icon

Ako prekonať strach po operácii prsníka?

renata27322
13. mar 2024

Ahojte, pred rokom mi našli fibroadenom v prsníku, a v apríli som mala operáciu. Som divná, ak sa stále bojím robiť veci, ktoré som robila pred operáciou? Je to pre mňa dosť náročné, stále sa nedokážem tak veľmi socializovat, ako som dokázala predtým ale to bude aj tým, že som si prešla úzkostnou panickou poruchou. Vždy, ak som medzi ľuďmi, tak mám pocit točenia hlavy a som v strese, aj keď nemám na to dôvod. Neviete, čo sa s tým dá robiť? Chodím na prechádzky, užívam magnezium, persen a aj nerveu, snažím sa pravidelne jesť výživné jedla, pijem čaj na stres, čítam knižky no ak príde k tomu, aby som šla do obchodu, tak mám hneď stres. Za každú jednu radu ďakujem. Poprosím len naozaj rady a nie rozumy, že sú ľudia, čo mali horšiu operáciu, každý je na tom psychicky inak. Ďakujem 🙂

pribinak
13. mar 2024

Psychológ?

viestta
13. mar 2024

Najdi si psychologa

deti95060810
13. mar 2024

jednoznačne psychiatra... báť sa ísť do obchodu je ozaj zlé...

guudy
13. mar 2024

Riesit s odbornikom.

lacibo
13. mar 2024

@renata27322 ja som mala presne tuto istu operaciu teraz v januári ( nalez v novembri), citim sa ale dobre, po vyse mesiaci som sa vratila do prace, ktora ma naplna a mam este 7 rocnu dcerku okrem 2 dospelych..tak nemam priestor na cierne myslienky..ja som stastna ze to nebolo zhubne a to mi dodalo sily vsetko zvladnut..tazko radit ked nepoznam tvoju situaciu ale zaklad je robit v zivote iba to, co potrebujem, vyselektovala som take pseudoproblemy co ma predtym trapili..nezaoberam sa malichernostami a som vdacna za zivot a zdravie..to, ze mi znova narastie to iste, sa vylucit neda ale nezaoberam sa s tym..vzdy je riziko..u kazdeho je..dr v BA mi povedal, ze toto sa neda prevenciou ovplyvnit..a treba aj trochu humoru a nadhladu..napr. ze maju to najviac zeny 30 az 35 rokov a to mi tiez vlastne polichotilo, kedze mam o dost viac😉

renata27322
autor
13. mar 2024

@deti95060810 ja sa nebojím ísť do obchodu, len mám menší stres😅 rovnako ako keby mám ísť do nákupného centra, nejde o to ísť do obchodu, napr ak je malo ľudí tak stres nemám🙂 takže si nemyslím, že potrebujem psychiatra.

simca06022011
13. mar 2024

Psychológ. Ale ja osobne som takéto stavy mala po covid izolácii. My nie sme žiadna tutuli mutuli rodina. Môj chlap ma naložil do auta, bez debaty, ideme do obchodu. A po ceste ma vyložil na začiatku ulice ze nech sa prejdem pomedzi ľudí, nakúpim, on zatiaľ vybavi niečo a príde. Áno nadávala som ako pohan v duchu, skoro som ušla domov. Mrakoty ma obchádzali ale išla som. Vykašľala by som sa na lieky, prírodu a zacala stupňovať socializaciu medzi ľuďmi. Podla moznosti, jasne ze to nepojde hned prijemne. A navstivila psychologa. Ale ja osobne by som do liekov a lutovania sa nešla, podľa mňa sa treba pozbierať. Vyjsť postupne z komfortnej zóny a začať si zvykať. Čajíky a knižky a prechádzky po prírode ta nedostanú medzi ludi k životu aký by si chcela / mala.
Po operácii FA (4x3x2cm) som bola v pondelok normálne v praci ( operovali ma vo stvrtok), vacsi stres som mala mesiace predtým z tých sledovaní, sonografii atď... ved teraz už je zle von, nič vážne to nebolo a môžeš si vydýchnuť.

renata27322
autor
13. mar 2024

@simca06022011 mám dosť podstatnú skúšku budúci piatok a potrebujem sa do vtedy aspoň trochu zbaviť takýchto myšlienok a stresu, takže určite vyskúšam sama medzi ľudí, aj keď to nebude príjemne. Ďakujem 🙂

simca06022011
13. mar 2024

@renata27322 vyskúšaj... držím palce ;)

luccija
13. mar 2024

@renata27322 to je tá úzkostná porucha.aj si sa liečila?keď máš ten nervový systém vydraxdeny stačí malý impulz

renata27322
autor
13. mar 2024

@luccija neliečila, mala som to ako vedľajší účinok antikoncepcie, vymenila som ju za inú minulý rok v júli