icon

Štítna žľaza - chudnutie

sandra49
18. aug 2022

Ahojte. Včera mi robili odber ci sú hodnoty okej a teda sú. Dr mi spravila len základný lebo preventivku mam mat až v septembri. Problém je ten ze som dosť schudla, mávam takú slabosť a trasu sa mi ruky no vždy je to väčšinou pred menzesom. Unavená som tak klasicky, mam energiou nabitu trojročačku takže je to normálne. Cítim takú hrcu v hrdle ale to už dlho. Zajtra som objednaná na sono. No ale neviem co si o tom myslieť, ved keď by ta štítna robila problém tak by som nemala výsledky úplne v norme nie? A co mi môžu zistiť na tom Sone? Nikdy som neriešila takéto veci a Google nebudem ani otvárať lebo je jasne ze ma človek hneď rakovinu keď začne cokolvek čítať. Mali ste niekto rovnakú situáciu? Dakujem 🙂

alison11
18. aug 2022

@sandra49 Možno máš len zápel preliečia antibiotikami a budeš ok.

lucka_ke
18. aug 2022

opuch v hrdle môže byť intolerancia na nejakú potravinu, liečim sa an štítnu žľazu a ten pocit opuchu mám občas tiež - dlho som si myslela, že je to štítnou, ale po sono som zistila, že tá je OK, čiže som hľadala čo mi robí zle z potravín
slabosť a tras mávam tiež väčšinou ke´d som málo jedla alebo pila, potom sa to zlepší

karush
18. aug 2022

Ak je TSH v norme, tak budeš mať hormóny štítnej žľazy v poriadku, nezávisle od toho môžeš mať problém so štítnou. Môžeš mať na nej uzly alebo cysty, môžeš ju mať zväčšenú prípadne môžu byť na nej autoimunitné zmeny zo zvýš, protilátok.
Ten tras rúk a slabosť, je skôr pri nízkom cukre napríklad.

nevenka
18. aug 2022

@karush nemusi byt TSH v norme a tym padom aj ostatne v norme. U mna to neplatilo. TSH este v norme, ale mala som pozitivne protilatky na hypertyreozu a vysoke fT3, fT4 bolo v norme tiez. Tak mi to zacinalo. Az o dost neskor mi kleslo TSH na 0,005 a potom sli hore aj hormony.
Za mna, treba ist na endokrinologiu, tam spravia to sono poriadne a vidiet tam zmeny, pripadne aj hyperaktivitu. To mas pravdu.
No tras ruk a slabost, hlavne v nohach som mala pri hypertyreoze, nemusi to byt len z cukru. Neskor sa pridal aj zvyseny pulz a tlak, padanie vlasov v chumacoch, nervozita, unava.
Kazdy si vacsinou predstavi hypotyreozu, ale je aj opacny problem, pripadne to, co pises, cysty, uzly, dokonca nadory, nechcem strasit s najhorsim, samozrejme.
Ale aj hypofunkcia sa moze zacat takto - najprv je tam akutny zapal, vyplavi sa viac hormonov, TSH este moze byt v norme, ale clovek to citi, lebo mozu tam byt agresivne protilatky, ktore uz ten zapal sposobuju a casom sa stitna zlaza vycerpa (ona sa to snazi zastavit, resp. nasa imunita), a nasledne clovek rychlo spadne do hypotyreozy. Sestra napriklad po potrate mala vysledky dobre a po par tyzdnoch TSH 75, norma je max. do 5 cca. Ja som zase bola v pohode asi mesiac po porode, este som bola na kontrole a doktor, ze vsetko je ok, o tyzden mi zacalj priznaky, znova som sla k nemu, vyhodil ma z ambulancie, ze simulujem. Tak som si sla dat spravit odbery do labaku ako samoplatca a TSH uz bolo zle, aj fT3 zvysene, pozitivne TSI protilatky. Pisala som s vysledkami mail lekarovi, okamzite ma objednaval a o tyzden u neho uz som mala brutalne vysoke protilatky a na sone bolo vidno, aka je hyperaktivna, ze fakt toto necakal, ze tak rychlo. Takze ono to moze mat rozne priebehy u ludi.

karush
18. aug 2022

@nevenka Máš v podstate pravdu, ale po pôrode je to trochu iná situácia, tam to je záťaž na celý hormonálny systém, tam sa môže udiať aj za krátku dobu kadečo. Kým je TSH v norme a ft4 tiež, vysoké protilátky sa neliečia, len sa sleduje, či to neprejde do poruchy a u niekoho to môže byť aj niekoľko rokov. Aj tebe liečbu nastavili, až keď TSH šlo mimo normy.
Ten cukor som uviedla len ako príklad, je tam množstvo iných možných príčin.

sandra49
autor
18. aug 2022

@karush
@nevenka
@lucka_ke baby dakujem veľmi pekne za vysvetlenie 🙂 už tomu trocha viac rozumiem. Takže teraz je dôležité to sono. Tak uvidím zajtra. Tieto problémy mám pár mesiacov a od pôrodu som 3 roky. Dr mi aj vravela ze na protilátky mi nedala spraviť lebo preventívnu mam az o mesiac čiže by som si to musela hradiť sama. A asi ten mesiac sa dá vydržať. Na sono idem súkromné lebo najbližší termín u endokrinologa o pol roka. A myslíte že ak by to sono niečo ukazalo môže mi nastaviť liečbu aj obvodná ci to musí len endokrinolog?

karush
18. aug 2022

@sandra49 Tam, keď sa niečo nájde, tak budeš mať kontroly u endokrinológa. Cysty nie sú nebezpečné ani sa neriešia dovtedy, kým nie sú veľmi veľké a spôsobujú útlak, uzly sa riešia odberom vzorky, ak sú nad 1cm, pri menších sa v určitých intervaloch sledujú isté znaky na ultrazvuku a či nedošlo k nárastu.

sandra49
autor
18. aug 2022

@karush ahaaa rozumiem. A ako sa robí taky odber prosím ta?

karush
18. aug 2022

@sandra49 Ultrazvuk a odber vzorky ihlou, ďalší postup už potom závisí od výsledku. Sledovanie alebo operačné riešenie, ale to už veľmi predbieham.

sandra49
autor
18. aug 2022

@karush ihlou? 😅 fuha..a to boli ? 🙈 ci to robia v nejakej lokálnej anesteze?

karush
18. aug 2022

@sandra49 Aj lokálna anestézia by bolela, takže bez, keďže je to len bolesť ako pri odbere krvi. My sme si tu už normálne vytvorili dopredu katastrofické scenáre. 🙉😀

sandra49
autor
18. aug 2022

@karush 🤣 trosku no..ale tak je to realita ze takto sa to robí a ake sú možné riziká. Možno diskusia niekomu aj okrem mňa pomôže 😊 ja ti ďakujem za informacie❤

karush
18. aug 2022

@sandra49 držím palce, potom napíš ako si dopadla. 🙂

sandra49
autor
20. aug 2022

@karush no dopadla som tak, že na sono mi povedala ze ma normálnu veľkosť, že sú tam malilinke cysty aj uzliky..len dva väčšie ale nie nad 1 cm. Vravela ze na odbery z uzla to asi nieje a ze aj ten co nemá absolútne problematickú štítnu žľazu a funguje dobre ze máva cysty aj malé uzly. Tak uvidím co povie obvodná. Tam aj tak musím počkať na preventívnu a ta bude v strede septembra čiže potom sa ukáže ako ďalej. Ale som rada ze to není vazne 🙏🙂

karush
20. aug 2022

@sandra49 Super 🙏, ja tiež mám tak, že hormóny štítnej ž. sú v poriadku a sú na nej len uzly, rádiológovia tam vždy vidia niečo naviac ako endokrinológ, že to je tým, že majú/musia mať kvalitnejšie prístrojové vybavenie.