Rozdiel medzi atopickým ekzémom a psoriázou
Mamičky, aký je v tom prosím rozdiel nakoľko liečba prebieha takmer rovnako u oboch diagnóz?
Ktorá je " horšia " ?
Psoriáza, mám oboje.
@teki1 no, neviem čo sa vraví, ja mám atopicky ekzém od malička, psoriáza mi prepukla keď som mala 15 rokov a tento rok mi kožný diagnostikoval aj seboreu.Vyzera to úplne inak, keď to už poznáš, ekzém mám už dlho pod kontrolou, psoriázu som dlho mala tiež, potom pôrody po nich to bola katastrofa, ale pomáha mi taká sada, to si dám kúru a mám na rok pokoj.Ked som bola naposledy u kožného a povedal mi o tej seborei skoro som odpadla, myslela som že ma svrbieva hlava kvôli psoriáze.
@teki1 https://www.franklpharma.sk/?gad_source=1&gclid... toto.Roky mi kožný predpisovali len Belosalic, Beloderm a ako rýchlo to po kortikoidoch zmizlo, tak rýchlo sa aj vrátila.A po pôrode som vyzerala fakt otrasne, takmer cez celý chrbát som mala ložiská
@nikha2809 Atopický vzniká skrz imunitu, alergie.
Tiež sa neprenáša.
@medda_beda viem, že sa neprenáša.
@medda_beda inak syn má tiež ekzém, dcéra nie.Psoriazu zatiaľ ani jeden, no uvidíme, čo bude časom, ešte sú malí
@nikha2809 kožná to tiež nevedela rozoznať či to mám psoriázu alebo ekzem 🙄. Mam to roky len na ploske nohy. Nikde inde.
Tak ono to vyzerá takmer rovnako, zvlášť keď to máš len na kúsku.Ja mám psoriázu takú viac zhrubnutú ako ekzém, neviem to inak opisat
@nikha2809 U nás to nemal nikto.
Mne sa to objavilo v 14 prvýkrát ako malý fľak a nakoniec z toho boli 10cm veľké mokvavé fľaky.Zmizlo to, teraz ma občas svrbia prsty na rukách.

Podľa mňa psoriáza, ale atopický ekzém vie tiež pekne znepríjemňovať život aj niekoľko rokov.