icon

Ako pochopiť výsledky onkocytológie a čo robiť ďalej?

marianatalia2222
12. apr 2024

Dobrý deň prišli mi výsledky z onkocytologie ale doltorka mi k tomu nič nepovedala len že si mám kúpiť liek deflagyn a prísť o pol roka ma kontrolu.
Toto sú moje výsledky, viete mi z nich niekto povedať či som na tom zle alebo ako? Mám 23 rokov
Prvý krát mi niečo zistili pred pol rokom vtedy mi dali liek inside hpv a toto sú výsledky z 11.4.2024
Ak mi niekto viete objasniť tie výsledky buďem vďačná.

KONVENČNÁ CYTOLÓGIA (CLC24025873)
Predmet vyšetrenia
Cervix
Amb. ozn. mat.: NR 44
Klinický nález
Dátum PM:
Anamnéza
Makroskopický popis
CLC24025873 Cervix Izopropylalkohol PAP
Výsledok vyšetrenia
Adekvátnosť vzorky: Vhodná pre hodnotenie
Endocervikálne komponenty / bunky TZ prítomné
Hormonálny stav: Zodpovedá klinickým údajom
Mikroorganizmy: Lactobacillus Doderleini
Nenádorové zmeny: Vystupňované reaktvne zmeny
Diagnoscké zaradenie:
Skvamózne bunky:ASC-US - Atypické bunky neurčitého významu
Glandulárne bunky: NILM - Negatvne v zmysle intraepiteliálnej lézie
alebo malignity
Odporúčanie: Opakovať po 6 mesiacoch,
vyšetrenie HPV
Dg. kód: R87.60

simulienka2207
12. apr 2024

Ahoj, trošku ma zaráža, že "doktorka mi k tomu nič nepovedala".. Neviem, ty si tam pri nej nebola, alebo nemáš ústa, alebo sa hanbíš spýtať, alebo...?
A už nie prvýkrát sa tu také čítam. Veď kto iný ak nie tvoj lekár ti má ozrejmiť situáciu?
No, snáď tu ženy na MK ti povedia "výsledok"....Peace

lienocka2808
12. apr 2024

@marianatalia2222 máš o stupeň zhoršenú cytológiu. nič strašné. Takmer 80% nálezov ASCUS sa zvykne upraviť. Postupuj podľa pokynov lekárky a o pol roka na kontrolu.

msnesquik
12. apr 2024

@marianatalia2222 tiez som mala ascus, isla som o pol roka znovu a uz bola cytologia dobra, popritom mi urobili aj hpv test a rozsirenu cytologiu

zuzka0605
12. apr 2024

mas len ascus, bud bez obav..mala som viackrat a upravilo sa to. skor sa cudujem ze ti nedala nieco na vkladanie na zapal..lebo ascus je skor vec zapalu.ja som brala na vkladanie tie capiky a kontrolny bol ok.