Ťažko hojace sa rany u diabetikov
Ahojte,
prosím Vás máte nejakú skúsenosť? Otec je po amputácii prstov ruky postupne mu amputovali všetky 4 , ide o to , že je to už 5 rokov a nehojí sa to, v poslednej dobe sa to dosť zhoršilo. Chodíme na chirurgiu, 1x týždenne potom ošetrujeme doma. Nejako nič nepomáha. Je silný diabetik, dialyzovaný.
Existuje niečo , čo by mu aspoň trocha pomohlo? Alebo uľavilo od bolesti? V poslednom čase už akosi nič nepomáha.
Ďakujem za každú radu.
@elis248 u nás je to tak, že aj ho preliečia atb. len potom o krátky čas to začne znovu, už si nevieme rady, ale aspon je pod kontrolou
Ma cukor napriek cukrovke v norme?
S cim presne to osetrujete? A chirurgia?
Ake lieky berie na bolest? Nazov
Kedy naposledy mu vysetrovali krv, tak obsiahlejsie ?
@141117mmn cukor má ako tak v norme, podľa jeho diabetologičky, doma nám to kázali ošetrovať betadinom, na chirurgii dávajú rivanol. Na bolesť striedame zaldiar, novalgin a nalgesin S. Krv má pravidelne kontrolovanú, kedže je dialyzovaný.Nevieme ako by sme mu pomohli.
Takze musi byt dobra kompenzacia diabetu, glykemie udrziavat do 10 mmol/l. Mal realizovane cievne vysetrenie? Ma dobre priechodne cievy hornych koncatin? Betadine a rivanol? Achhh...treba navstivit specializovanu ambulanciu chronickych ran, liecit chronicku ranu vlhkou terapiou. Resp. dozadujte sa, aby vas odoslali na konzultaciu do NEDU Lubochna
Dobrý večer, dôležitá je kompenzácia diabetu -dodržiavať diétu a mať glykémie v rámci odporúčaných hodnôt. Čo sa týka rán skúste sa opýtať na krytie rán s obsahom medicínskeho medu - špeciálne upravený med na medicínske účely a na liečbu v hyperbarickej komore.
Bohuzi aj my sa takto s ockom "trapime". Cukrovkarom sa zle prekrvuju najmensie vlasocnice- zilky tie potom pomaly odumieraju preto sa rany zle/ nehoja a su potrebne dalsie a dalsie amputacie. Preto je cukrovka nebezpecna a hnusna choroba. Nie je to o tom ze " ved si pichne inzulin a hotovo" - lebo aj s takym nazorom som sa stretla. Ako dlho ste na dialyze??
Problem je ze :
- Betadine a Rivanol NIE je liecba... (tam treba zacat - zacat to poriadne liecit)
- cukrovka zle liecena - kedy ma pacient casto nestabilny cukor tzv. DM dekomp.
- celkovy rezim ( napr. podvyziva...nespravna zivotosprava...)
Autorka diskusie, opýtajte sa lekára na liečbu rán v hyperbarickej komore, mohla by pomôcť
Určite sa opýtajte, u nás v TN je v nemocnici, byvavali tam na internom aj kvôli týmto terapiam hospitalizovaní pacienti a poisťovňa liečbu uhrádzala, žiaľ momentalne neviem viac info ako to funguje a aké sú čakacie lehoty, viem, že sú aj v iných nemocniciach, pýtala by som sa hlavne, kde je možnosť úhrady zdravotnou poisťovňou, aby ste nešli ako samoplatca

Akurát dnes bol môj otec tiež diabetik na chirurgii. Ale on má problém s chodidlami. Stále rany, nehojí sa to ( on tvrdí že áno, nechce si to priznať). Trvá to 4 roky, chodí sem tam po doktoroch, ale nič moc nepomáha. Dnes mu tam urobili ster, vraj tam má zápal a o pár dní budú výsledky, čo to vlastne je a podľa toho nasadia antibiotiká. Ale je veľmi tvrdohlavý a nechce sa dať presvedčiť na liečby, je to s ním ťažké.