icon

Riešenie problémov s mliečnym zubom v dospelosti

28. feb 2024

Ma niekto skusenost? Mam 3.ku hornu stale mliečnu, cca 7r vzad sa mi pokazila, zubar ju opravil, na poslednej prehliadke pred 3m som vravela doktorovi ze sa mi zacina kyvat a nemozem na nu zakusnut dobre, ze je citlivejsia, pozrel ju, ze spravime rtg a ze zatial s tym nic netreba robit...No zacinam mat pocit ze mi zacina zapachat, z vonku neni nic vidiet, že by kaz alebo co ...nejak viac sa nerozkyvala este ze by chcela vypadnut...celkom rada by som sa jej zbavila...ale potom co? umely zub? Inak mam 42 😂 P.S.: komenty "zmen zubara"- niee, je to naj zubar v meste 🙂 len zastava nazor ze pokial sa da ju udrzat pri zivote, pokial pod nim nie je trvaly zub

dskjhfdlkdjhl
28. feb 2024

Manzel mal takto mliecnu 5-tku, niekedy okolo 45-tky mu vypadla, uz sa nedala zachranit, ma implantat.

tanyan
28. feb 2024

Ten názor je pochopiteľný, udržať to tam kým sa dá. Potom ti zostane medzera a budeš riešiť implantát, keďže to vidieť...
Mne detská zubárka ešte na prvom stupni vytrhla dole mliečnu štvorku a asi poškodila zárodok trvalého, ktorý zostal vnútri zakrpatený. Mne teda zostala medzera a až po viac ako 20 rokoch sa mi posunuli ostatné tak, že mi to už nevidieť ako medzeru ani na rtg.

lenka_xy
28. feb 2024

Nahradiť ju ideálne implantátom, najlepšie naplánovať imediátnu implantáciu. Teda vytiahnuť a rovno zaviesť implantát, niekedy sa dá aj hneď proteticky zaťažiť, aby ste nemuseli chodiť bez zuba. A s trvalou trojkou je čo? Nebola založená alebo je tam niekde retinovaná?

katica06
28. feb 2024

Mám, už na prvom stupni zš sme vedeli o tom, že namiesto 2mliečných mám iba jeden a pod ním nie je stály zub. Má to tak moja mama aj moja dcéra. Mliečny vydržal 19rokov od vtedy mám mostík

kika2079
28. feb 2024

Mala som tak 2 ku hore ešte cca v 12 mi vytiahli obe a potom strojčekom upravili medzery

micicka
28. feb 2024

A trvaly zub, sa kde nachadza? Na rtg ho je vidno? Moja dcera podobny problem, zubarka nas poslala k celustnemu ortopedovi, aby ten trvaly zub, ktory nie je vobec vyrasteny, nejakym sposobom vytiahli von.

tanyan
28. feb 2024

@micicka Je to naozaj potrebné vyťahovať ten nevyrastený zárodok? Ja mám už cez 40 a ten zárodok mi tam nevadí. Tiež mi ho chceli vyberať, ale nevidela som dôvod nechať sa rezať, keď mi to nerobí problémy.

tetapetra
Autor odpoveď zmazal
micicka
28. feb 2024

@tanyan kazdy doktor asi inak odpovie. Jeden my povedal, ze to kludne tak moze zostat. Iny zase, ze ten vrasteny zub sa moze napr zapalit. Alebo ze ten mliecny casom vypadne, zostane diera - asi ako tebe. Tazko povedat. Zatial sme to neriesili, lebo dostat sa k celustnemu ortopedovi nie je take jednoduche. A druha vec su peniaze, ved to vsetko nas bude stat stovky az tisice eur 🙈

biankaaaa
28. feb 2024

Mám 27 rokov a jeden mliečny zub, dolnú 5ku. Mala som na nej už aj kaz, zubárka ho opravila a do budúcna ratam s implantátom, už na neho šetrím😂

evaname
Autor odpoveď zmazal
evaname
22. mar 2024

@micicka ja som mala trvalý zub (hornú 5) otočený opačne, tým pádom mi začal vrastať do kosti. Chirurgicky ho odstránili z ďasna von a mliečny zub je po 14 rokoch zachovalý. Za ten čas žiaden zubár ani nenavrhol ťahať zdravý mliečny zub von. Vraj to nie je až taký problém. Pri dnešných cenách u zubárov dúfam, že vydrží čo najdlhšie.

erikavesela
22. mar 2024

Ja mam skoro 50 a mam mliecnu prednu dvojku dole...zatial je ok a nikdy mi ziadny zubar neodporucal ju vytrhnut...tak dufam, ze to tak aj ostane