icon

Poznáte kožný melanóm? Podeľte sa o skúsenosti

4. jún 2024

Ahojte poznáte typ rakoviny Kožný melatom? Mate nejaké skúsenosti pripadne nepoznáte niekoho kto to mal?

thirstymonk
4. jún 2024

Mojej babky sestra mala. Zomrela keď mala 51 rokov. Toto je najhorší typ rakoviny kože, veľmi zhubný a smrtiaci. Treba to rozhodne čím skôr liečiť. Vzniká väčšinou z mutácie materského znamienka, ale nie je to nutnosť. Môže vzniknúť z hocičoho.

Otec má rakovinu kože, ale ten druhý typ, takže žije. Len chodí každú chvíľu vyberať nejaké hrudy z pod kože ku chirurgovi. Na presný názov si nespomeniem. Otec má 56 rokov.

dadis
4. jún 2024

@thirstymonk 😳😳😳 trochu mimo napisem, ale ty mas takuto geneticku predispoziciu a odporucas sa opalovat, solarko a nepouzivat spf??? Nemyslim to v zlom, ale zacni sa chranit.

avanka
4. jún 2024

Môjmu tatinovi to v 70 zistili v úplne rannom štádiu. Znamienko vybrali, už druhý rok chodí na okno kontroly každé 3 mesiace, má 73 a je úplne v poriadku

thirstymonk
4. jún 2024

@dadis rakovina je geneticka? Z jednej strany rodiny mam rakoviny, z druhej porazky. Radost zit 🤣

dadis
4. jún 2024

@thirstymonk Jj, na geneticke predispozicie si musime davat pozor 😟

thirstymonk
4. jún 2024

@dadis no takto, babkina sestra na melanom zomrela, ale to je babka z maminej strany. Otec je druha vetva. Jeho otec zomrel na rakovinu pluc, ale tahal 60 denne. No a otcova mama zas na rakovinu maternice.

dadis
4. jún 2024

@thirstymonk Kazdy druh rakoviny je iny, aj pri malignom melanome geneticka predispozicia zvysuje riziko napr. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC83...

autor
12. jún 2024

@avanka mal tento typ rakoviny Melatom ?

avanka
12. jún 2024

Áno,ale ako som písala,šiel k lekárovi hneď, v Bratislave na onkológii mu znamienko na spánkovej časti vybrali a už to je 2,5 roka, čo chodí každé 3 mesiace na onkológiu

avanka
12. jún 2024

@thirstymonk je..lekárka mi vravela, že hneď musím pri anamnéza vravieť, že ocino je onkologický pacient

autor
12. jún 2024

@avanka a je to teraz v poriadku?

avanka
12. jún 2024

Áno .zatiaľ, chvalabohu