Ako liečiť PCOS?
Ahojte, vedeli by ste mi na základe vlastných skúseností odporučiť lekára alebo kliniku na liečbu PCOS?
Chcela by som zistiť aký typ PCOS mám a ako ho riešiť bez antikoncepcie, pretože môj gynekológ mi vie poradiť len tú.
Ďakujem
@ivana229 a ešte doplním že veľa lekárov (hlavne led nemajú s tým skúsenosti) si mýli PCO a PCOS.
PCO- je teda určené len na základe ultrazvukového nálezu ale ovulacia prebieha, ak hormonálny profil je ok.
O PCOS sa bavíme ak sú splnené tieto body:
1. Typicky ultrazvukový nález na vaječníkoch
2. Výkyv hormónov - častokrát nepomer LH:FSH ( LH býva aj 2x FSH), potom tém vyšší prolaktín alebo testosterón, vyššie AMH (kľudne dosahuje hodnotu aj 10)
3. Menej ako 8 menstruacnych cyklov za rok
4. Cyklus prebieha bez ovulácie
Myslím že by mali byť splnené aspoň 3 body a vtedy je to už PCOS.
@ivana229 a ešte doplním že veľa lekárov (hlavne led nemajú s tým skúsenosti) si mýli PCO a PCOS.
PCO- je teda určené len na základe ultrazvukového nálezu ale ovulacia prebieha, ak hormonálny profil je ok.
O PCOS sa bavíme ak sú splnené tieto body:
1. Typicky ultrazvukový nález na vaječníkoch
2. Výkyv hormónov - častokrát nepomer LH:FSH ( LH býva aj 2x FSH), potom tém vyšší prolaktín alebo testosterón, vyššie AMH (kľudne dosahuje hodnotu aj 10)
3. Menej ako 8 menstruacnych cyklov za rok
4. Cyklus prebieha bez ovulácie
Myslím že by mali byť splnené aspoň 3 body a vtedy je to už PCOS.
@natalis1998 a ty si gynekológ?
@natalis1998 a ty si gynekológ?
@anonym_050212 nie nie som gynekolog ale tuto tému som študovala viac ako 7 rokov ( teda od kedy viem že tuto diagnózou mám). Bohužiaľ tieto informácie som nedostala od lekárov, tiež som dostala len take ako antikoncepcia. Je aj kniha ohľadom PCOS a tiež veľa informácií mám práve z tejto knihy.
@anonym_050212 nie nie som gynekolog ale tuto tému som študovala viac ako 7 rokov ( teda od kedy viem že tuto diagnózou mám). Bohužiaľ tieto informácie som nedostala od lekárov, tiež som dostala len take ako antikoncepcia. Je aj kniha ohľadom PCOS a tiež veľa informácií mám práve z tejto knihy.
@natalis1998 študovala, kde na vš? Alebo si len čítala kadejaké neoverené články, a gynekológ, ktorý je odborník, je debil?
@natalis1998 študovala, kde na vš? Alebo si len čítala kadejaké neoverené články, a gynekológ, ktorý je odborník, je debil?
@anonym_050212 najlepšie je písať ako anonym 😂 ja tu neprehlesujem že je lekár debil.. ja som napísala svoju skúsenost nakoľko som za tu dobu zmenila 2 gynekológov ( jeden mi diagnostikoval že mám len cystu a preto nemám menštruáciu, druhý že mám pco a až tretí, ktorý mal s tou diagnózou skúsenost zistil že mám PCOS). Ja z vlastnej iniciatívy som si vypýtala výmenné lístky na endokrinológiu (gynekológ ma neposlal ja som poprosila všeobecnú) a tam sa zistilo že mám zníženú funkciu štítnej žľazy a tu treba riešiť. Ďalej veľa informácií mi dali priamo v CAR (bola som 2 centrách). Ale ako som napísala veľa som si musela naštudovat sama. A ak ťa zaujíma ako som si to študovala tak tým že mám ukončenú vysokú školu 2.stupna (takmer v odbore som chemická inžinierka) tak si viem dohľadať články atd.
@anonym_050212 ešte upresnim články sú odborne a mala som počas vysokej školy k takýmto článkom prístup a necitala som by som nejaké blbosti..
@ivana229 ahoj ja mám PCOS vysadila som antikoncepciu po dlhých rokoch v júny tochto roku od vtedy som nasadila Dikirogen Zero, vitamín D, omega 3 rybí olej , púpalkový olej, lanový olej upravila som stravu a dnes mi vyšiel takýto krásny test , na konci mesiaca idem na potvrdenie tehotenstva. Hlavné kľud žiadny stres skús vypnúť od toho , že to možno bude náročné ja som si to tiež myslela a stal sa takýto zázrak a hovorí sa , že antikoncepcia pomôže pri tom a hlavne po vysadení sú tie vaječníky fit . Držím ti palce 🥰🥰🥰
@ivana229 bohužiaľ liečba nie je. Môžeš začať riešiť endokrinológiu (mne zistili aj zníženú funkciu) a diabetológiu kde sa rieši inzulinovu rezistencia. Na toto odporúčam Mudr.Mojtova steniclinic ba. Vie aj urobiť odber na inzulinovu rezistenciu. Ta mne vyšla napríklad ok. Z gynekologickeho hľadiska- úprava cyklu je mozna len tak že ti budú umelo držať cyklus v lutealnej fáze a nastavia progesteron, väčšinou sa predpisuje duphaston. Ale teda nerieši to problém s ovuláciou ak ju nemáš. Na indukciu ovulácie sa predpisujú lieky ale musíš byt sledovaná lekárom a chodiť na folikulometriu. Lenže tieto lieky sa predpisujú ak chceš otehotnieť a nemôžu sa brať dlhšie ako 3-6 mesiacov. Ak máš ovulaciu a ide ti len o skrátenie cyklu tak ten progesteron by mohol pomôcť.
Potom sú take prírodne cesty ako nasadiť omega 3,6,9, vyššie dávky vitamínu D, inofolic a iné preparáty na PCOS. Pripadne upraviť stravu - vyhodiť z jedálnička jednoduché cukry a každé jedlo by malo obsahovať zdravé tuky a bielkoviny a komplexne sacharidy. Mne napríklad toto nepomohlo.
Máš rôzne typy PCOS- môžeš mať problém s tou inzulinovou rezistenciou tam sa väčšinou nasadí liek merformin, potom môžeš mať problém s niektorým z hormónov - prolaktín, LH, testosterón. Ja som o tejto diagnóze toľko študovala a bohužiaľ skončili sme aj tak v centre asistovanej reprodukcie..ale možno by som skúsila aj tu antikoncepciu pretože sa vaječníky ukludnila a veľa žien napríklad neskôr otehotnie prirodzene lebo tuším prvé 3 mesiace po vysadení majú ovulaciu. Ja som toto už nestihla lebo my sme boli v štádiu už založenia rodiny. Držím palce 🙏
@natalis1998 Ďakujem krásne sa odpoveď. Dlhšie nemám menštruáciu,ani ovuláciu. Na Inzulínovú rezistenciu beriem Inositol, ale ten som začala brať na vlastnú päsť, až následne mi endokrynolog povedal, že mi to pomáha. Avšak nie som si istá, či skôr riešiť nového gynekológa, či endokrynologa. Rada by som nejaké odporúčania na vhodných lekárov, pretože zatiaľ mi každý povedal len, že to budeme riešiť, keď budem chcieť dieťa.

@ivana229 bohužiaľ liečba nie je. Môžeš začať riešiť endokrinológiu (mne zistili aj zníženú funkciu) a diabetológiu kde sa rieši inzulinovu rezistencia. Na toto odporúčam Mudr.Mojtova steniclinic ba. Vie aj urobiť odber na inzulinovu rezistenciu. Ta mne vyšla napríklad ok. Z gynekologickeho hľadiska- úprava cyklu je mozna len tak že ti budú umelo držať cyklus v lutealnej fáze a nastavia progesteron, väčšinou sa predpisuje duphaston. Ale teda nerieši to problém s ovuláciou ak ju nemáš. Na indukciu ovulácie sa predpisujú lieky ale musíš byt sledovaná lekárom a chodiť na folikulometriu. Lenže tieto lieky sa predpisujú ak chceš otehotnieť a nemôžu sa brať dlhšie ako 3-6 mesiacov. Ak máš ovulaciu a ide ti len o skrátenie cyklu tak ten progesteron by mohol pomôcť.
Potom sú take prírodne cesty ako nasadiť omega 3,6,9, vyššie dávky vitamínu D, inofolic a iné preparáty na PCOS. Pripadne upraviť stravu - vyhodiť z jedálnička jednoduché cukry a každé jedlo by malo obsahovať zdravé tuky a bielkoviny a komplexne sacharidy. Mne napríklad toto nepomohlo.
Máš rôzne typy PCOS- môžeš mať problém s tou inzulinovou rezistenciou tam sa väčšinou nasadí liek merformin, potom môžeš mať problém s niektorým z hormónov - prolaktín, LH, testosterón. Ja som o tejto diagnóze toľko študovala a bohužiaľ skončili sme aj tak v centre asistovanej reprodukcie..ale možno by som skúsila aj tu antikoncepciu pretože sa vaječníky ukludnila a veľa žien napríklad neskôr otehotnie prirodzene lebo tuším prvé 3 mesiace po vysadení majú ovulaciu. Ja som toto už nestihla lebo my sme boli v štádiu už založenia rodiny. Držím palce 🙏