icon

Panická porucha pri čakaní v rade v obchode

23. feb 2026

Ahoj, koľko z vas tu je s takým problémom, že ked viete že asi dlhšie budete musieť stáť v rade pri pokladni tak chytite paniku; rozbuši sa vam srdce a “bojujete o život”.. čo vám pomaha? Posielam podporu aj ked pre normalneho človeka to je nepochopiteĺné ale nám čo sa trápime to kazí život.. ďakujem

kristina3791
23. feb 2026

@anonym_autor ja som mala nedávno presne toto obdobie. Je mi to trápne ale bala som sa vždy že sa pomocim aj keď som vedela že takéto problémy nemám a že sa mi to v živote nestalo. Keď som bola presne v takejto situácii že nebolo úniku tak to bolo najhoršie. Ale mne osobne pomohla dýchacia metóda a keď som si zobrala nejaký predmet so sebou trebárs nejakú figúrku alebo hocico čo som vždy chytila do rúk a myslela na to. Viem že mnohí hovoria že máš nájsť 3 veci čo vidíš 2 čo počuješ 1 čo cítiš alebo tak nejak alene osobne toto nepomáhalo. Najlepšie bolo asi to dýchanie ešte poprípade si dať ruku na hruď a mať pri sebe buď niečo studené alebo aj niečo kyslé čo si vtedy dat do úst a sústrediť sa na to. Držím palce dúfam že sa to zlepší ❤️

anonym_d66706
23. feb 2026

Samoobslužné pokladne nepomôžu?

anonym_8587be
23. feb 2026

@anonym_autor
Tak ty si nezazila ten krasny socializmus

anonym_ed338f
23. feb 2026
@kristina3791

@anonym_autor ja som mala nedávno presne toto obdobie. Je mi to trápne ale bala som sa vždy že sa pomocim aj keď som vedela že takéto problémy nemám a že sa mi to v živote nestalo. Keď som bola presne v takejto situácii že nebolo úniku tak to bolo najhoršie. Ale mne osobne pomohla dýchacia metóda a keď som si zobrala nejaký predmet so sebou trebárs nejakú figúrku alebo hocico čo som vždy chytila do rúk a myslela na to. Viem že mnohí hovoria že máš nájsť 3 veci čo vidíš 2 čo počuješ 1 čo cítiš alebo tak nejak alene osobne toto nepomáhalo. Najlepšie bolo asi to dýchanie ešte poprípade si dať ruku na hruď a mať pri sebe buď niečo studené alebo aj niečo kyslé čo si vtedy dat do úst a sústrediť sa na to. Držím palce dúfam že sa to zlepší ❤️

@anonym_autor
@kristina3791
Ženy prosím vás. Trpí momentálne tým istým moja blízka rodinná príslušníčka. Vedeli by ste mi opísať z čoho sa vám to stane alebo aký je to pocit a čo vám ide hlavou? Ja ju totižto veľmi chcem pochopiť čo najlepšie ale ona sa o tom dáko veľa rozprávať nechce í

anonym_d66706
23. feb 2026
@anonym_8587be

@anonym_autor
Tak ty si nezazila ten krasny socializmus

@anonym_8587be tento?

dollyzv
23. feb 2026
@anonym_ed338f

@anonym_autor
@kristina3791
Ženy prosím vás. Trpí momentálne tým istým moja blízka rodinná príslušníčka. Vedeli by ste mi opísať z čoho sa vám to stane alebo aký je to pocit a čo vám ide hlavou? Ja ju totižto veľmi chcem pochopiť čo najlepšie ale ona sa o tom dáko veľa rozprávať nechce í

@anonym_ed338f mas pocit ze ideš umrieť, uplne spustený alarm v hlave resp skor v tele..panicky atak nepremyslas, mozes si milión krat hovoriť ze je vsetko ok, telesný pocit tym Neoklameš..je to ako by si sa zoči-voči pozerala do oči divej šelme a mas pocit ze musieť utiecť a zachrániť si holý zivot..aspon za mna tak 😅

dollyzv
23. feb 2026
@anonym_ed338f

@anonym_autor
@kristina3791

@anonym_ed338f mne to spustil chronicky stres, preťaženie a toxický vzťah..okrem toho okrem uzkosti a panickych atakov sa mi reaktivovala aj ebv vírus ktorý som mala v detstve pred 10rokom -mam 30
Väčšinou ataky prídu práve v klude..počas voľna/dovolenky , ked ma telo príležitosť sa uvoľniť..ale nikdy naozaj nikdy to nieje bez príčiny..nahromadený stres sa prejaví práve v čase voľna..a potom to je uz začarovaný kruh..tzv. Strach zo strachu resp ze sa to stane znova..ja som raz skončila na pohotovosti lebo som naozaj mala pocit ze mam infarkt a raz som si musela volať záchranku..je to naozaj pocit ze umieras, mas infarkt, porážku nemôžeš dýchať, uplne ti zovrie hrdlo aj hrudník, miliarda myšlienok za sekundu, nedokážeš ich ani rozoznať len mas pocit ze sa naozaj deje nieco velmi zle a ohrozuje ta to na zivote

anonym_ebb824
23. feb 2026
@anonym_ed338f

@anonym_autor
@kristina3791

@anonym_ed338f rozbusi sa srdce tak silno, že som mala pocit, že vyskočí z hrude. Ruky sa mi triasli, nohy zoslabli a celé telo mi paralyzoval strach. Najhoršie na Tom je, že som tomu venovala každú myšlienku a nevedela som to ovládať. Pomohli mi sedenia u psychologičky, dýchacie a relaxačné cvičenia, ktoré som praktizovala.

anonym_ed338f
23. feb 2026
@dollyzv

@anonym_ed338f mas pocit ze ideš umrieť, uplne spustený alarm v hlave resp skor v tele..panicky atak nepremyslas, mozes si milión krat hovoriť ze je vsetko ok, telesný pocit tym Neoklameš..je to ako by si sa zoči-voči pozerala do oči divej šelme a mas pocit ze musieť utiecť a zachrániť si holý zivot..aspon za mna tak 😅

@dollyzv ja si asi neviem predstaviť pocit že idem umrieť alebo že sa pozerám do očí divej šelme lebo som to nikdy nezažila😄 ale ďakujem

anonym_ed338f
23. feb 2026
@anonym_ebb824

@anonym_ed338f rozbusi sa srdce tak silno, že som mala pocit, že vyskočí z hrude. Ruky sa mi triasli, nohy zoslabli a celé telo mi paralyzoval strach. Najhoršie na Tom je, že som tomu venovala každú myšlienku a nevedela som to ovládať. Pomohli mi sedenia u psychologičky, dýchacie a relaxačné cvičenia, ktoré som praktizovala.

@dollyzv
@anonym_ebb824 ach to je znie otrasne a ďakujem vám za opis. U mojej rodinenj príslušníčky to neprichádza v kľude ale práve naopak keď musí čeliť situácii ktorá jej to spúšťa

dollyzv
23. feb 2026
@anonym_ed338f

@dollyzv
@anonym_ebb824 ach to je znie otrasne a ďakujem vám za opis. U mojej rodinenj príslušníčky to neprichádza v kľude ale práve naopak keď musí čeliť situácii ktorá jej to spúšťa

@anonym_ed338f tie prvé ataky prichádzajú v klude..potom je to uz ten strach zo strachu..ja som raz chytila atak za volantom-od vtedy nesoferujem skoro vobec, Max do najbližšie obchodu ked idem na veľký nakup..ale sj to ke pre mna úspech..voľakedy som nedokázala ist ani do toho obchodu a ataky ma chytali hned ako som zavrela dvere od bytu..naozaj hnus

anonym_d89638
23. feb 2026

Mala som to rovnako ísť do obchodu a stat pri pokladni bol pre mňa horor.Mala som pocit že sa všetci sústreďujú len na mňa . Našťastie to už roky tak nemám

anonym_c20727
24. feb 2026
@anonym_d89638

Mala som to rovnako ísť do obchodu a stat pri pokladni bol pre mňa horor.Mala som pocit že sa všetci sústreďujú len na mňa . Našťastie to už roky tak nemám

@anonym_d89638 a čo ti pomohlo?

kristina3791
24. feb 2026
@anonym_ed338f

@anonym_autor
@kristina3791

@anonym_ed338f no ja som to mala asi trosku iné ako píšu ostatné. Ja som mala zasa pocit že nemám nad svojím telom kontrolu. Mne to začalo tiež podľa mňa asi hronickym stresom bývalá som fakt asi rok v strese nonstop. Raz som šla presne takto medzi ľudí kde som nemala kde ujsť a mala som ms. Spustila sa lavína a ja som v tedy mala milión myšlienok v hlave a zároveň žiadnu logickú. Vtedy proste keď to chytím nerozmýšľam racionálne. Od vtedy som začala mávať tento strach zo strachu a to aj keď som ms nemala. Začala som sa báť že sa pomočim. Teraz keď na to myslím tak sama seba nechápem prečo by som si to myslela. No zašlo to až do takého štádia že som počas ms nechodila vôbec von a keď som mala tak to boli pre mňa muky totálne. Celú dobu som sa bála že čo ak sa to znova stane a nedokázala som myslieť na nič iné. No a ako hovorím potom to už bolo skoro každý deň. Hlavne presne keď som napr čakala v obchode v rade alebo proste v situáciách kedy vieš že nemáš nijaký únik, že nevieš jednoducho odísť. A bolo to akože fakt strašné lebo neskôr už to bolo presne ako ostatné písali že strach zo strachu.

anonym_d89638
24. feb 2026
@anonym_c20727

@anonym_d89638 a čo ti pomohlo?

Zmena života.Mne sa to začalo diať po dlhodobom veľkom strese.Mala som dosť veľké existenčné problémy.Ked už bolo všetko v poriadku a telo sa dalo do kľudu tak to začalo .Lieky mi nepomahali

anonym_769fc1
24. feb 2026

@anonym_autor nakupujem v malickom obchode. Velke obchodaky nezvladzam. Pre mna je problem uz len do nich vstupit.

anonym_d8bbc6
24. feb 2026

Skús osloviť predavačku alebo niekoho, že nieje ti dobre
Mne sa to tiež stalo,pani oslovila, že necíti sa nejako dobre,tak som jej pomohla k pokladni,pokecali a sa uvoľnila asi tiež niečo také mala alebo aj keby nie,tak veľa ľudí je normál čo pomôžu,pochopia
Si len v obchode a nie na maturitnej skúške,kde musí všetko byt tip top
To len na odľahčenie , vieš ako to myslím aj keď ja si to neviem predstaviť,no stále su tam ľudia ktorí vedia byt empatickí,napomocní

anonym_63777e
24. feb 2026
@anonym_d66706

@anonym_8587be tento?

@anonym_d66706 to je veeeeelmi kratky rad. Bezne pred potravinami 4x taky dlhy.

anonym_ecc4f7
24. feb 2026
@anonym_63777e

@anonym_d66706 to je veeeeelmi kratky rad. Bezne pred potravinami 4x taky dlhy.

@anonym_63777e a to kde byva tolko ludi? nepamatam si, ze by som niekde dlho stala v rade

anonym_63777e
24. feb 2026
@anonym_ecc4f7

@anonym_63777e a to kde byva tolko ludi? nepamatam si, ze by som niekde dlho stala v rade

@anonym_ecc4f7 spominali sa šóry pred obcjodom za sociku. Bezne boli take šóry -potraviny, zelovoc, obuv...

anonym_ecc4f7
24. feb 2026
@anonym_63777e

@anonym_ecc4f7 spominali sa šóry pred obcjodom za sociku. Bezne boli take šóry -potraviny, zelovoc, obuv...

@anonym_63777e to bolo, ale mna zaujima, kde ke to tak teraz

anonym_63777e
24. feb 2026
@anonym_ecc4f7

@anonym_ecc4f7 nikde. My stale o sociku.

anonym_d66706
24. feb 2026
@anonym_ecc4f7

@anonym_ecc4f7 keď otvárajú novú predajňu, alebo ak je veľká akcia tak sú rady

anonym_ed338f
24. feb 2026

Žienky ďakujem za odpovede. U nás platí to že to neprichádza v kľude ale práve v tých vypätých situáciách. Ďakujem vám veľmi pekne lebo málo je o tomto osobných zmienok. Aspoň vidím že moja blízka osoba je naozaj vážne psychicky chorá a potrebuje okamžitú liečbu alebo hospitalizáciu. Ja som si najskôr myslela že si tieto stavy vymýšľa lebo predsa je to absolútne iracionálne. Tiež má strach ísť do obchodu... A to verte či nie ale je to dospelá žena

dollyzv
25. feb 2026
@anonym_ed338f

Žienky ďakujem za odpovede. U nás platí to že to neprichádza v kľude ale práve v tých vypätých situáciách. Ďakujem vám veľmi pekne lebo málo je o tomto osobných zmienok. Aspoň vidím že moja blízka osoba je naozaj vážne psychicky chorá a potrebuje okamžitú liečbu alebo hospitalizáciu. Ja som si najskôr myslela že si tieto stavy vymýšľa lebo predsa je to absolútne iracionálne. Tiež má strach ísť do obchodu... A to verte či nie ale je to dospelá žena

@anonym_ed338f prvý atak pride v klude (často človek ani nevie co sa deje, ťze to je vobec nejaky panicky atak lebo dovtedy ho nepoznal), ďalšie samozrejme ze vo vypätých situáciách nakoľko je nervový systém preťažený a v neustálej pohotovosti a na ďalšie napätie uz samozrejme nemá kapacitu =spusti sa atak
.to ze je dospela žena-práve najviac dospelé ženy v produktívnom veku trpia panickým atakmi- zmení to zivot od základov, človek sa začne vyhýbať ľudom, miestam, situáciám kde pred tym atak zažili a stane za z toho bludný kruh..žiaľ kapacita tolerovania sa začne zužovať-vyhýbanie sa obchodom, vyhýbanie sa rodinným príslušníkom, izolácia, aj samotné chodenie von- následne vysoká pravdepodobnosť depresie..hospitalizácia nie je nevyhnutná, ale psychoterapia môže naozaj výrazne pomôcť..mne osobne najviac pomohli knihy -prekonajte uzkost (to bola moja biblia-perfektne vysvetlené, popísané aj rady ako to zvládnuť) a kvalitne magnezium vysoké dávky+Bkomplex+omega+ Vít.D je základ a dýchacie cvičenia= nervový systém sa musí upokojiť a necítiť sa ohrozený- z toho sú ataky..