Riešenie problémov so zápchou u dospelých
Dobrý deň prosím Vas pekne ja som už zufala, poradte čo na stolicu, rozbehnuť črevá, ja aj 4 dni nejdem na wc a premna je to fakt už zufalstvo :( poradte nejake kombinacie čo by mi mohlo pomôct ďakujem
sušené livky,lactulosa
Tiež som to mala, menila som stravu skúšala a nepomohlo... Trvalo to mesiace bez zlepsenia, kvôli tomu sa mi spravili hemoroidy, napadlo mi skúsiť glycerinove čipky a to jediné pomohlo a pomáha doteraz... Bez nich nejdem ako píšeš 4-5 dní čo už je moc, takže je to síce nepríjemné ale pomáha...
Mne vacsinou nepomoze nic, takze ked je horsie, dam si cipok. Skusala som uz asi vsetko...
@katkamarcinova pomleté ľanové semiačka sú top, kúpiš v každom ,,zdravom obchode,, ale musia byť pomleté alebo drvené, nie celé. Plus kamilkovy čaj piť . A tiež ovsena kaša, uvarená v mlieku aby vločky pustili ten maglajz alebo ako to nazvať 😃
Ja s tým žijem 15-20 rokov. Naučila som sa to akceptovať. Na WC chodím každé 3-4 dni. Ak to nejde samo, tak použijem vaginálny čípok. Skúšala som rôzne prokinetká, aj na predpis, aj voľnopredajné, aj šaraticu, laxatíva, rôzne prípravky apd. Mne semiačka nerobia vôbec nič, ani sušené slivky, ani vláknina. Z nej mám dokonca kŕče a moje črevo ju nevie spracovať. Ani kefírová huba, ani voda z kapusty. Môžem pomiešať hocičo, nepreženie ma.Ciže u mňa naozaj zaberá glycerínový čípok. Ako prvú pomoc keby bolo naozaj zle mám klystír. Nie je to riešenie, a nemôže to byť často, ale mám to vykomunikované s gastro, že to môžem urobiť, ak by to nijako nešlo.
@katkamarcinova ovsena kasa, varena vo vode ako varia Skoti a dochutena podla lubovole 👍
Lyžička pomletCh ľanových semiačok, lyžička chia , citrónová šťava,voda, nechať cca 10minut kým to zgelovatie a vypiť plus piť veľa tekutín a hlavne pravidelne nielen občas, ďalej pridať pribioticku stravu, pohyb a veľa tekutin
Pomáha aj čaj List senny, majú ho buď v potravinách alebo v lekárni
@katkamarcinova Lactulosa,šaratica,zajeticka horká minerálka. Toto mi jedine zabralo.
@katkamarcinova s týmto som bola aj u lekára, už sa to nedalo zniesť. Bohužiaľ čo ti poradím je totálne zmeniť stravu. U mňa platí žiadne biele pečivo sladké čokoláda banány. Niekedy to mám lepšie inokedy horšie. Každé ráno na lacno pohár teplej vody. Do kávy som si kúpila cakankovy sirup z Dm. Sem tam si pridám do kaše psilium. No a hlavne veeeela piť.
Ja som trpela 2-3-4 roky … vyšetrenia nič neukázali. Blízki mi radili psychológa. Chvíľu som ho navštevovala intenzívne, potom raz za 3 mesiace, raz za pol roka … postupne sa všetko upravilo.. chodím na stolicu každé ráno. Psychológa preplatila poisťovňa.
Chce to zmenu stravovania a veľmi dôležité je zaviesť režim a pravidelnosť. Napíšem čo pomáha mne.
- dostatočný pitný režim/voda, voda s citrónom, bylinkové čaje nesladené - mätový, harmanček, medovka, ovocné čaje. Občas zelený, vylúčila som čierny čaj.
- kávu piť s mierou, lebo odvodňuje
- dostatok vlákniny/grahamové rožky, celozrnný chlebík, celozrnné cestoviny, pohánka, pšeno, vločky, chia, quinoa, ryža ... Vláknina musí byť spojená s dostatočným množstvom tekutín!
- veľa zeleniny/varená, dusená , šaláty
- ovocie/jablká, marhule, broskyne, slivky, citrusové plody, jahody, melón, drobné ovocie...
- jogurt, acidko, skyr
- čo sa týka prípravy jedál uprednostňujem jedlá dusené na šťave, prívarky, polievky
- pohybové aktivity
- nepotláčať nutkanie na stolicu
Čomu sa vyhýbať - vychádzam z mojich skúseností:
- horká čokoláda vo väčšom množstve , čierny čaj, veľa bielej ryže , čučoriedky, banány
Neuživaš nejaké lieky ?aj z nich môže byť zápcha?
Vysadila som na pol roka čokoládu a biele pečivo nahradila ovsenými vločkami a zvýšiť príjem tekutín mi najviac pomohlo.keď sa čreva naštartovali,potom som jedla všetko len tekutín viac
@katkamarcinova dobre radí prvý anonym + pridaj zdravé tuky, olivový olej...
Užívaj magnézium citrát, deficit magnézia v tele je častou príčinou zápchy.
Môj denný jedálniček vyzerá napríklad takto:
Raňajky/ kaša - ovsené, pohánkové vločky varené vo vode, skyr, škorica, ovocie, datľovy sirup, orechy, ľanové semená , mätový čaj, káva
Desiata/ žitný chlieb, Lučina, šunka, syr, paprika, reďkovka , čaj
Obed/ mäso, zemiaky, zeleninový šalát , voda
Olovrant/jogurt Holandia, ovocie
Večera/grahamovy rožok, praženica ,syr zelenina, čaj
Môjmu mužovi pomohol Krušinový čaj z lekárne.
@katkamarcinova pomleté ľanové semiačka sú top, kúpiš v každom ,,zdravom obchode,, ale musia byť pomleté alebo drvené, nie celé. Plus kamilkovy čaj piť . A tiež ovsena kaša, uvarená v mlieku aby vločky pustili ten maglajz alebo ako to nazvať 😃
@anonym_ec0e2a pomleté ľanové semiačka v obchode sú toxická zoxidovaná prorakovinová bomba. Pomleté ľanové semiačka priamo pred konzumáciou sú výživná potravina.
@katkamarcinova v dmke maju slivkovu stavu, acidofilne mlieko
Min 4 ks kiwi na den

Pohyb, dostatok tekutin, vlaknina, pomlete lanove semiacka, slivkova stava, ovsena kasa, kefir, probiotika. Tiez s tym mavam problem