icon

Skúsenosti s psychiatrom a úzkostnými liekmi: Pomáhajú naozaj?

27. mar 2026

Ahojte. Necítim sa psychicky dobre a riešim veľmi silné úzkosti, ktoré musím začať riešiť u psychiatra a predpokladám, že mi nasadí lieky. Prosím vás máte niekto reálne skúsenosti s takýmito liekmi a celkovo s psychiatrami? Pomohlo vám to? Veľmi sa bojím urobiť ten krok, ale viem že musím. Ako ste sa cítili po tých liekoch? Zabrali vám hneď? Mali ste aj nejaké nežiadúce účinky? A hlavne ako vám je? Je to s liekmi naozaj taký rozdiel a taká úľava?

euka210
27. mar 2026

@anonym_autor podla priciny uzkosti. Pri velmi silnej...ze som bola schopna jest len 2xden...obed a vecer, lebo totalne stiahnuty zaludok atd...mi taky najslabsi xanax pomohol tak na 2h. Ale pri zlepseni celkoveho stavu a nahlom zhorseni pomaha. Treba to riesit. Tiez som bola proti liekom, rok fungovala bez nich, ale potom to uz neslo zit a fungovat. Zavisi od priciny uzkosti. Mne kvoli traume najviac pomaha psychoterapia, bez nej by som sa nikde neposunula. Lieky su ako podpora, stabilizacia.
Lieky zvyknu utlmovat, ale na mna to tak neposobi, to by som musela zobrat velku davku.

anonym_e02992
27. mar 2026

ja som mala narocne obdobie v novembri bola som nepouzitelna iba som lezala plakala....u mna to boli depresie, uzkosti. Psychterapia mi nepomahala tak som zasla za psychiatrickou nasadila mi lahke ad teraz je tomu 6. tyzden co ich uzivam zabrali som rada mam lepsi zivot, prve 2 tyzdne boli narocne bola som spava ale inak chvalabohu ziadne vedlajsie ucinky 🙂

anonym_06c9c7
27. mar 2026

ak máš problémy, určite doporučujem.
Sú lieky ktoré pomôžu hneď napr do hodiny - oblbováky napr. neurol, lexaurin, xanax, a potom máš lieky ktoré zaberajú o mesiac - o mesiac cítiš úľavu - AD
Lieky na schizofr. zaberajú min. 3 m.
Je na lekárovi čo ti predpíše, ak aj je problém s liekmi kompenzuje sa to s tými oblbovákmi.
Nepomáha ani magnézium? skúšala si volnopredajné lieky ? Depress?

anonym_d50dad
27. mar 2026

Lekár ti ich nepredpisuje len tak zo srandy. Ver lekárom a ber ich ak chces aby sa ti stav zlepšil. Nemusíš ich brat do konca života a lekár pozná hranicu medzi závislosťou/pomocou. Určite ti nepredpisal také dávky liekov aby si si na nich vytvorila závislosť. Držím palce nech ss ti stav čoskoro zlepší 😊

evkamotka
28. mar 2026

necakaj ze z nich budes behat vysmiata a vsetko budes mat na haku. Je to s nimi take, ze sa citis viac normálne a tych tazkych chvil je menej alebo su miernejsie

saruska1111
28. mar 2026

Ahoj, tak mne veľmi pomohli tiež som nechcela brat mesiac som doma plakala že určite už nikdy nebudem žiť ako predtým určite má niekam zatvoria a môj život skončil 🙏🏼😂 na koniec som išla dostala som ľahké AD 50mg sertralinu ten mesiac bol fakt zlý nebduem ti klamať mala som nežiadúce účinky zhoršenie úzkosti a musela som brat benzaky k tomu ale.. niekto nemá vôbec nic a ten mesiac iba prejde a je ti lepšie.. teraz ich beriem 2 roky o pár dni a som na 90% ok (klop klop) fungujem ako normálna zdravá žena bez nejakých úzkosti atakov a zbytočného strachu.. niesom ani ospalá ani malátna ani nic takze buď v klude pomôžu ti ☺️