icon

Tetanici, ako bojujete s pocitom na odpadnutie?

2. jan 2025

Resp. máte aj tento príznak? Ak nie, ako sa vam žije s tetaniou? Aké príznaky máte vy?

zmrzlinka2021
2. jan 2025

Zije sa mi v pohode. Mam nasadenu liecbu a zvladam to super.

oblaacik
2. jan 2025

Ano, ked sedim postavim sa urobim par krokov, napijem sa, dychan zhlboka a ak pri mne niekto je hned hovorim ze mi je zle 🙂

autor
2. jan 2025

Prosim vás a spozorovali ste “pri akých situáciách sa pocit na odpadnutie dostaví?” Či vždy inak?

oblaacik
2. jan 2025

Mne sa vsetky priznaky prejavuju nahodne, kedykolvek. Ale hlavne ked som napriklad hladna alebo v strese.

autor
2. jan 2025

@oblaacik aj pocit na odpadnutie?

oblaacik
2. jan 2025

Ano

zmrzlinka2021
2. jan 2025

Keďže tetania je psychiatrické ochorenie, tak neraz sa to prejaví práveze v klude, ked všetko opadne. To ale podstatné nie je, podstatné je liečiť sa.

koniarova
2. jan 2025

@zmrzlinka2021 akú máš liečbu? Drvivá väčšina neurológov dá magnézium a dovidenia. Za chorobu to ani nepovažujú.

rozculena
2. jan 2025

@zmrzlinka2021 ty si dobré psychiatrické ochorenie,tak mi tu napíš aj číslo diagnózy🙄

Tetánia nie je primárne psychiatrické ochorenie, ale skôr neuromuskulárna porucha, ktorá vzniká v dôsledku nadmernej dráždivosti nervovo-svalového systému. Príčinou sú najčastejšie nízke hladiny vápnika, horčíka alebo nerovnováha elektrolytov v tele. Príznaky tetánie môžu zahŕňať:

Svalové kŕče a zášklby (najmä na rukách, nohách a tvári)
Mravčenie a tŕpnutie končatín alebo okolo úst
Pocity úzkosti a paniky
Závraty a búšenie srdca
Prečo sa spája s psychiatriou?
Tetánia môže byť spojená s úzkosťou a panickými záchvatmi, čo často vedie k mylnému zaradeniu medzi psychiatrické ochorenia. Stres a psychické napätie môžu byť spúšťačmi tetanických prejavov. Preto sa môže stať, že pacienti sú odoslaní k psychiatrovi, aj keď príčina je primárne fyziologická (napr. nedostatok horčíka).

Ako sa diagnostikuje?
Krvné testy na hladiny vápnika, horčíka a iných elektrolytov
EMG vyšetrenie (elektromyografia) na potvrdenie zvýšenej nervovo-svalovej dráždivosti
Liečba
Doplnenie horčíka a vápnika
Zníženie stresu a relaxačné techniky
Dostatok spánku a pravidelný pohyb
Niektorí ľudia s tetániou môžu potrebovať podporu psychiatra alebo psychológa, ak sú príznaky spojené s úzkosťou. Základ však zostáva v riešení telesnej nerovnováhy.

rozculena
2. jan 2025

idem sa nadýchať studeného vzduchu,ak nie je samozrejme leto....alebo si umyjem tvár studenou vodou.Neutieram sa.
Napijem sa studenej vody.
Nerobím paniku,lebo viem,že to prejde.
A hlavne už nemám žiadne ťažkosti,lebo som sa v tom neutápala a nerochnila a nedopovala sa liekmi od psychiatra,ale riešila som.......

oblaacik
2. jan 2025

Velmi dobre pise @rozculena 🙂 hlavne aj ten dostatok spanku.

autor
2. jan 2025

@rozculena súhlasím! Smiem sa spýtať ako ste “riešili?”.
Taktiež nevidím cestu v liekoch

surriana
2. jan 2025

S tetaniou sa mi žije tak dobre ako sa mi žilo aj bez nej od momentu kedy som sa ňou prestala zaoberať.
Boli časy kedy som bola aj v skupinách tetanikou a čím viac som čítala tie ich príspevky typu,.....Rozbúšilo sa mi srdce poraďte aký liek si mám dať ......a len lieky lieky a lieky.
Z takýchto skupín som odišla.
Povedala som si každému občas býva zle akurát že mne bude bývať zle častejšie.Ked to namňa prišlo tak rýchlo zamestnať myseľ niečím iným .
Dnes už ani neviem že nejakú tetaniu mám.
A to som jedno obdobie kvôli tomu 4 mesiace bola PN.
Ustavičné závrate, búšenie srdca,vnutorné chvenie,pocit na zvracanie,pocit kameňa v žalúdku,pocit zov
retého hrdla, nemožnosť sa poriadne nadýchnuť,tŕpnutie končekov prstov,sem tam úzkosť.
Jednoducho som sa celou tetaniou prestala zaoberať .

autor
2. jan 2025

A ešte ma zaujima… čo považujete za spúšťač tetanie? Aj u vás to bolo stresové obdobie?

zmrzlinka2021
2. jan 2025

@koniarova liečim sa AD, tóny magnézia a rôznych doplnkov mi nepomohli. Vyhýbam sa stresu, politike, športujem a cítim sa super. Som liečená i neurológa. Som hypersenzitivna, takže musím denne na sebe pracovať.

zmrzlinka2021
2. jan 2025

@rozculena nerovnováha v tele je dôsledkom, nie pricinou. Tetania obvykle vzniká ako dôsledok preťaženia, traumy, tlaku doby, ťažkého obdobia. To že psychiatrický kontext predsa nedehonestuje nikoho. Čím skôr začne človek riešiť svoj život, liečiť sa, tým si rapídne zvýši kvalitu života.

rozculena
2. jan 2025

@zmrzlinka2021 ja nikoho nedehonestujem,ale tetánia nie je choroba a už vôbec nie psychiatrická.

rozculena
2. jan 2025

ťažko povedať,že čo bol spúšťač....u niekoho to môže byť aj chrbtica a tú ja mám ozaj v katastrofálnom stave.
Je tu veľa tém,aj som do nich prispievala......vpravo máš linky...