Silné bolesti kolena po plastike väzu
Ahojte, 14.7 som mala v pravom kolene plastiku predného skríženého väzu.
Všetko prebehlo vporiadku,nakoľko športujem tak som poctivo trénovala pre návrat a išlo to fajn. No dva týždne dozadu po tréningu vo fitku kedy som cvičila nohy… konkrétne predkopávanie a tiež aj hlboké drepy,ktoré robím stále.. som už ako som sa obliekla a išla domov nedokázala prejsť poriadne zo schodov a vedela som,že a je zle a niečo som pravdepodobne preťažila.
Bolesti však trvali celé dva týždne a dnes to je najhoršie.
Cítim neuveriteľne silné pálenie až bodanie vo vnútornej časti kolena. O chôdzi ani nehovorím. Bola som dnes u doktora,ktorý ma poslal na MRI.
Mám veľký strach či som si neroztrhla ten nový väz a neprebieha mi v tele nejaká infekcia.
Nemali ste s podobnými bolesťami skúsenosť, prípadne neviete mi odporúčiť niečo od bolesti? viacero som toho už vyskúšala,no bez účinku. Ďakujem veľmi pekne
@gabulcekk dobry večer, ešte nijak… bola som na magnetickej a čakám na výsledky, no bolesti mám už mesiac a taký pocit slabého kolena.. tak uvidíme, no vo vašom prípade sa nemusíte báť ten väz je veľmi pevný. Dva týždne od plastiky som spadla zo schodov a nič sa nestalo.. Až teraz to je takto zlé ale to si myslím, že som to jednoducho až moc preťažila a veľmi sa náhlila späť na ihrisko a to som asi nemala
@anyhoney Kým sa väz úplne príjme môže to trvať aj 12 mesiacov
Ja by som i plastike vedela knihu napísať ,prvá operácia 21.7.2022 dve operácie naraz väzy a šitie menisku ,rok trápenia sĺz bolesti rehabilitácie,lebo debili mi nechali zablokované koleno že to nič není a v KE som došla a akutne ma operovali , samozrejme keď koleno bolo zablokované 3 týždne tuhlo a po operácii sme mali čo robiť rozhýbať to krivala som asi pol roka plakala od bolesti nevedeli mi ohnúť nohu dojebala som aj platničky 🫤 ....a po roku trápenia som konečne začala športovať znova ,užila som si asi mesiac radosti a jeden pád na koleno a n druhý deň opuch bolesť v mieste menisku má pichalo...dr tvrdili že to isto väz není že to pevne pi roku drží ale na moje naliehanie mi urobili mri a bum prasknutý väz 😭čiže replastika no keďže už sa nedá z toho istého museli mi brat step z jabĺčka a tibie a až toto je extrém oproti hamstringu plus meniskus odstránili nedalo sa ho zachrániť....no po druhej operácii som začala makať naplno cvičila som každý deň po 7 týždňov som ohla nohu k zadku čo pri prvej operácii ani po 8 mesiacoch....všetko ok bolo opat som začala športovať,po 8 mesiacoch som si urobila kurz hitt tréning dva roky sú presne dnes čo má operovali a ja robím všetky športy ako si zdravým ,žiadne problémy som nemala ani opuchy ani po náročných túrach a pri tréningu v stredu mi pri strečingu akoby niečo preskocilo v kolene 🫤 prvý krát po dvoch rokoch a už mám celé stuhnuté , absolútne neviem čo to môže byť tiež sa bojím či som veľmi nepretazila meniskus alebo čo sa deje ale bez opuchu to je čiže netuším čo to môže byť tiež som zvedavá len som chcela napísať dávajte si pozor aj mne vraveli že sa väz neroztrhne a predsa...
Ja by som i plastike vedela knihu napísať ,prvá operácia 21.7.2022 dve operácie naraz väzy a šitie menisku ,rok trápenia sĺz bolesti rehabilitácie,lebo debili mi nechali zablokované koleno že to nič není a v KE som došla a akutne ma operovali , samozrejme keď koleno bolo zablokované 3 týždne tuhlo a po operácii sme mali čo robiť rozhýbať to krivala som asi pol roka plakala od bolesti nevedeli mi ohnúť nohu dojebala som aj platničky 🫤 ....a po roku trápenia som konečne začala športovať znova ,užila som si asi mesiac radosti a jeden pád na koleno a n druhý deň opuch bolesť v mieste menisku má pichalo...dr tvrdili že to isto väz není že to pevne pi roku drží ale na moje naliehanie mi urobili mri a bum prasknutý väz 😭čiže replastika no keďže už sa nedá z toho istého museli mi brat step z jabĺčka a tibie a až toto je extrém oproti hamstringu plus meniskus odstránili nedalo sa ho zachrániť....no po druhej operácii som začala makať naplno cvičila som každý deň po 7 týždňov som ohla nohu k zadku čo pri prvej operácii ani po 8 mesiacoch....všetko ok bolo opat som začala športovať,po 8 mesiacoch som si urobila kurz hitt tréning dva roky sú presne dnes čo má operovali a ja robím všetky športy ako si zdravým ,žiadne problémy som nemala ani opuchy ani po náročných túrach a pri tréningu v stredu mi pri strečingu akoby niečo preskocilo v kolene 🫤 prvý krát po dvoch rokoch a už mám celé stuhnuté , absolútne neviem čo to môže byť tiež sa bojím či som veľmi nepretazila meniskus alebo čo sa deje ale bez opuchu to je čiže netuším čo to môže byť tiež som zvedavá len som chcela napísať dávajte si pozor aj mne vraveli že sa väz neroztrhne a predsa...
@adika2100 Fuuha, tak vy ste si tiež riadne prežili. Replastika je môj veľký strach. Ja som už rok a pol od plastiky a odvtedy čo som písala tento môj príbeh som absolvovala už aj artroskopiu no stále na tom niesom dobre. Aj napriek tomu, že cvičím tak sa dosť trápim nakoľko študujem FTVŠ a to koleno nezvláda záťaž🥲 Už neviem čo robiť
@adika2100 Fuuha, tak vy ste si tiež riadne prežili. Replastika je môj veľký strach. Ja som už rok a pol od plastiky a odvtedy čo som písala tento môj príbeh som absolvovala už aj artroskopiu no stále na tom niesom dobre. Aj napriek tomu, že cvičím tak sa dosť trápim nakoľko študujem FTVŠ a to koleno nezvláda záťaž🥲 Už neviem čo robiť
@anyhoney ja som rok trpela po plastike väzu, pri chôdzi, športe a už som myslela, že ta bolest a stuhnutost nikdy neprestane. Bola som na kontrole- doktor povedal, že mám dať tomu rok, niekedy rok a pol a bude lepšie… po roku naozaj zrazu bolest zmizla, cvičím aj s väčšími váhami, už som asi tri krát škaredo spadla od operácie a vždy v momente otrasná bolest v kolene…v duchu si hovorím och zas pretrhnuty vaz ale čuduj sa svete po dni bolest fuč a fungujem ďalej. Ale ťažko hodnotiť každý sme iný… ja osobne keby sa mi to znova pretrhne už na tu operáciu nejdem- to bolo pre mna umučenie.

@anyhoney mohla si si väz pri cvičení natrhnúť alebo tam môžeš mať zápal. Ak je koleno horúce treba ho chladiť viac krát do dňa, do vyšetrenia MRI by som na tvojom mieste necvicila a šetrila ho, môžeš mat v ňom aj iné poškodenie.
Od bolesti najlepšie flector- mne zaberie vždy.
Ťažko povedať čo sa ti stalo ale takto dlho po operácii je už mala šanca na celkove pretrhnutie väzu pokial si nespravila nejaký prudký pohyb a pod. ak to bolo bežne cvičenie, ktoré si doteraz zvladala.
A doktor ta nevyšetril ručne?- tým myslím, že skúšal hybnosť kolena atd- to by vedel určiť či máš pretrhnutí ten vaz.