviem to takto, robili mi čistenie kanálikov aj zubári ktorí to nevedeli a ti to čistili mechanicky ručne… čo je podľa mna blbosť. A zubár ktorý mi dal zuby dokopy tak kanáliky čistil rotačným nástrojom.. a vôbec neriešil či sa zlomí nástroj alebo nie.. ale každopádne 6ka je veľký zub a treba ho zachrániť pokial je to možné. Je to na dlhu trať u mna to bolo aj 5 návštev a zub som si dala spevniť korunkou.
@anika02 nakoniec som si našla súkromného zubára ten mi to bez problémov vyčistil, mal samozrejme kameru a rovno aj zaplnil.
To som zostala prekvapená, som si myslela, ze dá liečivú vložku... Povedal, ze tak sa to už nerobí a rovno zaplní.
2 hodiny som sedela v kresle, spravil kontrolny rontgen, všetko vysvetlil a odporučil do budúcna dat korunku.
@jajka888 ta bolesť je úplne vpohode. Kanáliky museli rozšíriť a dať tam výplň a to je celkovo záťaž. Ja som zuby cítila aj mesiac. Len mne ten môj zubár už hlavne robil reodonciu, takze preto to u mna bolo viac citlivé.

isteže nie,mal to vyčistiť,to akože tam nechá bordel,lebo by sa mu zlomil nástroj? No nemám slov....