icon

Ako riešiť vynechanie menštruácie u 17-ročnej?

sofia__23
8. feb 2025

Zdravím mam coskoro 17 a uz skoro 9 mesiacov som nemala ms a bola som aj u gynekologicky ale ta ma len vyšetrila opýtala sa ma kolko mam rokov a po uvedení roku povedala zee musim prist s dospelou osobou najlepsie zákonným zástupcom a vtedy ma bude riešiť inak nie!
Bola som v Prešove. Ale spoluziacka mi vravela, ze ona bola tiez a ju vyšetrili v pohode (HE) tak neviem ako to dalej riešiť…pretoze so zákonným zástupcom to naozaj nechcem riešiť je to komplikovane….

drake122
9. feb 2025

Môžeš to skúsiť riešiť aj cez obvodného lekára a detského endokrinológa, ak gynekológ odmietol. Ale teda kým nemáš 18, zákonný zástupca, alebo aspoň nim poverená osoba by s tebou mala isť ako sprievod. Ak to nie je možné z ich strany zabezpečiť, lepšie hneď pri objednávaní do danej ambulancie telefonicky to dohodnúť a udať dôvod prečo by si prišla sama. Niekedy stačí to vysvetliť, prípadne doktor sa porozpráva iba cez telefón so zástupcom a dorieši sa to tak. Ale podľa zákona bez prítomnosti a súhlasu zákonného zástupcu by sa ťa nemali ani dotknúť, nie to celú vyšetrovať. Teda mimo akútneho život ohrozujúceho stavu samozrejme...