Test na cukrovku
Dobrý deň som muž mám 35 rokov mám rôzne tráviace problémy a z krvi som mal nalačno cukor 6.2 a po zatazovom teste po 2 hodinách 8.2 povedala mi diabetologicka že prediabetes máte nejakú skúsenosť
Ja som mávala oveľa vyššie hodnoty a som len na diete, bez liekov.. staci zmenit stravovacie navyky a viac sa hybat a ono sa to upravi
Zistili mi to, keď som mala 40, teraz mám 44 a do diabetu to nepreskočilo. Chodím každý rok na kontroly 3krát, plus mám doma glukomer a zapisujem si hodnoty. Áno, ak sa dodržiava strava, tie hodnoty sa ustália, treba zistiť, čo zvyšuje, u každého je to iné.
Keď som nemala dietu, tak som mala nalačno 6,8-7,5 bežne. Odkedy si dávam pozor na jedlo, tak mám nalačno 5-5,2 , a to si sem tam doprajem aj zákusok, alebo čokoládu.
hodinu po glukóze 8,5 a po dvoch hodinách 12,8 , ja som tam skoro skolabovala, strašne zle mi bolo, rýchlo to stúpalo hore
nie, nedali lieky, mala som zacat dodrziavat dietu...ako prve som vyradila biely cukor a sladkosti...dieta spociva aj v obmezeni vyprazanych a mastnych jedal, slanina, klobasa...
a treba sa naucit jest pravidelne, mensie porcie, ak je nadvaha, tak schudnut
zacala som jest viac ovocia, zeleniny, sladim medom, alebo xylitolom
najucinnejsia liecba je dieta a uprava stravy, da sa uzivat aj lieky a napchavat sa cimkolvek, ale je to len zrychlená cesta k važnejsím zdravotnym problémom
ja som si merala 3x denne cukor, po cca 3 tyzdnoch diety sa mi ustalilo a hodnoty sú výborne...a to uz si sem tam naozaj doprajem aj zakusok, aj kusok mastnejsieho jedla na nejakej oslave a hodnoty sa drzia
ja som nadváhu nemala, paradoxom je, že som bola vždy štíhla, mám len 50kg, ale ak je niekto pribratejší, tak váha ide s dietou automaticky dole
Ale áno, mala som problémy s trávením, bolesti brucha, všetko možné, bola som aj na kolonoskopii, na gastroskopii a tam vsetko ok, žlčníkové záchvaty opakovane
treba obmedzit ovocie, mastne veci chipsy a pod, ani vyprazane moc nepomahaju a plus napr biela ryza biele rohliky toto zvysuje hodnoty dost rapidne
a pridat pohyb to je dolezite tiez
tie hodnoty su len vykricnikom pre lepsiu zivotospravu

dieta a pohyb