Ako riešiť bolesť pri sexe po pôrode?
Ahojte ja uz neviem ako to riesit .. mala som komplikovane sitie po porode a teraz pri sexe aj ked je velka chut manzel do mna vnikne ale strasne to boli .. neviem co mam robit .. nejde o to zeby som bola sucha ale ako keby ma viacej zasili ..
Tak je tam jazva, to tkanivo už nie je také pružné ako predtým, keď bolo to všetko "bez zásahu". Používajte lubrikant, a opatrne musí muž postupne ísť "dnu"
Po čase by sa to malo zlepšiť. Ja som pri synovi mala pôrod VEX, a zošívana som bola ako výšivka. Spočiatku takisto som mala bolesti a pocit, ze ma zosili natesno, ale po pár mesiacoch to prechádzalo a po roku už som vôbec to necítila ako bolesť
✌️ dva a pol roka po. Ešte stále bolí
Skus masaz hradze, ako si robievaju zeny pred porodom. Mne to velmi pomohlo. Urcite to bolo sitim, lebo po druhom porode som taky problem nemala vobec.
Smer gynekologická fyzioterapia. Mala som rovnaký problém, veľké bolesti, fyzio mi ošetrila jazvu (hlavne vnutorne, koli jazve mi ani panvové dno nepracovalo poriadne) a už po prvom ošetrení to tam dole bolo ako nové. Pamätám si aká šťastná som bola 😀
Najviac odporúčam Zuzanu Wolekovu, je výborná.
Pripájam aj zoznam dalsich fyzioterapeutov, ktorí sa venujú panvovemu dnu a môžu ti pomôcť (niekde to zdieľala práve Zuzka Wolekova, uložila som si pre takéto prípady 🙂 )
https://www.inkoforum.sk/project/zoznam_fyziote...
@domka222 určite odporúčam aj tebe, tkanivo okolo jazvy môže byť stiahnuté stuhnuté. Správnym ošetrením si vieš problém vyriešiť za 20 minút, tak ako ja, a to fakt neprehanam 🙂 (ak fyzio nenájde aj iný problém samozrejme, ale aj ten vieš potom riešiť a zlepšiť si kvalitu života 😊)
Ak sa tu ešte nájdu žienky, ktoré maju po pôrode problém s bolestivým sexom, únikom moču (pri skákaní, zakaslani), a pod., tak ošetrenie u fyzioterapeuta je naozaj to najlepšie čo pre seba môžete spraviť. U seba to považujem za jedno z najlepších rozhodnutí a som veľmi rada že som o tom, že sa to dá, vedela.
Povedomie o tom, že sa to dá riešiť, u nás ešte nie je veľmi rozšírené, často ani gynekológovia netušia že vám takéto niečo môžu odporučiť (skôr počúvame že to je normálne, daň za deti a pod.), ale je to ošetrenie, ktoré naozaj vie zmeniť život k lepšiemu (aj ten partnerský 🙂)
Nie každý fyzioterapeut sa tejto oblasti venuje, nájdite si takéto čo má k tomu potrebné vzdelanie, napr z linku ktorý som pripojila v komentári vyššie

Ako dlho ste od pôrodu?