icon

Zubný mostík a fazety: Výhody a nevýhody

katarina1107
1. dec 2024

Viem že sa tu preberá všetko tak si ideme po radu
Chcem si dat správy zuby, sú síce celok
,, zdravé '' ale chcem ich mat pekne rovné tie moje sú strašne krivé a strojček nepomohol.
Bolo mi ponúknuté fasety alebo mostík.
Ake mate skúsenosti +/-
Ďakujem za každú radu 🤗

marcelas82
2. dec 2024

Ahoj,j v prípade,že vám chýba nikde zub ,tak mostík, ja osobne mám 2 mostíky, z toho 1 na sklených vlaknach- na tej strane nejem. Druhý, čo mám, tak je už kovo-keramicky - na tej strane jem, ale problém nastal,že sa mi začali posúvať ďasná, a na 1 zube už mám odhalený krcok. Zatiaľ to nevidno keď sa smejem, ale ja osobne o tom viem. Tento mostík mám 7 rokov a podla zubarky si mám dať nový. To je moja skúsenosť s mostík mi. Ten na vlaknach- zas vydrží cca 5 rokov - tiež mi tam chýba 1 zub. 🙂

ronie338
2. dec 2024

Ak sú krivé, tak fazety len jemne vykoriguju zmeny. Mostík viac. Ale na mostík sa musí brať viac zubného tkaniva, fazety sa lepia len z predu, u faziet je možnosť odpadnutie alebo odstiepenia. Mostík sa zle čistí. Ak sú všetky zuby skôr by som bola za korunky. Tiež sa musí ako pri mostíku obrusit zo zuba okolo celého ale je to lepšie na čistenie a prirodzenejšie. Dáku sa rovnako vykorigovat nerovnosti ako mostíkom. Ak by bol nejaký problém pod mostíkom, musel by sa dat celý dole, ak pod korunkou len ta samotná. Fazety majú najlepší prístup, dajú sa krásne kontrolovať zuby ci nie je nejaký kaz. Ak mostik alebo korunky šla by som jedine do zirkonu. Je estetickejsi, je rtg kontrastný čiže ak by sa nebodaj robil kaz dá sa vidieť na rtg, čo pri kovokeramike nie. Celokeramiku nie lebo ta je najkrehkejsia a najnachylnejsia na odstiepenie. Fazety sú z celokeramiky preto sú krehkejsie ale normálne s nimi ľudia fungujú. Pri všetkých možnostiach je zákonná záruka 2 roky čiže ak by sa za tie dva roky niečo s nimi stalo, nič sa neplatí je to reklamácia. Záleží ako veľmi treba korigovať. Ak len trochu tak by som šla do faziet. Ak viac, strojček a tak fazety. Do koruniek ani mostíka by som nešla. Vždy sa tam vieme dopracovať ale je lepšie mať čo najviac z vlastného zuba.

katarina1107
autor
6. dec 2024

@ronie338 ďakujem