icon

Zvýšený prolaktín u žien - liečba a skúsenosti

nikus01
Včera o 11:01

Ahojte.
Mám mierne zvýšenú hodnotu prolaktínu (33.90), som sledovaná na endokrinologii. Zistilo sa mi to na gynekológii, keďže som mala problémy s menstruaciou. Menzes som mala dosť silný 1-2 dni v cykle extrémne krvácanie a veľké krvné zrazeniny. Na to mi gynekologička predpísala vag. capiky utrogestan, čo mi dosť pomohlo. Ale ten prolaktín sa drží na tej hodnote okolo 33-34 už pomaličky rok. Teraz mi endokrinologicka nasadila liečbu, mám brat 2 mesiace Medocriptine. Potom kontrola. Máte podobnú skúsenosť? Pomohlo vám to? Resp.odporucili vám vôbec liečbu pri takých hodnotách? Neklesne to prirodzene samo casom? Trocha sa bojím začať užívať tento liek, lebo píšu o ňom ženy dosť zle skúsenosti, zle vedľajšie účinky, ťažko tolerovali atd. Keďže ten prolaktín mám naozaj len trocha zvýšený, mám pochybnosti či vôbec je potrebné to liečiť. Dôvod prečo tu hodnotu mám vyššiu, neviem. Nič iné mi nevyšetrovali okrem hladín hormónov z krvi.

anonym_3a2e89
Včera o 11:28

Ja mám prolaktín 120, žiadnu liečbu neberiem, len to sledujeme.

michaella24
Včera o 11:59

Ja som sa neliečila, mala som síce lístok na endokrinológiu (ale neexistovalo, aby zdvihli telefón a ja sa mohla objednať na krv), ale bolo mi jasné, že to mám z antidepresív. Takže som to vzala do vlastných rúk, dala si vymeniť lieky a časom sa to upravilo samé, nemám síce aktuálne výsledky, no keďže som konečne začala chudnúť, mám cyklus, tak to bude v poriadku.

nikus01
autor
Včera o 12:21
@anonym_3a2e89

Ja mám prolaktín 120, žiadnu liečbu neberiem, len to sledujeme.

@anonym_3a2e89 viete z čoho to máte takto zvýšené? Takže liečbu vám ani nenavrhli?

nikus01
autor
Včera o 12:22
@michaella24

Ja som sa neliečila, mala som síce lístok na endokrinológiu (ale neexistovalo, aby zdvihli telefón a ja sa mohla objednať na krv), ale bolo mi jasné, že to mám z antidepresív. Takže som to vzala do vlastných rúk, dala si vymeniť lieky a časom sa to upravilo samé, nemám síce aktuálne výsledky, no keďže som konečne začala chudnúť, mám cyklus, tak to bude v poriadku.

@michaella24 chápem. To potom ste mali určite z liekov. Držím palce.

anonym_3a2e89
Včera o 13:24
@nikus01

@anonym_3a2e89 viete z čoho to máte takto zvýšené? Takže liečbu vám ani nenavrhli?

@nikus01 povedali mi o tomto lieku, ale zatiaľ ho nechcem brať, má veľa nežiadúcich a to si nemôžem dovoliť. Ja to mám tiež z liekov.