icon

Zajakávanie a selektívny mutizmus u dieťaťa

bavi22
Dnes o 13:07

Dobrý deň ma prosím niekto skúsenosť? Trvá to asi 2 mesiace, 5 ročná dcéra zo dňa na deň sa začala zajakavat a dosť sa to zhoršuje. Rozpráva od 2 rokov čisto pekne, veľká slovná zásoba, je šikovná. Taktiež je ale veľmi hanblivá a s logopedickou u ktorej sme boli len raz, sme zistili že pravdepodobne ma elekticly mutizmus - pri ľuďoch ktorých nepozná, napr logopedička, nepovie ani slovo. Proste sa zasekne a nepovie absolútne nic. Doma ale rozpráva veľa, v škôlke chvalabohu tiež. Takže problém je to zajakavanie zhoršujúce sa a tento mutizmus. Okrem toho je na mňa veľmi naviazaná, v škôlke zvykne plakať, mimo škôlky nechodí nikam odo mňa. Ďakujem Pekne

anonym_0ba305
Dnes o 13:21

Ja považujem zajakavanie, ako následok psych. napatia. Teda dedukujem, skrz deti v okolí.

kacena4
Dnes o 15:04

ahojho v prvom rade to treba poriadne diagnostikovat nie len "pravdepodobne". ma 5 rokov asi budete zvazovat odklad. potrebujete zaver, diagnozu. CPP vam da odporucanie na odklad, odporucam. Zaroven treba odburat stres cez klinickeho psychologa, popr. na nejakych logo terapiach. Za mna z 1 stretnutia s logo tazko usudit ci tam je a co tam je. toto vsetko treba mat absolvovane pred prichodom do skoly a ak sa potvrdi mutizmus a v skole by nekomunikovala treba cez CPP nastavit plan podpory pre dieta, aby bolo hodnotitelene aj mimo verbalnej komunikacie. nepises ci ma aj nejake ine problemy okrem reci a naviazanosti, ale kludne to moze byt aj nejaka primarna dg. na zaklade ktorej sa takto prejavuje (napadol mi napr. asperger). odporucam zvazit diagnostiku ak tam je viac znakov... tam sa potom inak pracuje s dietatom v skole aj doma. Drzim palceky

bavi22
autor
Dnes o 15:56
@kacena4

ahojho v prvom rade to treba poriadne diagnostikovat nie len "pravdepodobne". ma 5 rokov asi budete zvazovat odklad. potrebujete zaver, diagnozu. CPP vam da odporucanie na odklad, odporucam. Zaroven treba odburat stres cez klinickeho psychologa, popr. na nejakych logo terapiach. Za mna z 1 stretnutia s logo tazko usudit ci tam je a co tam je. toto vsetko treba mat absolvovane pred prichodom do skoly a ak sa potvrdi mutizmus a v skole by nekomunikovala treba cez CPP nastavit plan podpory pre dieta, aby bolo hodnotitelene aj mimo verbalnej komunikacie. nepises ci ma aj nejake ine problemy okrem reci a naviazanosti, ale kludne to moze byt aj nejaka primarna dg. na zaklade ktorej sa takto prejavuje (napadol mi napr. asperger). odporucam zvazit diagnostiku ak tam je viac znakov... tam sa potom inak pracuje s dietatom v skole aj doma. Drzim palceky

@kacena4 ďakujem pekne za odpoved, áno čakáme na termín u klinického logo a aj u psychologicky, určite to budeme riešiť aj keď dúfam že to nejak odoznie.. a ty osobne si prosím myslíš že to zajakávanie súvisí s tou naviazanostou na mňa alebo som zabudla spomenúť, že v škôlke sa deti škaredo hrajú na zlodejov atd a ona sa toho boji ale keď jej hovorím že pôjdeme pozrieť inú škôlku tak nechce, že ona chce chodiť do tejto