Poznáte kožný melanóm? Podeľte sa o skúsenosti
Ahojte poznáte typ rakoviny Kožný melatom? Mate nejaké skúsenosti pripadne nepoznáte niekoho kto to mal?
@thirstymonk 😳😳😳 trochu mimo napisem, ale ty mas takuto geneticku predispoziciu a odporucas sa opalovat, solarko a nepouzivat spf??? Nemyslim to v zlom, ale zacni sa chranit.
Môjmu tatinovi to v 70 zistili v úplne rannom štádiu. Znamienko vybrali, už druhý rok chodí na okno kontroly každé 3 mesiace, má 73 a je úplne v poriadku
@dadis rakovina je geneticka? Z jednej strany rodiny mam rakoviny, z druhej porazky. Radost zit 🤣
@thirstymonk Jj, na geneticke predispozicie si musime davat pozor 😟
@dadis no takto, babkina sestra na melanom zomrela, ale to je babka z maminej strany. Otec je druha vetva. Jeho otec zomrel na rakovinu pluc, ale tahal 60 denne. No a otcova mama zas na rakovinu maternice.
@thirstymonk Kazdy druh rakoviny je iny, aj pri malignom melanome geneticka predispozicia zvysuje riziko napr. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC83...
@avanka mal tento typ rakoviny Melatom ?
Áno,ale ako som písala,šiel k lekárovi hneď, v Bratislave na onkológii mu znamienko na spánkovej časti vybrali a už to je 2,5 roka, čo chodí každé 3 mesiace na onkológiu
@thirstymonk je..lekárka mi vravela, že hneď musím pri anamnéza vravieť, že ocino je onkologický pacient
@avanka a je to teraz v poriadku?
Áno .zatiaľ, chvalabohu

Mojej babky sestra mala. Zomrela keď mala 51 rokov. Toto je najhorší typ rakoviny kože, veľmi zhubný a smrtiaci. Treba to rozhodne čím skôr liečiť. Vzniká väčšinou z mutácie materského znamienka, ale nie je to nutnosť. Môže vzniknúť z hocičoho.
Otec má rakovinu kože, ale ten druhý typ, takže žije. Len chodí každú chvíľu vyberať nejaké hrudy z pod kože ku chirurgovi. Na presný názov si nespomeniem. Otec má 56 rokov.