icon

Tetánia: Skúsenosti s Tetasynom a jeho účinkami

jana358
1. apr 2026

Ahojte, aj viac ako dva roky sa pokúšam dostať tetániu pod kontrolu, niekedy sú horšie dni, potom zas lepšie. Máte niekto skúsenosti s "vibrovaním" tela večer, keď lahnete do postele? Mne sa vtedy začne tetánia prejavovať najviac. Potom sú zase dni, kedy sa objavuje cez deň veľkou únavou a akoby "odpojenou" hlavou od tela a nevysvetliteľnou nervozitou s pocitom, že stále musím byť v pohybe, aby som to nevnímala. Má to niekto podobne?

K čomu sa chcem dostať je, že som dostala od pani neurologičky takúto odporúčanku na Tetasyn s tým, že je to novinka priamo pre tetanikov, lebo obsahuje aj horčík, aj béčka aj rastliny na upokojenie. A hlavne je to kvalitný horčík na tetániu, lebo pri niektorých som mohla rovno utekať... Zatiaľ som s ním spokojná, lebo hlavne večer pekne ukľudní a cez deň si myslím, že menej riešim alebo vnímam prejavy a tŕpnutie. Našla som ešte odporúčanku od nej na zľavu, ak by chcel niekto využiť.

Tetánia: Skúsenosti s Tetasynom a jeho účinkami
anonym_f2def9
1. apr 2026

@jana358 Nie nemám. Našťastie okrem kŕčov nemám nic take..únavu som nikdy nepripisovala tetanii. Od diagnostikovania to nevnímam. Neberiem syndróm ako chutobu .Tiež mám občas stavy nervozita, podráždenie , obrovská únava, nespavosť, ale pripisujem to skôr menopauze, veku.

sisamisaaa
1. apr 2026

Ako píše anonym, sú možno 2 syndrómy ktoré sú syndrómy, ostatné nie sú chorobami, vrátane tetánie. Ja si dávam magnezko a soľ (nízky sodík), ale inak to už neriešim. A to som v začiatkoch odpadávala. Čím viac to človek rieši a sústredí sa na to, tým je to silnejšie. Skôr si dávam pozor na stres, aby som sa každý deň aspoň na chvíľu dostala do pohody a postupne to oslabuje. Už ju takmer nevnímam, sú aj horšie dni ale väčšina je už v pohode. Doplnok si kľudne dávaj ale ak sa chceš reálne liečiť, pozri si napríklad Lenku Madudovú, alebo Alan Gordon (EN). Toto sú veci čo reálne pomáhajú.

luciaamiro
1. apr 2026

@jana358 tetaniu nemam diagnostikovanu, ale mavam krce v nohach a trpnu mi ruky. Tetasyn poznam z Damskeho klubu aj ho uzivam, zatial kratko a zatial ok

anonym_2d85d1
1. apr 2026

Na rovinu: TETASYN Complex nie je nič revolučné, ale zloženie je pomerne rozumne poskladané pre ľudí s tetániou. Je to skôr kombinácia toho, čo sa pri tetánii aj tak bežne odporúča, len v jednej kapsule.

Čo je na tom dobré

Najdôležitejšia vec pri tetánii je stále dokola to isté:

horčík
vitamín B6
vitamín D
vápnik
nervový systém / stres

A toto presne ten doplnok obsahuje.

1. Horčík bisglycinát

Toto je fakt jedna z najlepších foriem magnézia.
Je:

dobre vstrebateľný
nedráždi žalúdok
pôsobí aj trochu upokojujúco (glycín)

Na tetániu je bisglycinát, taurát alebo malát najlepšia voľba.
Horšie formy sú oxid a uhličitan.

2. B vitamíny

Pri tetánii sú dôležité hlavne:

B1
B6
B12

To je v poriadku, ale veľa ľudí ich už berie v komplexe.

3. Vitamín D

4. Bylinky (levanduľa, valeriána, medovka)

Toto je skôr:

na úzkosť
na spánok
na nervový systém

Ale dávky v doplnkoch bývajú malé, takže nečakaj silný účinok ako z čaju alebo tinktúry.

Úprimne:

TETASYN Complex je skôr marketingovo poskladaný doplnok na tetániu, ale zlé zloženie nemá. Len nič výnimočné.

Problém tetánie väčšinou nie je, že človek neberie správny doplnok, ale že má:

chronický stres
hyperventiláciu
nízky ionizovaný vápnik
nízky horčík v bunkách (nie v krvi)
málo pohybu
napäté svaly krk–chrbát
zlý spánok

Tabletka toto celé nevyrieši.

Keby som mal tetániu a riešil doplnky, išiel by som skôr takto:

Nie jeden komplex, ale kombinácia:

Magnézium bisglycinát večer
Magnézium malát ráno
Vitamín B komplex
Vitamín D3 + K2
Vápnik večer (ak máš nízky)
Taurín – veľmi dobrý na tetániu a nervový systém
Dychové cvičenia – extrémne dôležité pri tetánii
Uvoľňovanie krčnej chrbtice

Toto pomáha viac než jeden „zázračný“ doplnok.

Zhrnutie

TETASYN Complex:

nie je hlúposť
ale nie je ani zázrak
vhodný skôr pre ľudí, čo ešte nič neužívajú