Tetánia alebo polyneuropatia: Ako rozpoznať príznaky?
Ahojte. Tetániu mám dg už 4 roky. Nemala som nejake ťažké prejavy. Len také mravčanie,.trhanie svalmi, tŕpnutie a pod. Pri vyšetrení krvi som mala cukor 6 a samozrejme hneď som sa vydesila a namyslela som si, že mam cukrovku a s tým spojenu polyneuropatiu. Bola som už trikrát u neurologicky...trpla mi tvar, okolo úst, mravce okolo uší...rôzne pálenie, štípanie, brnenie...hlavne v oblasti tvare a konce prstov. Sú to veľmi podobné priznanky. Mám aj karpálne tunely na oboch rukách a posledné dní mám slabšiu ľavú ruku a úchop. Aj to som jej spomenula. Neriešila. Pravú ruku mi tiež nedávno opichoval ortopéd....golfový a tenisový lakeť...a na ľavej ho budem mať asi tiež...dlhe roky sedím a pracujem za pc. Boli má zápästie aj lakeť. Mám aj problémy s krčnou chrbticou. A ako keby nestačilo... občas ma pichá niekde v sedacom svale a vystrelí do nohy čo má až podvrtne.
Brala som 5 rokov magne B6. Spomenula som to aj neurologicke, lebo som čítala, že tým si môžem poškodiť nervy....ale posledné dva roky beriem klasické mg od galvexu. Bravala som dve denne ale terraz len občas a mám pocit, že sa mi pohoršilo.Už si pripadám ako hypochonder. Je tu niekto taký kto má pri tetanii mravčanie , brnenie, pálenie,. štípanie....okolo úst, tváre, konce prstov na rukách a nohách....vždy iné miesto. . Ďakujem pekne za odpoveď
joj,m tetánia je dobrá sviňa, mne dokonca vykrútilo počas záchvatu pravú nohu, bolesť v kolenách, kútiky tŕnutie, jazyk. Dávam si magnerot aj 5 môžete, keď máte zlé obdobie. B komplex a kys. listovú. Magne B 6 tu soľ v ampuliach vypiť keď je záchvat, ukľudniť sa a skúsiť to prespať.
@modraorchidea tiez mam brnenie palenie koniec prstov, bolet mi putuje po tele, problem s ramenom a krkom uz roky. to je polyneuropatia? moja nevlastna sestra ju ma,
@modraorchidea tiez mam brnenie palenie koniec prstov, bolet mi putuje po tele, problem s ramenom a krkom uz roky. to je polyneuropatia? moja nevlastna sestra ju ma,
@anonym_aa27fc ja už neviem....problémy s ramenom,chrbticou, tetániu mám. Polyneuropatiu neviem....je to niečo podobné ako tetánia a neviem či to má súvis s perimenopauzou
@modraorchidea ahoj. Ja mam pravdepodobne tetaniu, alebo postboreliovy syndróm/neuroboreliozu. Mam tu uz tému aj o HP. Ja si pripadam ako čistý hypochonder tiez. Aj šľachy mam zapálene na oboch rukach. Mávam aj to pálenie aj brnenie aj stipanie doteraz som tomu nepripisovala moc váhu. Velmi casto ma myokymiu teda sklbanie ocnym vieckom aj dva týždne vkuse je to velmi nepríjemne. Moj obvodný nic nerieši vsetko si musim sama. Neurologicka mi prepísala magnosolv. Užívas na tetaniu aj vápnik draslík?
@anonym_aa27fc ja už neviem....problémy s ramenom,chrbticou, tetániu mám. Polyneuropatiu neviem....je to niečo podobné ako tetánia a neviem či to má súvis s perimenopauzou
@modraorchidea
tetania a polyneuropatia je rozdiel
pri tetanii su nervy a svaly predrazdene resp nadmerne drazdive (precitlivene na podnet) ale nervy nie su poskodene
pri polyneuropatii su nervy a to najma periferne poskodene najcastejsie je to pri diabetes (dlhodobom dekompenzovanom) kedy odumieraju periferne nervy (stav sa da len zastavit nie zvratit) moze to byt aj napr z nadmerneho pitia alkoholu a pod
tetania uzko suvisi s psychickou dispoziciou a polyneuropatia je fyzicke poskodenie nervov da sa to rozlisit na vysetreni EMG kde ak ti diagnostikovali tetaniu tak to polyneuropatia nebude
na polyneuropatiu mas lieky prip infuzie

Ako keby si pisala o mne, tiež mam problemy z chrbticov .. no ja ale tetaniu nemam diagnostikovanú, ani neviem ako sa to diagnostikuje .. ale ano, ak sa dostanem do uzkosti a zacnem hyperventilovať, mi trpne okolo ust aj ruky .. aj niekedy pocit stipania .. je to nervoveho pôvodu