icon

Život so sibo: Skúsenosti s low fodmap diétou

6. apr 2026

Ahojte je tu niekto komu sa pri low fodmap diéte ani nechcelo vrátiť na stravu pred ochorením? Ja sa cítim oveľa lepšie som už vyše mesiaca na diéte, schudla som aj dve kilá. Pred liečbou som mala veľmi nafúknuté brucho, take akoby nafúknuté koleso okolo pása, čo sa tiež trošku zmenšilo. Po dobrati antb som začala užívať znova probiotiká exhelico. Mala som pár krát cheat day kedy som zjedla niečo high fodmap a bolo mi aj kvalitne zle napr som dojedla kúsok jablka po deťoch. Tiež z vanilkoveho venceku ma dosť bolel zaludok, ale zase z iného koláča iný deň nie. Jedine, čo mi chyba sú laktozove mliečne výrobky. Po vysadení cukru som mala asi týždeň kvalitnú migrénu ale to tiež prešlo a nechýba mi sladké, keď mam chuť dám si hrozno alebo mrazené ovocie. Ešte zvažujem liečbu helicobactera buď antb alebo mastichou ale keďže mi je už lepšie chcem si zopakovať test či príznaky pripisované helicobacterovi neboli sibo.

Ostal niekto pri nie úplne striktnom low fodmap jedálničku či riskujem malo pestrú stravu? Ďakujem

anonym_9c46b3
6. apr 2026

@anonym_autor SIBO sa často vracia, jednou z príčin je nedostatočná tvorba kyseliny v žalúdku a tráviacich enzýmov. Zaraď potraviny s vyšším obsahom tráviacich enzýmov a vitamínu C.
Po preliečení SIBO môžu pomôcť fermentované potraviny v malom množstve, obsahujú probiotika a tráviace enzýmy na ozdravenie mikroflóry a podpory trávenia u niekoho to môže príznaky zhoršiť, treba vyskúšať každému vyhovuje niečo iné.

autor
6. apr 2026
@anonym_9c46b3

@anonym_autor SIBO sa často vracia, jednou z príčin je nedostatočná tvorba kyseliny v žalúdku a tráviacich enzýmov. Zaraď potraviny s vyšším obsahom tráviacich enzýmov a vitamínu C.
Po preliečení SIBO môžu pomôcť fermentované potraviny v malom množstve, obsahujú probiotika a tráviace enzýmy na ozdravenie mikroflóry a podpory trávenia u niekoho to môže príznaky zhoršiť, treba vyskúšať každému vyhovuje niečo iné.

@anonym_9c46b3 ano rátam a tým, ze aj po liečbe helicobactera sa môže sibo vratit. Ja mam velmi rada kyslomliečne výrobky skusala som uz acidko a nic mi nebolo skusim aj kefir neskôr. Mam aj take zálievky na šaláty fermentovane 🙂 mam zníženú funkciu štítnej žľazy a mam pomalší metabolizmus tak si na to budem musiet davat pozor. V tehotenstve bol liek prvej voľby na nevoľnosti helicid tak mozno aj to k tomu prispelo. Dakujem za reakciu 🙂

tinkatomas
7. apr 2026
@anonym_9c46b3

@anonym_9c46b3 ktoré potraviny majú vyšší obsah tráviacich enzýmov?

autor
7. apr 2026
@tinkatomas

@anonym_9c46b3 ktoré potraviny majú vyšší obsah tráviacich enzýmov?

@tinkatomas citala som ze ananás papaja kiwi ale mozno doplní ďalšie

anonym_9c46b3
7. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_9c46b3 ano rátam a tým, ze aj po liečbe helicobactera sa môže sibo vratit. Ja mam velmi rada kyslomliečne výrobky skusala som uz acidko a nic mi nebolo skusim aj kefir neskôr. Mam aj take zálievky na šaláty fermentovane 🙂 mam zníženú funkciu štítnej žľazy a mam pomalší metabolizmus tak si na to budem musiet davat pozor. V tehotenstve bol liek prvej voľby na nevoľnosti helicid tak mozno aj to k tomu prispelo. Dakujem za reakciu 🙂

@tinkatomas spomínané tropické ovocie, avokádo... najviac ich je v živých fermentovaných potravinách ako domáci kefír z Tibetskej huby, domáca kvasená kapusta, zelenina...
@anonym_autor ešte doplním, že SIBO sa často prejavuje pri chronickom strese, úzkostiach, depresiách... vtedy stiahnutý žalúdok v kŕčoch tiež dobre netrávi a je potrebné konzumovať potraviny bohaté na magnézium, draslík, vápnik...alebo dopĺňať elektrolyty na uvoľnenie kŕčov 🙂

autor
7. apr 2026
@anonym_9c46b3

@tinkatomas spomínané tropické ovocie, avokádo... najviac ich je v živých fermentovaných potravinách ako domáci kefír z Tibetskej huby, domáca kvasená kapusta, zelenina...
@anonym_autor ešte doplním, že SIBO sa často prejavuje pri chronickom strese, úzkostiach, depresiách... vtedy stiahnutý žalúdok v kŕčoch tiež dobre netrávi a je potrebné konzumovať potraviny bohaté na magnézium, draslík, vápnik...alebo dopĺňať elektrolyty na uvoľnenie kŕčov 🙂

@anonym_9c46b3 dakujem to si asi trafila, mam vela stresu nanic spanok vsetko sa to nakopilo naraz ale pomaly postupne vsetko riesim 🙂

anonym_80d76a
7. apr 2026

@anonym_autor čože? To aké slová tu píšeš? A teraz prosím po slovensky

anonym_ff9e51
7. apr 2026

Môže to byť aj bakteria Pylori, niekedy ťažko odhadnúť či je to sibo či toto, ale napríklad čo môžem poradiť je kávu si nedávaj hneď ráno, vtedy je kortizol dosť vysoký a najlepšie si ju dať trochu neskôr neskoršie ráno keď prirodzene kortizol v tele klesne. A ďalej ovsené vločky máš zaradené? Ale pozor na kombinácie, nesmú sa s ovocím.

tinkatomas
7. apr 2026
@anonym_9c46b3

@anonym_9c46b3 mne zistili aj možnú histamínovu intoleranciu, takže tie fermentované potraviny nemôžem 😥

anonym_9c46b3
7. apr 2026
@tinkatomas

@anonym_9c46b3 mne zistili aj možnú histamínovu intoleranciu, takže tie fermentované potraviny nemôžem 😥

@tinkatomas to mi je ľúto, zaraď do stravy citrusy, potraviny s vyšším obsahom vitamínu C tiež podporuje trávenie a vstrebávanie minerálov a vitamínov do tela.
Pozor, veľa vitamínu C môže dráždiť a poškodiť steny čreva a spôsobiť priepustnosť čriev a histamínu do krvi, musíš nájsť balance, aby si sa dobre cítila + Užívaj magnézium, pomáha odbúravať histamín z tela 🙂
Skús pár týždňov užívať L glutamín spevňuje a podporuje regeneráciu črevných stien, aby čo najmenej histamínu, zápalov... presiaklo do krvného obehu.
https://www.brainmarket.sk/blog/syndrom-priepus...

autor
7. apr 2026
@anonym_80d76a

@anonym_autor čože? To aké slová tu píšeš? A teraz prosím po slovensky

@anonym_80d76a co myslis?

anonym_7fb397
7. apr 2026

@anonym_autor Dobrý deň, mali ste aj niake iné príznaky okrem nafuknutého brucha?

anonym_9c46b3
Včera o 09:13
@anonym_autor

@anonym_9c46b3 dakujem to si asi trafila, mam vela stresu nanic spanok vsetko sa to nakopilo naraz ale pomaly postupne vsetko riesim 🙂

@anonym_autor na stres a spánok užívaj spomínané magnézium s B6, elektrolyty a kamilkový čaj - ukľudňuje a uvoľňuje kŕče v žalúdku aj úzkosti + kúpeľ s epsomskou soľou a levandoľovým olejom... Hlavne pridaj do stravy viac alkalické potraviny, melasu... obsahujú veľa minerálov a vitamínov čo znižuje úzkosti a napätie v tele 🙂

autor
Včera o 09:55
@anonym_7fb397

@anonym_autor Dobrý deň, mali ste aj niake iné príznaky okrem nafuknutého brucha?

@anonym_7fb397 zdravím, pálenie kŕče a bolest zaludka, rovnako tak aj pichanie a kŕče okolo pupka, caste nevoľnosti sem tam vracanie, pocit tazoby a plnosti žalúdka aj po ľahkých jedlách, svetla stolica, striedanie hnačky a zápchy, no celkovo mi bolo nanic a tieto epizódy sa raz za cas vratili a trvali tak tyzden, kedy som nebola schopná fungovať. Z vymenovaných príznakov neviem, za co môže sibo, za co helicobacter a ci to bolo aj nieco ine

autor
Včera o 09:59
@anonym_ff9e51

Môže to byť aj bakteria Pylori, niekedy ťažko odhadnúť či je to sibo či toto, ale napríklad čo môžem poradiť je kávu si nedávaj hneď ráno, vtedy je kortizol dosť vysoký a najlepšie si ju dať trochu neskôr neskoršie ráno keď prirodzene kortizol v tele klesne. A ďalej ovsené vločky máš zaradené? Ale pozor na kombinácie, nesmú sa s ovocím.

@anonym_ff9e51 dakujem, kavu som prestala piť na dlhší cas kvoli tetanii. Pila som iba zelený iba rano a vecer harmanček sypany. Zistili mi sideropenicku anémiu teda vyčerpane zásoby železa takze aj zelený caj som obmedzila. Teraz si dam kavu doobeda jednu a vecer si davam železo raz za dva dni. Ano ovsené vločky som jedavala velmi casto, celozrnne, robila som si domácu granolu alebo iba take ciste so škoricou do bielej holandie. Teraz si dam raz za cas s bezlakto bielym jogurtom a zvyčajne si k tomu dam banán/hrozno/mrazene ovocie🙈 preco sa nesmú s ovocím mna porazí😂

autor
Včera o 10:04
@anonym_9c46b3

@anonym_autor na stres a spánok užívaj spomínané magnézium s B6, elektrolyty a kamilkový čaj - ukľudňuje a uvoľňuje kŕče v žalúdku aj úzkosti + kúpeľ s epsomskou soľou a levandoľovým olejom... Hlavne pridaj do stravy viac alkalické potraviny, melasu... obsahujú veľa minerálov a vitamínov čo znižuje úzkosti a napätie v tele 🙂

@anonym_9c46b3 @anonym_9c46b3 dakujem beriem rano magnosolv a vecer dve tabletky bysglycinatu, cez den rano vápnik s Dckom, potom selen zinok bkomplex a vecer magnezko, železo, omega 3. Snazim sa mat odstup nech to neinteraguje. Čaj vecer mam harmanček a mam nasadenú aj mätú a medovku. Ja uz tretí rok kojim bez prestávky druhé dieta, takze aj kvoli tomu mozem mat vsetko vyčerpane z organizmu

anonym_7fb397
Včera o 13:19
@anonym_autor

@anonym_7fb397 zdravím, pálenie kŕče a bolest zaludka, rovnako tak aj pichanie a kŕče okolo pupka, caste nevoľnosti sem tam vracanie, pocit tazoby a plnosti žalúdka aj po ľahkých jedlách, svetla stolica, striedanie hnačky a zápchy, no celkovo mi bolo nanic a tieto epizódy sa raz za cas vratili a trvali tak tyzden, kedy som nebola schopná fungovať. Z vymenovaných príznakov neviem, za co môže sibo, za co helicobacter a ci to bolo aj nieco ine

@anonym_autor Ďakujem za odpoveď, mne bola robená gastroskopia a vyšiel helicobacter negatívny, avšak mám v závere správy napísané odporúčanie na SIBO test. Mňa žalúdok nebolel, ale presne pichá ma v okolí pupka, hrubom čreve, grgá sa mi nalačno a aj po obyčajnej vode, strieda sa mi hnačka ( kašovitá ) s normalnejšou, svetlejšia až do žlta stolica, nafúknuta občas som občas menej, niekedy tlak v bruchu, totálna plnosť a tlak v rebrách až. A tiež má horšie stavy - dni a aj lepšie.

autor
Včera o 13:31
@anonym_7fb397

@anonym_autor Ďakujem za odpoveď, mne bola robená gastroskopia a vyšiel helicobacter negatívny, avšak mám v závere správy napísané odporúčanie na SIBO test. Mňa žalúdok nebolel, ale presne pichá ma v okolí pupka, hrubom čreve, grgá sa mi nalačno a aj po obyčajnej vode, strieda sa mi hnačka ( kašovitá ) s normalnejšou, svetlejšia až do žlta stolica, nafúknuta občas som občas menej, niekedy tlak v bruchu, totálna plnosť a tlak v rebrách až. A tiež má horšie stavy - dni a aj lepšie.

@anonym_7fb397 tak verim, ze sa na to pride. Mne sibo test ani nedokončili lebo mi ten vodík tak rychlo vyskočil, ze bol jasný výsledok. Ale odkedy som zacala sibo dietu tak obrovská úľava. Naozaj akoby som bola ľahká ako pierko 😂 len teda držme si palce nech to vydrzi

anonym_7fb397
Včera o 17:18
@anonym_autor

@anonym_7fb397 tak verim, ze sa na to pride. Mne sibo test ani nedokončili lebo mi ten vodík tak rychlo vyskočil, ze bol jasný výsledok. Ale odkedy som zacala sibo dietu tak obrovská úľava. Naozaj akoby som bola ľahká ako pierko 😂 len teda držme si palce nech to vydrzi

@anonym_autor Dúfam, už 3 mesiace sa tu trápim.🥲 Schudla som už, potrebujem už odpoveď čo sa deje😅 už to lezie dosť na psychiku. Držím palce.✊🏻