icon

Obavy zo sklerózy: Je priateľova reakcia oprávnená?

2. aug 2024

Ahojte, mám čiastočne potvrdenú sklerózu z MR, a môj priateľ stále hovorí veci, z ktorých sa mi chce plakať, napr:

1) lumbálna punkcia ( som objednaná kvôli úplnému potvrdeniu/ vyvráteniu) neznesiteľne bolí, drží vás hromada ľudí aby ste vôbec vydržali, stačí jeden zlý pohyb a skončíte na vozíku

2) každý rok budem musieť prejsť pred odborníkmi najviac ako sa mi dá, aby zaznačili ako sa mi to vyvíja

3) mať sklerózu znamená nemôcť mať dieťa

4) na deväťdesiat percent skončím ako ležiaca neschopná akéhokoľvek pohybu

A podobne, ale týchto sa bojím asi najviac. Fakt ma desí že pravdepodobne budem ležiacou.. A tým tretím sa mi aj vyhráža , že ak sa mi to potvrdí, tak ma opustí lebo nechce bezdetného kripla🥺 . To mi robí asi najväčšiu starosť, lebo ja ho inak veľmi ľúbim..
Ak je tu prosím niekto s touto chorobou, tak sa ozvite, nakoľko sú tie reči pravdivé/ nepravdivé... Ďakujem

Strana
z2
gejb
2. aug 2024

Tvoj priateľ je duševný mrzak ... zaslúžiš si lepšieho

pribinak
2. aug 2024

Opusti Ty jeho. Je to kreten debilny

lubkovaandrejka
2. aug 2024

Ahoj, mrzi ma,ze ta priatel takto strasi . Neviem preco to robi. Pripady su rozne,ale toto pocuvat ti vobec nepomoze..a je hnusne,ze ta nepodpori,ale vravi ti,ze ak budes leziaca tak sa na teba vykasle... Urobis sama sebe sluzbu ,ked ho nechas a najdes si toho,co ta bude milovat s chorobou ci bez. A k otazke. Poznam jedneho cloveka, ktory to ma diagnostikovane cca 26r a keby neviem,ze to ma,tak by som to v zivote nepovedala.. prajem ti hlavne, nech mas co najlahsi priebeh.❤️

deti95060810
2. aug 2024

že ak sa mi to potvrdí, tak ma opustí lebo nechce bezdetného kripla🥺 . To mi robí asi najväčšiu starosť, lebo ja ho inak veľmi ľúbim..

prečítaj si túto vetu min. ešte 5 krát a potom otvor dvere a tohoto "machra" vykopni...
alebo ak je byt jeho - zamávaj ty jemu z ulice.
urážať človeka s diagn. ?

crazy_cat_lady
2. aug 2024

ahoj, je mi luto cim si prechadzas, ale len raz by mi partner povedal, ze "nechce bezdetneho kripla", uz by nebol moj partner. nepride mi, ze pocas tvojej choroby/liecby bude pre teba podporou, posli ho kade lahsie, ulavi sa ti ..., nezasluzis si venovat svoj cas a energiu takemuto dusevnemu mrzakovi..

a drzim velmi palce, aby mala choroba pre teba co najmiernejsi priebeh ❤

lubkovaandrejka
2. aug 2024

A este som zabudla, ten,co to ma, ma 2 zdrave deti.

lindous
2. aug 2024

Myslim, že speváčka Tina je jeden z najznámejších ľudí s týmto ochorením a pozri ako si užíva život aj so svojimi deťmi… prosim ta, priateľa kopni do zadku, s týmto človekom ta nečaká nič dobre, bez ohľadu na to, či sa obavy potvrdia alebo nie… naozaj si vieš predstaviť mať rodinu s mužom, ktorý ťa takto potápa v ťažkej chvíli? Predstav si, že by prišlo nejaké vážne ochorenie v budúcnosti alebo by sa vám nenarodilo zdravé dieťa… vieš si asi predstaviť akoby sa zachoval

sisa_s
2. aug 2024

Dalsia z kategoria : "mam doma korunovaneho blbca, ale ja ho velmi lubim"...radim ti rychlo sa odlubit, lebo s takouto "podporou" skoncis akurat na psychiatrii...k otazkam: lumbalka je invazivny vykon, ma svoje rizika, ale nie, nebude ta drzat cele neurologicke oddelenie a robi to skuseny lekar, nie niekto z ulice...k druhej otazke sa neviem vyjadrit, nikdy som o tom nepocula...zeny so SM deti mozu mat a maju..a k poslednej otazke, dnes je liecba na vysokej urovni, ktora oproti minulosti vyznamne oddaluje nastup invalidity, u kazdeho je to individualne na zaklade klinickej formy

zuwa78
2. aug 2024

Ja tu chorobu nemam,ale musim reagovať.....
Jedna baba ktoru poznam, porodila dieťa....u kazdeho sa ta choroba vyvija inač......

Posledne co potrebujes je stres.....a tvoj priatel ti ho robí.....to fakt chceš tako žit i nadalej?Rozmyšlaj......

Ako možeš milovať takeho človeka...
Kopni mu do rici....
Vo vašom vzťahu niet lásky......nestači ze ho miluješ iba ty.....to neni laska....z jeho strany je to vypočitavosť

nerya
2. aug 2024

Vidím, ze priateľ je odborník
1. Lumbalna punkcia bolí, ale myslim, ze pôrod je horší, je pravda, ze niekedy sme pri tom museli pacienta držať ale nie kvôli tomu, ze by sa bránil, ale skôr preto, lebo musí mať chrbát v určitej polohe niekoľko minút a nesmie sa pohnúť, vtedy je pre neho jednoduchšie keď pri nom stojí sestra /asistent o ktorú sa môže oprieť, pripadne sa to robí v ľahu na boku, kedy pri tebe tiež môže niekto sedieť a trochu ta držať
2. Áno budeš pravidelne chodiť na kontroly k lekárovi, keďže SM je potrebné sledovať
3. Mat deti môže byť komplikovanejšie ale nie vždy úplne vylúčené, to bude na diskusiu medzi tebou a tvojim lekárom
4. Neverím tomu, ze tie percenta sú správne, áno niektorí pacienti tak po rokoch môžu skončiť, ale niektorí žijú mnoho rokov s dobre nastavenou liečbou a len minimálnymi obtiazami

Všetko je individuálne. Priateľa prosím vymeniť

veronika2316
2. aug 2024

Tvoj priateľ je debil a toho v svojom živote teraz nepotrebuješ odíď od neho v ťažkých chvíľach pri tebe vôbec nestojí nie je ti oporou...
Čo sa týka LP robila som istý čas na neurologii kde sa lumbalky pichali niekoľkokrát do týždňa. Nikoho sme nikdy nemuseli držať dokonca nemám pocit žeby tam niekedy niekto plakal alebo kričal ani nič podobné mimochodom robí sa to aj deťom a aj tie to vedia pekne vydržať. Najskôr sa robí len taký podkožný vpich kde ti vlastne to miesto opichaju a umrtvia to môže byť trošku nepríjemné a potom sa zavádza dlhá ihla a ty už len sedíš a čakáš kým to pomaly nakvapka. Dôležité potom ležať a dobre piť Kofolu. Robila som tam síce len cca 8 mesiacov ale za tú domu nikto neodišiel na vozíku 🤔
Vieš že aj speváčka Tina má sklerózu multiplex? A žije normálny život záleží na veľa faktoroch teraz sú už rôzne lieky. A toho dementa opustí keď má takéto reči preboha nájdi si niekoho lepšieho lebo toto sa nehovorí. Predstav si že otehotnies a nedajbože vaše dieťa bude mať nejaký problém a on sa o ňom bude takto vyjadrovať to naozaj chces?

convalyarija
2. aug 2024

To nemyslíš važne??? Dieťa budeš moc mať aj vynosiť ale z iným asi zrejme
Lumbalna puncia bežný zákrok nikto neostáva potom na vozíku kde si na to aj prišla

lindous
2. aug 2024

Trochu mi to príde akoby tvoj priateľ čakal na príležitosť sa s tebou rozísť alebo dúfal, že to spravíš ty, lebo nevie zobrať gule do rúk 😅

viestta
2. aug 2024

Ako niekto moze lubit cloveka, ktory mu v najtazsisch zivotnych situaciach nechce byt oporou? Vsetko ostatne ti uz baby vysvetlili, este nemas stanovenu diagnozu, takze moze to dopadnt aj inac, ale v kazdom pripade sa rychlo odlub, pretoze milujes debila nepouzitelneho pre zivot. Lepsie ti bude samej ako s takym primitivnym chmulom.

erikab82
2. aug 2024

Takéhoto dementa, čo ťa v ťažkej chvíli nepodrzi, práve naopak, depta ťa nevolaj priateľ ale ex. Pošli ho doriti a obklop sa luďmi ktorým na tebe ozaj zaleži, to je to čo teraz potrebuješ.

erikab82
2. aug 2024

Zabudla som ešte jednu vec. Verím, že to dobre dopadne. ❤️

alickapusinka
2. aug 2024

Hlúpak hlúpy debil.Skonči to toto je priateľ priateľ TI ma byť oporou v dobrom aj zlom.Vytvara zbytočne scenáre ktore nemusia byť vôbec pravdive.Načo TI taku priťaž v živote.Snad sa nepotvrdi nič vážne a budeš žiť v poriadku a v pohode zbav sa toho debila.Nikto po lumbalke neostane na vozíku čosi keby to bolo take nebezpečne tak určite to nerobia never somariny splieta.Skonči to s ním máš na ineho pre ktoreho budeš ta naj a nie takeho choreho debila.Verím že všetko bude dobre a potvrdi sa že si zdrava.Držim 🙏

kamatopo
2. aug 2024

To až tak sa bojíš že ťa opustí tento duševný kripel? 🤦 Vieš ľúbiť znamená byť niekomu oporou v dobrom aj v zlom. Toto hovädo myslí len na seba a ty nechceš ostať sama tak to maskujes pod zámienkou ako veľmi ho ľúbiš. Je mi ľúto akou ťažkou životnou skúškou prechádza no toto je hlavne skúška tvojej dostojnosti

jaskolka
2. aug 2024

A to takého 🐂korunovaneho ti treba? Veď už len tá posledná veta, ze ta opustí, keď sa to potvrdí atď, ukazuje na jeho nulovú empatiu a city voči tebe.
Toto čudo ti nikdy skutočnou oporou nebude.

hacula1816
2. aug 2024

no prepac ale priatel ti ma byt v prvom rade oporou a mate spolu tieto problemy preskakat s lahkostou aj ked to bude akokolvek tazke. mozno ked ho opustis sa ti aj zdravotne polepsi.

autor
2. aug 2024

Len on bol doteraz milý, stál pri mne stále. Teraz sa prudko zmenil, je nepríjemný, zúri. Chcem počkať aspoň na výsledky tej lumbálky, verím že ak budú nakoniec v poriadku tak sa opäť premení naspäť, nie že sa s ním teraz rozvediem a potom zistím že som mohla žiť normálne s ním, takým aký bol predtým. V opačnom prípade áno, zrejme sa s ním rozídem aj keby to nespravil prvý

deedol
2. aug 2024

prosim ta, pre svoje vlastne dobro a zdravie sa s nim rozid bez ohladu na SM.
poznam dve baby so SM, ziju relativne normalne, pracuju, chodia na turistiku, nie su ani nahodou leziace. je to velmi individualna choroba.

zuzanita1609
2. aug 2024

Pre živého boha,to si stále ešte s ním? 🙄Väčšieho ... asi táto zem ešte neniesla 😠 .

jazula
2. aug 2024

Vieš, aj ak by sa “premenil späť”, práve ti dokázal, že ťa pri kríze nepodrží. Toto nie je partner do nepohody a tá nepohoda v živote v nejakej forme vždy príde…

ajkapt
2. aug 2024

Koľko máš rokov, prosím Ťa? Tak, ako píšu predo mňou, Tvoj priateľ nie je a ani nikdy nebude človek, ktorý je oporou v ťažších chvíľach či pre Teba alebo deti v budúcnosti. Ďakuj Bohu,že Ťa postavil už teraz do situácie, keď si to zistila. Veď on je aspoň úprimný a Ty máš možnosť ukázať, ako si samu seba vážiš.
No a choroby či úrazy s trvalými následkami nemusia obísť ani Tvojho priateľa. Potom bude hrdina, keď natrafí na rovnako zmýšľajúcu "oporu".
Odbornejšie informácie o chorobe a liečbe si nájdi na internete a neber pasívne všetko ako pravdu, čo Ti povie Tvoj evidentne nie veľmi sčítaný a rozhľadený priateľ.

jazula
2. aug 2024

A mám kamaráta, ktorý má teraz už manželku so sklerozou multiplex. Už pri začiatku vzťahu vedel o jej diagnóze. Biologické deti nemajú, ona nechcela ísť do rizika, že to dieťa po nej zdedí, on má deti z predchádzajúceho vzťahu. Áno, jej stav sa postupne zhoršuje, ale spolu to zvládajú.
Tvoj “milovaný partner” ťa svojim prístupom psychicky týra, toto by ti ani cudzí neurobil. A to ešte nie je diagnóza potvrdená 😕.

januska12323
2. aug 2024

Čo na tomto chujovi miluješ? V najhoršom období života ťa len deptá, vyhráža sa ti a uráža ťa. Mal by ťa podržať, povedať že spolu všetko zvládnete alebo odísť keď to nezvláda.

magic08
2. aug 2024

aj v pripade, ze sa on opat zmenil k dobremu (lebo vysledky budu v poriadku) aj v tom pripade by som o kopla do riti. Ukazal pravu tvar v krizovej situacii a takto by sa zivotny partner spravat nemal.
Drzim palce, nech si v poriadkku

danica2711
2. aug 2024

naozaj ľúbiš tohoto bezcitného duševného kripla? Nikdy ti v ničom nebude oporou. A aj keby sa zázračne zmenil po dobrých výsledkoch tvojej lumbálky, toto svinstvo, čo na teba vychrlil v ťažkej dobe mu chceš zabudnúť? Veď v tom ten debil prejavil svoju pravú podstatu. Je veľmi ľahké byť milý a dobrý, keď je všetko zaliate slnkom, ale ozajstná kvalita partnera a jeho lásky k tebe sa naplno prejaví v problémoch. A on sa teda prejavil, fuj...
Inak všetko praktické o tvojej (možno) chorobe ti veľmi dobre popísala vyššie nerya, veľmi ti držím palce, aby bolo všetko čo najlepšie. Ale na to, aby si prežila šťastný život by si sa mala rozhodne zbaviť toho odpadu, ktorého bohvieprečo miluješ

kandelabra
2. aug 2024

"verím že ak budú nakoniec v poriadku tak sa opäť premení naspäť" no to teda drzim palce. Ja sa v zivote riadim heslom " ak ti niekto ukaze, kym skutocne je, ver mu!" Tvoj priatel sa ukazal aky skutocne je prave teraz, ked potrebujes jeho oporu. Niet co dodat...

Strana
z2