Transezofageálna echokardiografia - skúsenosti a odporúčania
Včera o 08:48
Ahojte boli ste na tomto vyšetrení? Včera som bola vyšetrení a pozerám ze v odporúčaní ďalšieho postupu je toto vyšetrenie aj keď lekár mi nepovedal nič len akurát že cieva je užšia než je normal a môže v budúcnosti spôsobiť problémy. Keď čítam vyzerá to hrozne bolestivo. Dá sa to urobiť aj v narkóze? Toto pri vedomí nedám určite, ako dlho to trvá?

@anonym_autor bola som pred 3 mesiacmi a nie je to také hrozné ako to vyzerá. Predtým ako podstúpite vyšetrenie vám sestrička vysvetlí čo sa bude diať, naozaj sú to odborníci ktorý vedia čo robia a dennodenne majú všelijakých pacientov, takže nemáte sa čoho báť. Ja osobne mam ťažkosti s prehltanim a keď mi nastriekala sestrička sprej na znecitlivenie hrdla, dali mi aj do žili lieky proti zvracaniu. Následne vás sestrička uloží do stabilizovanej polohy, stále s vami komunikuje a je pri vás neustále. Následne lekár na sondu s ktorou pôjde do pažeráka nanesie gél ktorý tiež obsahuje ako sprej na znecitlivenie hrdla. Sestrička a aj lekár vám presne povedia kedy mate prehltnúť, resp. im uľahčiť a aj pomôcť dostať sondu do hrdla, keďže potom už sa veľmi nedá, lebo sprej a aj ten gél sú rýchlo účinné. Následne keď už je v tele, nič necítite, úprimne prehlta sa to ľahko a to na mam problém s bežnými vecami a toto bolo bezproblémové. Moje vyšetrenie trvalo omnoho dlhšie ako by malo, no dalo sa to zvládnuť. Pri vyberaní ide to tiež rýchlo, sestrička je stále pri vás, takže stačí len počúvať jej inštrukcie.
Inak toto vyšetrenie sa preto robí pri plnom vedomí, lebo niekedy od vás požadujú spoluprácu a to bolo napr. aj pri mne, že keď mi povedali musela som stlačiť brušné svaly, jedna sa o Valsalvov manéver.
Nebojste sa nie je to nič zlé, naozaj sú pri vás profesionaly ktorý majú tisícky takýchto pacientov a v pohode to dali. Len treba spolupracovať.
Ak mi to ma zachrániť život alebo aj keď nie hneď ale v budúcnosti, tak by som neváhala a šla na vyšetrenie. Sú horšie vyšetrenia a toto je naozaj veľmi zvládnuteľné 😊
Po vyšetrení vás môže pobolievat hrdlo, ale to je bežná reakcia po tomto vyšetrení. Ja som mala až chripľavy hlas, no cítila som sa konečne ako rocková speváčka 😄