Ako získať späť menštruáciu po chudnutí?
Dobrý deň,
Mam 13 a stratila som menštruáciu lebo som začala chudnúť (schudla som 15kg). Som z toho úplne nešťastná. Chcela by som mať detičky, keď budem staršia. Mame o tom odmietam hovoriť. Je nejaké riešenie ako to získať späť? Mam asi par dní biely výtok a posledná menštruácia bola veľmi slabá. Strašne sa bojím :(. Som nízka, mam nejakých 160cm a mam okolo 66kg (viem je to veľa). Strašne to ľutujem čo som si spravila :(. Je tu teda nejaký spôsob ako to získať späť? Mame o tom odmietam hovoriť (nemam s ňou dobrý vzťah). Cyklus mam nepravidelný aj tak sa strašne bojím :(.
A uz si s chudnutim skoncila? Papas dostatocne? Aky mas pohyb, aktivity?
@ivangeline neviem ci je v pohode keď mi to meska kvoli tomu ze som zacala drasticky chudnúť
Telo sa ti dostalo do krizoveho stavu tym ze si za kratky cas moc schudla..Casom sa ti znovu obnoví,ked začneš prijímať viac stravy.
Otázka je, akým spôsobom si chudla? Drastickou diétou? Ako rýchlo si schudla tých 15 kg? Máš 13, tvoje telo sa vyvíja, musíš jesť výživne = veľa rôznych druhov zeleniny, ovocia, chudé mäso, strukoviny, mliečne výrobky,...v žiadnom prípade nehladuj a nesyp do seba nejaké zázračné lieky na chudnutie. Hýb sa, športuj vonku a zdravo jedz, daj svojmu telu čas aby sa napravil cyklus. Ak sa nevráti za 2-3 mesiace, navštív lekára.
A to vies odkial,ze je to kvolo tomu?
Máš len 13 rokov, vtedy ešte menštruácia nie je pravidelná. Teraz máš normálnu váhu, stravuj sa zdravo, športuj a kašli na číslo na váhe.
@vanilkovazmrzka Este stale skusam schudnúť, ale nie az tak drasticky. Papám ovela viacej a chodím na prechádzky. Od cvičenia som si dala pauzu. Papam 3 jedla denne a ešte niečo male na olovrant. Vela zeleniny a ovocia
@simonka1304 za kolko asi?
@lily246 ani neviem ale nebolo to zdravé moc
@ivangeline no ja neviem.. som si to vyhľadála na googli a podľa mna z toho
@alex49 áno viem, ale ja s tým uz neviem pomôcť. Nemam zdravú vahu a aj doktorka mi povedala ze mam schudnúť. Robim to hlavne pre mna.
A ešte kolko kalorii by som mala prijímať aby som to dostala znova? A este, zacala som pit caje volake. Este zhanam rebríčkek, ale ten u nas v obchode nemali.
To neviem.. Momentálne by si si mala udržať vahu a nechudnut.
Ja som mala v teenegerskom veku anorexiu (keď som mala 15-17 rokov), vazila som ani nie 45kg pri výške 168cm. Stratila som menštruáciu na viac ako polroka, doktor mi musel pichať injekcie na vyvolanie cyklu. Dnes mám napriek tomu 2 deti🍀. Neboj sa, cyklus opäť nabehne. Chudnúť však treba opatrne, s rozumom. Zdravá pravidelná a pestrá strava a pohyb sú tá správna cesta. Hladovanie a trénovanie do bezvedomia cesta nie je, to som pochopila síce až časom ale našťastie nie príliš neskoro 🙏🏻
@1maminkaaa ďakujem, ale ja s tým už proste neviem pomôcť. Mam nadváhu stále
Pri 66 kg si určite ms nestratila kvôli váhe. V tomto veku býva ešte stále nepravidelná.
@simonka1304 ešte by som chcela schudnúť, lebo mam stale nadvahu
@januska12323 Ale ja som to schudla velmi rychlo, takze mozno aj by som mohla
Určite je to tym..mala by si to povedat mame.Potrebujes pomôcť.
Odporúčam pohyb. Nič drastické, stacia prechádzky, denne 10 000 krokov (sú na to rôzne appky do mobilu). A posledné jedlo najneskôr o 19:00. Jediné čo by som možno vynechala sú sladkosti, sladke nápoje, inak papať všetko a pravidelne.
Schudnúť mozes neskôr..Mas strach z jedla,kalorii?
@1maminkaaa a za kolko by som to mohla dostat?
Už možno ďalší cyklus nabehne ak začneš chudnúť s rozumom a nehladovat.
To je dobre. Treba sa snazit jest pravidelne a dostatok, a na tu vahu uzkostlivo nepozeraj. Cyklus sa upravi. Ale naozaj sa netyraj hladovanim ani extremnymi dietami. Este si mladucka a ani nemas ziadnu extremnu nadvahu.
@autorka Ahoj. Aj mne sa to stalo, keď som príliš rýchlo a drasticky schudla. Pomohlo mi znova pribrať, potom mi po roku nabehol cyklus. Je to asi 14 rokov dozadu, a každú chvíľu budem rodiť svoje tretie dieťa. 🙂 Neboj, bude to dobre, len dat telu co potrebuje.
mozno to bolo koli chudnutiu, ale nie koli vahe. ide o to, ze pre hormony su dolezite bielkoviny, tusima j tuky , tie su dolezite aj pre vitmaminy, drastickym obmedzeni aj tychto zloziek mozes mat nedostatok a oreto nemas ms.
stravuj sa zdravo a pestro,a by ti nic nechybalo. cvicit v pohode mozes, ale neprehanaj to, pohyb je zdravy.
cim viac cvicis a menej jes, tym viac kalorii a dolezitych loziek stravy ti chyba, lebo rozdiel medzi prijmom a vydajoms travy sa ti zvacsuje, co nei ej dobre.
kolko potrebujes jest, to ti je tazko takto povedat, to by chcelo skor dietologa s prihliadnutim na tvoj vek.
@majamat jem ze na ranajky si dam vacsinou chleba so syrom a sunkou a uhorka k tomu. Na obed to co mame v skole alebo to co mame doma navarene, Na olovrant nejaku drobnu sladkost a na veceru vacsinou si nakrajam zeleninu

Mas malo rokov a nepravidelny cyklus...o ziadnu ms si neprisla. Raz pride.