Skúsenosti s laserovou operáciou očí
Zdravim,
Mate niekto skusenost? Ak ano, kde ste si to dali robit? Niekde som pocula, ze ak by slo viac rodinnych prislusnikov tak tam vie byt lepsia cena.
Dakujem.
Bola som na operacii januar tohto roku. Mala som astigmatizmus, dioptrie neboli az take vysoke. Operaciu nelutujem, som rada, ze konecne po 30 rokoch vidim ostro bez okuliarov, neriesim slnecne okuliare s dioptriami, rosenie sa okuliarov s ruskom ci v zime bez neho.
Co sa tyka zakroku, zalezi, aku mate ocnu vadu a vek. Podla toho Vam vyberu metodu. Kedze po 40ke sa prirodzene znizuje kvalita zraku (a ludia zacinaju nosi okuliare na citanie), odporucia vam inu metodu ako bezny laser.
Najneprijemnejsie po operacii boli prve 3 dni, oci ma palili, stipali a neskutocne slzili (doslova sa mi liali slzy z oci, ked som ich otvorila). Vsetko je to normalny stav. Po cca tyzdni to bolo lepsie, ale ostrost videnia prichadza az po mesiaci az troch. Pri astigmatizme to trva dlhsie. 3 mesiace po operacii si denne kvapkate rozne kvapky, prvy tyzden 2 aj s gelom do oci. 3 mesiace po operacii sa musia vonku nosit slnecne okuliare s najvyssim UV filtrom denne (= aj pri dazdi, snezeni alebo zamracenom pocasi).
Co sa tyka rizik, je ich tam niekolko - najcastejsie zvysena citlivost na silne slnecne svetlo a potom nejake okolo 1% zakrokov. Treba sa ist informovat na klikniku, popripade si o rizikach precitat na stranke kliniky. Ja som bola v Excimeri, mozem odporucit. Personal mily, pri zakroku bol pan doktor, kt. kliniku zakladal a bol velmi prijemny a ukludnoval ma. Zakrok samotny trva par minut, nie je to velmi prijemne, ale da sa to vydrzat. Proti bolesti dostanete analgeticke kvapky, ide skor o psychiku, ze sa vam nieco deje s ocami.

Napíšem to takto. Pokiaľ nemáš naozaj vysokú dioptrií,nemáš problém v práci,kde ťa okuliare obmedzujú,resp.chces ísť na operáciu iba ako "kozmetickú" záležitosť,tak ti radim-rozmysli si to.
Je to operácia ako každá iná,nesie rizika.
A oči čakajú v pokročilom veku ešte dôležité zákroky,čiže zbytočne ich neriesme,keď nemusíme.