icon

Som 11 mesiacov práceneschopný. Budem invalid?

23. okt 2024

Ahojte chcem sa opýtať som 11 mesiacov PN pravdepodobne skončím na invalidke, ale problém je v tom že čakám na genetické testy ktoré budem mať až za pol roka.Ako sa to potom posudzuje keby ma doktor vypisal ?po 12 mesiacoch

melanta
23. okt 2024

Trvá ti pracovný pomer? Ak si PN, predpokladám, že preto, že ju máš platenú. Po 12 mesiacoch ti PN môže pokračovať, ale nebude už platená. Alebo sa môžeš vrátiť do práce, ak si práceschopná. To, že by si sa vrátila do práce nemá vplyv na posúdenie invalidity. Bežne pracujú aj ľudia s tzv. plnou invaliditou.

autor
23. okt 2024

@melanta ano PN a byt pol roka pez prijimu je dosť nepríjemné a mne bolo povedane že mi ho pravdepodobne odklepnu až po genetike,som práce schopna na 50%

autor
23. okt 2024

@melanta tak mám to chápať tak keď ma vypíše po roku PN ky možem požiadať o ID? Ale to mi pravdepodobne neuznaju keď vysledky z genetiky ešte nemám

kacena4
23. okt 2024

o ID mozes poziadat hocikedy nemusis byt PN nesuvisi to s tym, avsak narok na PN mas len 12 mesiacov potom si PN bez nahrady mzdy

autor
23. okt 2024

@kacena4 až po roku PN sa može žiadať o ID alebo sa mylim?

kacena4
23. okt 2024

nie nikdy som nebola tak dlho na PN a ID mam desiatky rokov, mozes aj na zaciatku choroby netreba cakat rok

gubcikova
23. okt 2024

Nemusíš až po roku žiadať. Ja som momentálne 3,5 mesiaca na PN a idem žiadať. Moja diagnóza sa ani po roku na PN nezmení. A kým mi ho schvália bude mi zrovna končiť PN.

mamina7070
23. okt 2024

nemusis byt na PN vobec ked ziadas o ID ta povinnost nie je, samozrejme ale sa caka ako sa prejavi liecba atd
pri niektorych diagnozach sa musi potvrdit napr genetikou odbermi a pod a az odvtedy je narok
tazko sa vyjadrit ak nevieme o aku diagnozu ide

ja som bola na PN dva mesiace potom som poziadala o ID a sla spat pracovat a ID som dostala pomerne rychlo
poziadat mozes aj teraz a uvidis ci nalezy co mas budu postacujuce

autor
23. okt 2024

@mamina7070
@gubcikova
@gubcikova dakujem vam za odpovede no po pravde radšej byť zdravy ako byt na ID prajem vam vela zdravia

mamina7070
23. okt 2024

tak to si uz nevyberies, samozrejme zdravie je prvorade a ked uz neni dolezite je mysliet pozitivne

katik22
23. okt 2024

Áno, ja som tak žiadala .. po pn ročnej