icon

Ako účinne zvládnuť príznaky PMS syndrómu?

2. júl 2025

Ako prekonať PMS syndróm

Ahojte baby,

mne sa s vekom PMS strašne zhoršuje, ako je to u vás? Mám myóm na maternici, zatiaľ vraj ešte nič hrozné, tak neviem, či to má na to vplyv. Predlžuje sa mi cyklus, už to je skoro 32/33 dní a MS mi trvá 7-8 dní. Perimenopauza ani menopauza zatiaľ u mňa nie je, bol mi robený hormonálny profil. Aktuálny vek: 42r.

Do 40ky som ani nevedela, že mám MS a o čo sa týka PMS, mala som iba chute na sladké.
MS bola 5 dní a cyklus 29 dní. Ako hodinky, od 13tich.

A teraz k veci. Skúšala som na PMS rôzne veci - Agnucaston, PMX, Gynex, pupalku. Ale nič veľmi sa u mňa nedialo.

Čo u mňa dominuje:

- únava, nič sa mi vôbec nechce, ale že vôbec....
- nesústredenosť, mozgová hmla
- nervozita, podráždenosť a niektoré dni až depresia, taká že plačem a neviem prečo, je mi veľmi smutno
- bolesť v podbrušku, bolesť krížov a chrbta
- bolesť nôh, hlavne stehná, niekedy aj žily na predkolení
- pálenie záhy a gastro problémy, plus nadúvanie
- vyrážky a iné prejavy a iné kožné prejavy ani nerátam
- bolesti prsníkov a naliate prsia = tým bolí veľmi krčná chrbtica, keďže mám veľké prsia
- zadržiavanie tekutín a celkovo som vtedy v "objemovej fáze" 🙂

Toto celé trvá cca. 7 dní pred cyklom - do 4. dňa cyklu a potom priebežne odoznieva.
Čiže dá sa povedať, že 12 dní mám PMS z mesiaca a možno 20 dní by som mohla byť v pohode. Mohla, ale nie som, lebo najnovšie cítim už výrazne aj ovuláciu a také 3 dni mám bolesti a divné stavy.

No a teraz mi poraďte, že čo sa s tým dá robiť.
Alebo čo pomáha vám.

zuzanapjat
2. júl 2025

no teraz som toto isté prežila. prešlo to až dnes po skončení mojich dní. práve som mala 43 rokov a až taký stav ako posledné dni som nemala nikdy. depresia jak vyšitá, úzkosť, nervozita, nespavosť, plač... + všetko čo opisuješ ... mňa aj hlava a tvár svrbela, šum v hlave, migrény. tiež presne ako tebe sa mi cyklus predĺžil na 32 dní ... doslova sa bojím ako to bude pokračovať. chystám sa na gyndu a budem žiadať odber krvi, ktorý hormón toto spôsobuje. čítala som že to môže byť tým, že mozog nezvláda nával progesterónu. reálne mi pomohli kvapky Aschwaganda a kvapky Klidná žena - objednala som z ČR a ešte k tomu idem kúpiť aj nejaký čaj asi vitex, alebo ja neviem - nejakú ženskú zmes na to určenú. Obrovskú chybu som podľa mňa spravila, že som tie kvapky len tak vysadila pred 10 dňami, lebo sa mi míňali. Tak ako som mala ten stav na maxime - úplne pred zosypaním tak som si na kvapky spomenula. Aschwaganda reál priniesla po krátkej chvíli psychickú úľavu. Mne kamošky radili doslova antidepresíva, ale toto jednoznačne odmietam...... takže skúšam prírodnú cestu - a teda modlím sa, nech to pomôže. Aspoň teda vidím rozdiel čo to je, keď človek má zrazu v pohode PMS a menštruáciu a prestane si dávať čo si kúpil. 😅

zuzanapjat
2. júl 2025

a ešte vitamíny... ja som už bola tak hotová, že aj vitamíny mi už boli dobré a musím sa prinútiť ich brať. kamoška mi radila centrum pre ženy..... keďže ho doma nemám dávala som milgammu, magnezium....

zuzanapjat
2. júl 2025

a inak by to malo byť PMDD predmenštruačná dysforická porucha ... vážna forma PMS...

autor
2. júl 2025
@zuzanapjat

a inak by to malo byť PMDD predmenštruačná dysforická porucha ... vážna forma PMS...

@zuzanapjat ja brat HAK nemozem, co mi lekar odporucal...

miimss
2. júl 2025

Ahoj, ja som začala užívať toto... https://www.001shop.cz/fem-pms-formula-90cps/ beriem to ešte len krátko (ani nie mesiac) čiže neviem poskytnúť nejakú recenziu, ale odporučil mi to gynekológ. Tak ja len že keď prírodnou cestou chceš ísť tak existuje nie čo také. Prvé výsledky sa vraj môžu objaviť po 4 mesiacoch ale aj neskôr...

zuzanapjat
2. júl 2025

ja tiez nemozem HAK... cize ostava priroda 🤷

vero2802
3. júl 2025

Ja mám 36 rokov a mala som to presne rovnako posledné asi 3 roky. Mala som myom, ktorý sme sledovali, potom som dostala Ryeqo na umelý prechod aby sa zmenšil, no nepomohlo a musel ísť von. Som dva roky po operácii a odvtedy takmer žiadny PMS a menzes 5 dní, skoro ako v puberte 😉😁