icon

Zvýšený tlak a predmenštruačný syndróm

katka3588
Dnes o 13:13

Dobrý deň žienky,idem si po radu. Stalo sa mi to prvý krát,skoro som umrela od strachu 🙈 zhrniem problém.
Minulý týždeň ma seklo dole v krížoch,lekárka nasadila Domexin, užívala sol len 5 dní. Uniflox do nosa na dutiny. Včera mi CRP,moč = obe negatívne.Teplotu mám max 37,2°C. Covid nemám,ani výtery nepotvrdili nič. Ráno užívam dlhodobo Escitalopram a 2 mesiace Euthyrox. Včera sa mi stala taká vec že zrazu ostalo divno,úplná zimnica,mierny závrat a keď som si zmerala tlak vyskočil na 143/70 tep 101. Nikdy v živote sol taký nemala aj keď som mala stres max bol 125-127. Som skôr nízkotlaková bežne mávam 105-110-115 . Samozrejme že som sa zlakla,tak som si dala 2 tbl magnesium a po pol hodine kleslo na 120/73. Mám 6 dní do menzesu,neviem čo toto všetko sa mi spojilo dokopy alebo čo ale bolo to katastrofálne. Akože zvyknem mať zvýšený tlak pred MS ale ako som písala max 115 a spodný 70. Mohlo to byť nejaké stresové len spolu s PMS? Ďakujem za každú radu,skúsennosť 😊

anonym_248395
Dnes o 13:17

stres, psychika, menej sa pozorovat, merat a rieist s psychiatrom resp s tym co ti predpisal escitalopram ci nepridat pre pripad potreby nejaky benzak na uzkost a psychoterapiu

anonym_0b480c
Dnes o 13:20

140/70 je tlak ok
tep 101 ok nie je.
nedostala si panický atak?
si mladá a toľko liekov ?

katka3588
autor
Dnes o 13:23
@anonym_0b480c

140/70 je tlak ok
tep 101 ok nie je.
nedostala si panický atak?
si mladá a toľko liekov ?

@anonym_0b480c je taký tlak ok ale ja čo celý život mávam 105-115 max a spodný 60-70 toto bolo pre mňa hrozné. Mám 37 rokov. Panické ataky som mávala často antidepresívami to prešlo. Ataky som sa naučila ovládať,s nimi viem už pracovať. Vyhorela som pred 2 rokmi tak preto tie AD. A Euthyrox mám zatiaľ na 3 mesiace zistili mi slabšiu funkciu štítnej žlazy.

anonym_47eded
Dnes o 13:50
@katka3588

@anonym_0b480c je taký tlak ok ale ja čo celý život mávam 105-115 max a spodný 60-70 toto bolo pre mňa hrozné. Mám 37 rokov. Panické ataky som mávala často antidepresívami to prešlo. Ataky som sa naučila ovládať,s nimi viem už pracovať. Vyhorela som pred 2 rokmi tak preto tie AD. A Euthyrox mám zatiaľ na 3 mesiace zistili mi slabšiu funkciu štítnej žlazy.

@katka3588 tak telo sa meni, nebudes cely zivot mat nizky tlak. No co by si robila, keby si mala ozaj vysoky a hlavne ten diastolicky? Po porode posledneho dietata som mala aj 200/135 a pulzy 140, a zijem. Samozrejme, riesila som to a bolo mi zle, to sa nevies ani nadychnut.
Mas to zo stresu, systolicky 140 a navyse, jednorazovo, je presne ten tlak, co ide hore, ked stresujes. Spodny 70 je nadhera, taky som nemala snad nikdy, mozno ako dieta.
Aktualne som tehotna a beriem lieky na tlak a obcas aj tak nameriam 136/90 a naozaj mi zle nebyva. (Teraz mam 122/89,pulz 97).
To by sa asi zblaznila. Tie hormony to mozu trosku ovplyvnit, ale za mna, tak obe hodoty, nielen ten "horny". Ale zbytocne nad tym tolko spekulovat.

anonym_0b480c
Dnes o 13:52

možno si mala kedysi nižší tlak, ale prišiel čas a tlak už budeš mať o čosi vyšší.
zle ti prišlo z vyššieho tepu. ten skús riešiť.

katka3588
autor
Dnes o 13:54
@anonym_0b480c

možno si mala kedysi nižší tlak, ale prišiel čas a tlak už budeš mať o čosi vyšší.
zle ti prišlo z vyššieho tepu. ten skús riešiť.

@anonym_0b480c práveže ja tep mávam tal medzi 75- 90 , aj holter som mala a nič nenaznačovalo trvale zvýšenému tepu.

katka3588
autor
Dnes o 13:55
@katka3588

@anonym_0b480c práveže ja tep mávam tal medzi 75- 90 , aj holter som mala a nič nenaznačovalo trvale zvýšenému tepu.

@katka3588 a áno máš pravdu aj panický atak keď som mala tak tep keď vyskočil mi bolo blbo.

katka3588
autor
Dnes o 13:59
@anonym_47eded

@katka3588 tak telo sa meni, nebudes cely zivot mat nizky tlak. No co by si robila, keby si mala ozaj vysoky a hlavne ten diastolicky? Po porode posledneho dietata som mala aj 200/135 a pulzy 140, a zijem. Samozrejme, riesila som to a bolo mi zle, to sa nevies ani nadychnut.
Mas to zo stresu, systolicky 140 a navyse, jednorazovo, je presne ten tlak, co ide hore, ked stresujes. Spodny 70 je nadhera, taky som nemala snad nikdy, mozno ako dieta.
Aktualne som tehotna a beriem lieky na tlak a obcas aj tak nameriam 136/90 a naozaj mi zle nebyva. (Teraz mam 122/89,pulz 97).
To by sa asi zblaznila. Tie hormony to mozu trosku ovplyvnit, ale za mna, tak obe hodoty, nielen ten "horny". Ale zbytocne nad tym tolko spekulovat.

@anonym_47eded preboha,tak ty si mala oveľa horšiu situáciu,no mrzí ma to,že to tu pytvám,ale strašne som sa zlakla 🙈 dýchanie nezaberalo ako zvyčajne tak nastal stres 🤷‍♀️🙈 pri ataku som mala najviac 127 horný.