icon

Zhoršujúci sa stav schizofrénie

Včera o 20:43

Zdravím, idem si sem po radu. Moja mamina má paranoidnú schizofréniu, ktorú som po nej zdedila aj ja. Bývame spolu samé. V posledným dňoch si všímam, že sa správa veľmi zvláštne. Detailne rozoberá biblické verše, stále rozpráva o tom, že Ježiš zachvíľu príde a pod. K doktorovi ju neviem dotiahnuť, pretože nechce ísť. Mám strach o seba, aj o ňu. Naposledy, keď mala akútnu psychózu chcela vyskočiť z okna. Vtedy prišli policajti, aj sanitka. Dnes som nešla ani do práce, aby som mohla byť s ňou. Ako to mám riešiť? Nechcem, aby to prešlo do akútnej fáze.

anonym_115705
Včera o 20:48

Len zavolaním RZP, ktorá ju zoberie na akútne oddelenie. Ale musí tam byť nejaký dôvod, že ohrozuje seba, alebo teba, resp. dôvod. To čítanie biblických veršov dôvodom nie je, ale nepochybujem, že máš strach a máš prirodzené obavy. Nemá mama opatrovníka?

autor
Včera o 20:49
@anonym_115705

Len zavolaním RZP, ktorá ju zoberie na akútne oddelenie. Ale musí tam byť nejaký dôvod, že ohrozuje seba, alebo teba, resp. dôvod. To čítanie biblických veršov dôvodom nie je, ale nepochybujem, že máš strach a máš prirodzené obavy. Nemá mama opatrovníka?

@anonym_115705 nemá

anonym_8c3ac1
Včera o 20:55

Užíva lieky ?

autor
Včera o 20:59
@anonym_8c3ac1

Užíva lieky ?

@anonym_8c3ac1 Myslím si, že áno.
Neviem, nekontrolovala som ju.

anonym_3ae4cc
Včera o 21:08

V takychto pripadoch je jedina moznost zavolat zachranku a povedat ze clovek s psych.ochorenim, stav sa zhorsil a je schopna ohrozit na zivote seba alebo druhych. Vtedy su povinny ju zobrat na hospitalizaciu.
Viem o com hovorim s takymito pacientami.
Lieky vacsinou samovolne vysadia a neberu.
Na Tvojom mieste necakam a volam - pretoze sa zas ocitnes v situacii ze bude stat v okne. Uz si sa snad poucila - volaj skor, Ty ju poznas a vies kedy sa jej zhorsuje stav a neda sa s nou uz pohnut smerom k lekarovi.

anonym_8c3ac1
Včera o 21:18

Nezoberú ju nedobrovoľne len na zaklade toho, ze vysadila lieky 🤣

Podľa mňa neužila lieky ...

anonym_ee26a8
Včera o 22:00

Ako ti radia baby vyššie - určite nečakaj a volaj RZP. Jediné hospitalizácia a následna liečba, iné riešenie tu nie je. A prosím ťa neváhaj, neodkladaj to, môže to skončiť fatálne. Držím palce

anonym_5bf541
Dnes o 02:49

@anonym_autor zavolat psychaitrovi

anonym_bb12e5
Dnes o 04:18
@anonym_3ae4cc

V takychto pripadoch je jedina moznost zavolat zachranku a povedat ze clovek s psych.ochorenim, stav sa zhorsil a je schopna ohrozit na zivote seba alebo druhych. Vtedy su povinny ju zobrat na hospitalizaciu.
Viem o com hovorim s takymito pacientami.
Lieky vacsinou samovolne vysadia a neberu.
Na Tvojom mieste necakam a volam - pretoze sa zas ocitnes v situacii ze bude stat v okne. Uz si sa snad poucila - volaj skor, Ty ju poznas a vies kedy sa jej zhorsuje stav a neda sa s nou uz pohnut smerom k lekarovi.

@anonym_3ae4cc povinni /nepovinni, nie vzdy to spravia.. behom tyzdna sme 2 krat volali, prisla zachranka aj s policiou, ak by sa dana osoba branila a bola agresivna, 2 hodiny s nou doma kecali a odisli. Ani policajti nechapali, ze ju nechali doma. Odviezli ju az na tretikrat, ked pojedla tabletky..v inych pripadoch ju odviezli rovno z ambulancie psychiatra, hospitalizovali na oddeleni psychiatrie a do tyzdna poslali domov, ze sa jej zlepsil stav. Ked sa po dlhych rokoch bojov, zmeny poistovne, zrychleneho konania sudu a pod. konecne dostala do psychiatrickej liecebne, nechapali, ze to nechali v nemocnici zajst tak daleko.
Slecna, drz sa a hlavne aspon ty dodrziavaj liecbu aby si mohla viezt co najplnohodnotnejsi zivot.

marsmykkok
Dnes o 07:38

@anonym_autor Vek maminy? Bohužiaľ tieto dlhodobé psychiatrické diagnózy sa vekom zhoršujú, prvý dôvod je postupná rezistencia na lieky, lebo môžu ti za mlada dávať nové, zvyšovať dávky, ale postupne sa účinok stráca. Druhý dôvod že prirodzene sa psychický stav na starobu zhoršuje aj u nepsychiatrických pacientov aj vplyvom hormonálnych zmien a tak. Jedine ak bude veľmi zlé zavolať RZP a hospitalizovať proti jej vôli.

anonym_3ae4cc
Dnes o 08:59
@anonym_bb12e5

@anonym_3ae4cc povinni /nepovinni, nie vzdy to spravia.. behom tyzdna sme 2 krat volali, prisla zachranka aj s policiou, ak by sa dana osoba branila a bola agresivna, 2 hodiny s nou doma kecali a odisli. Ani policajti nechapali, ze ju nechali doma. Odviezli ju az na tretikrat, ked pojedla tabletky..v inych pripadoch ju odviezli rovno z ambulancie psychiatra, hospitalizovali na oddeleni psychiatrie a do tyzdna poslali domov, ze sa jej zlepsil stav. Ked sa po dlhych rokoch bojov, zmeny poistovne, zrychleneho konania sudu a pod. konecne dostala do psychiatrickej liecebne, nechapali, ze to nechali v nemocnici zajst tak daleko.
Slecna, drz sa a hlavne aspon ty dodrziavaj liecbu aby si mohla viezt co najplnohodnotnejsi zivot.

@anonym_bb12e5 ak napriamo poviete do zaznamu ze osoba sa vyhraza ze je schopna ublizit sebe alebo druhym, nikto ju doma nenecha, pretoze ak sa nieco stane, je to potom ich zanedbanie zodpovednosti. Priamo a menovite tej osoby. Tiez nie su hlupi. (A ano tiez s tym mam vela skusenosti).

autor
Dnes o 09:01
@marsmykkok

@anonym_autor Vek maminy? Bohužiaľ tieto dlhodobé psychiatrické diagnózy sa vekom zhoršujú, prvý dôvod je postupná rezistencia na lieky, lebo môžu ti za mlada dávať nové, zvyšovať dávky, ale postupne sa účinok stráca. Druhý dôvod že prirodzene sa psychický stav na starobu zhoršuje aj u nepsychiatrických pacientov aj vplyvom hormonálnych zmien a tak. Jedine ak bude veľmi zlé zavolať RZP a hospitalizovať proti jej vôli.

anonym_7af0df
Dnes o 09:15

„Chápem, že ťa to trápi, a je vidieť, že si urobila všetko, čo si vedela. Treba však brať do úvahy, že ide o chorobu a zároveň tá osoba nie je zbavená svojprávnosti. Ak sa rozhodne ísť svojou cestou, je to jej voľba – žijeme predsa v slobodnej krajine. Možno by bolo dobré ju skôr podporiť, než jej brániť. Je to podobné, ako keď sa niekto nechce liečiť – nedá sa ho k tomu prinútiť, ak sám nechce.“ takto to to vidí AI 😲

anonym_05c5d9
Dnes o 09:16

Ach velmi mlada maminka,a ty mas kolko rokov??

autor
Dnes o 09:19
@anonym_05c5d9

Ach velmi mlada maminka,a ty mas kolko rokov??

@anonym_05c5d9 22

marsmykkok
Dnes o 11:45
@anonym_autor

@anonym_autor Tak to málo, myslela som že je už v seniorskom veku-tak 65plus. Veľká škoda že nechce spolupracovať, mám susedu čo má tiež toto od mladého veku a ona už od 40tky cca (teraz má 60) chodí často na preliečenie na psychiatriu, ale asi jej to pomáha, lebo potom nejaký čas ako-tak funguje.

lucia147852
Dnes o 11:51

Máte nekalého psychiatra? Kontaktuj prvorade jeho a poraď sa, ako postupovať ďalej.

anonym_bb12e5
Dnes o 13:43
@anonym_3ae4cc

@anonym_bb12e5 ak napriamo poviete do zaznamu ze osoba sa vyhraza ze je schopna ublizit sebe alebo druhym, nikto ju doma nenecha, pretoze ak sa nieco stane, je to potom ich zanedbanie zodpovednosti. Priamo a menovite tej osoby. Tiez nie su hlupi. (A ano tiez s tym mam vela skusenosti).

@anonym_3ae4cc ano, povedali to napriamo a nic. O par dni skoncila na jiske po uziti liekov.
Druha osoba si volala zachranku sama, ze dalej nemoze, ze si nieco urobi, mozno postupovali podla predpisov, ale niekolkokrat sa ho pytali, co take by si urobil, ako by sa zabil a podobne otazky - odviezli ho, lebo okrem tychto reci mal aj velmi vysoky tlak. Z nemocnice usiel s infuziou v ruke, nik nezalarmoval, ze usiel odtial a o par hodin spachal samovrazdu.