icon

Tetánia - nie som schopný niečo robiť

adamkoo2
28. aug 2023

Ahojte, uz vyse roka niesom schopny absolutne nic robit. Chvilu stojim na nohach a zacne sa mi zle dychat, toci sa mi hlava a mam pocit na odpadnutie. Zacalo to ked som sa stahoval z rakuska naspat na slovensko a soferoval som vyse 9hodin pretoze po hodine soferovania moje telo mi prislo ze ma tak 5krat svoju vahu a zapustilo ma do sedadla s tym ze som myslel ze odpadnem. Skusal som si oddychnut no nepomohlo tak som celu cestu isiel s velmi neprijemnym pocitom na odpadnutie. Prisiel som konecne domov vyspal sa na druhy den som isiel s autom do servisu a ked som isiel naspat domov mi prislo este 3 krat horsie tak som si zavolal sanitku. Na urgente mi zistili maximalne ze mi chybalo magnezium a vapnik ktore uz berem dlhodobo kazdy den a nemam pocit ze by sa mi to zlepsovalo. Po pol roku mi zacali aj problemy s dychanim. Hned sa mi upcha nos a mam pocit ze mi realne roztrha hrudnik s tym ze ma boli aj na dotyk. Robili mi roentgen hrudi ale vyslo v pohode. Tak isto som mal MR mozgu tiez v pohode. Ekg srdca tiez. Ked mi robili test na tetaniu mi vysla pozitivne iba pri hyperventilacii. Lenze vzdy ked na mna pridu tieto stavy tak praveze nedycham rychlo ale pomaly zhlboka sa nadychnem pomaly vydychnem a 3 sekundy napocitam a potom znova hlboky nadych. Mam v plane sa objednat ku psychologicke ale nemyslim si ze su to psychicke problemy pretoze momentalne som iba doma snazim sa cvicit, chodim behavat a na nic nemyslim, cize si nemyslim ze by som bol v strese. Neurologicka mi predpisala xanax ktory som vysadil po 2 tyzdnoch pretoze mi nepomahal. Prosim ak mate niekto podobne skusenosti tak mi skuste poradit.

lucia851
28. aug 2023

@adamkoo2 skôr skús psychiatra

mogaa
28. aug 2023

sú rôzne druhy tetánie a ano jedna je zo psychiky, hlavne ak sa dostaneš do stresu telo spotrebuje veľa Mg, preto sa odporúča užívanie Mg a antidepresív...ak je tam tá hyperventilácia tak je to určite zo psychiky....2 týždne je na antidepresíva žalostne málo....skôr sa objednaj k psychatrovi, čo má skúsenosť aj s liečbou pri tetánii...Xanax ti nemusel "sadnúť"

monika185243
28. aug 2023

@adamkoo2 Ako sa píše vyššie hyperventilačná tetánia je zo psychiky. Ja by som možno skúsila ísť cestou psychológa, vitamínov a až v najnutnejšom prípade siahnuť po liekoch, ale to som ja. Tiež mám tento druh tetánie, zatiaľ fungujem tak, že beriem milgamu, magnerot a bežné vitamíny, ktoré som brala aj pred tým, je my o niečo lepšie, ale občas počas dňa aj noci ešte pretrvávajú svalové zášklby, hlavne čo sa týka rúk a nôh...

3009
28. aug 2023

@mogaa xanax nie je AD.

iveta16161616
Odpoveď bola odstránená
missellis
29. aug 2023

Ahoj ja som toto iste mala asi v 20 rokoch. Tetania+generalizovania úzkostná porucha. Dali mi najslabšie antidepresiva Citalec (nie Neurol, ten je navykovy) a za asi mesiac som bola úplne ok.

Teraz začínam brat zas, ale už sa mi to rozvinulo do OCD.

iveta16161616
Odpoveď bola odstránená
missellis
29. aug 2023

@iveta16161616 ja beriem citalopram, z neho vznikol ten tvoj escitslopram. Mali by mať podobne účinky. Ja mávam len bolesť hlavy a zakusnutu sanku

adamkoo2
autor
29. aug 2023

@lucia851 vyskusam najprv psychologa ak ma posle tak pojdem urcite aj tam uz je najvyssi cas sa toho zbavit

adamkoo2
autor
29. aug 2023

@mogaa vyskusam

adamkoo2
autor
29. aug 2023

@monika185243 dakujem za radu, jasne aj ja chcem to riesit najprv cestou normalnych liekov a bylinnych a az v poslednom pripade ked tak siahnut po anti depresivach

mikelituska
17. feb 2025

@missellis po akej dobe ti začali zaberať,prosim ta?

anonym_68b841
17. feb 2026
@adamkoo2

@monika185243 dakujem za radu, jasne aj ja chcem to riesit najprv cestou normalnych liekov a bylinnych a az v poslednom pripade ked tak siahnut po anti depresivach

@adamkoo2 čo vam pomohlo?