Ako zvládať silný predmenštruačný syndróm a vzťahy?
Vzdy som mala silny PMS (predmenstruacny syndrom) - podrazdena, nervozna a tyzden pred menzesom mi vsetko vadilo, co inokedy dobre tolerujem. Kazdeho som doma zhukala za blbosti. Snazila som sa to kontrolovat, ale je to silnejsie ako ja, rozlisit, ale kedze mam nepravidelny menzes, vacsinou az potom mi docvaklo, ze je to zase tym PMS. Takze ked mi zacala vynechavat menstruacia a nemala som ju povedzme aj 3 mesiace, vobec mi to nevadilo, lebo som bola kludnejsia a zlepsili sa nam doma vztahy. Lenze som prestala mat uplne chut na sex. Je neprijemne sa prekonavat, ani si to tak neuzivam, tazko dosahujem aj orgazmus.
Teraz riesim, ci si najst nejake preparaty na nabehnutie menzes a spravidelnenie, a zazivat zase ten PMS, ale mat chut na sex, alebo mat kludnu rodinu, a premahat sa vecer v posteli. Co by ste si vybrali? Pytam sa hlavne tych zien, ktore to poznaju, maju tazky PMS, vedia o com to je, pripadne uz su aj v prechode, alebo prisli o maternicu. Dakujem.
Ja len...ze prist o maternicu neznamena, ze rovno aj o vajecniky. A v podstate tie su v tomto najdolezitejsie. Hormonalne aktivne su proste vajecniky.
PMS sa da riesit. Tiez som mala otrasne PMS, po vsetkych som hulakala, vyhadzana som bola ako pubertacka a mala som hrozne bolesti prs uz od ovulacie. Mne pomohla zmena stravy, pravidelny pohyb a cca 2 mesiace som brala vitex jahňaci. Ešte doporucam pred ms navysit prijem magnezia.
Priznám sa, že ja by som najskôr s gynekológom riešila dôvod, pre ktorý cyklus nefunguje, obávala by som sa nejakého zdravotného problému.
Dievcata dakujem za radu a snahu, vsetko toto mam poriesene, hormony som brala, nepomohlo, bylinne zalezitosti su u mna zo zdravotneho dovodu velmi obmedzene, ako aj ina strava, nez mozem konzumovat, beham 3x tyzdenne, vitex, gynex a nielen tie, som brala viac mesiacov, magnezium beriem uz roky denne, takze uz som naozaj na tom tak, ze sa rozhodujem pre mensie zlo.
Ja nemam osobnu skusenost, ale kamoska bola na tom podobne ako ty. Ma vnutromaternicove teliesko uz vysel pol roka a velmi si pochvaluje, menstruaciu teda nema vobec.
S manželom si sa bavila? Ja mám veľmi zlý pms, zato veľmi super sex. Manžel ten týždeň pretrpí, snaží sa skákať "ako pískam", nevypytovať sa čo mi je, a nečudovať sa, prečo som zdutá, lebo štandardne vie čo mi je. Ja sa snažím byť proste ticho - normálne bobrík mlčanlivosti a "predýchavam". (Nie, nedarí sa mi to, ale hovorím si, že bez toho bobríka by to bolo ešte horšie a toho kriku a frflania by bolo ešte viac). Zvyšok mesiaca si žijeme dobre a mne to za ten vynikajúci sex stojí. Mne toto začalo tak pár rokov dozadu, ale aj tá chuť na sex ruka v ruke s tým 🤷🤷🤷. Predtým bol sex že faaaaajn ale nechce sa mi moc. 🤭. Manžel tú zmenu vníma pozitívne a ako vravím, je plne ochotný akceptovať moje pms a odpratáva mi prekážky z cesty ako sa len dá.
A teba vôbec netrápi, že ti vynecháva menštruácia a nemáš ju aj 3 mesiace? Ja by som primárne riešila toto. Musí to mať nejakú príčinu.

No ja som mala tiez otrasny pms. Vsetkych som ohukavala, aj deti. Hrozne to bolo, kym som si nevsimla pravidelnost viazanu na ms. Vela som o tom citala, treba v druhej polke cyklu zvysit progesteron, takze ja som si nasadila Agnucaston a fakt omnoho lepsie.
Bola som s tym aj u gyn, ale ta ma odbila, ze co ona s tym ma 🙄 ak mas normalnu gyn, da sa nasadit aj antikoncepcia s podobnym ucinkom alebo duphaston. Ak mas gyn ako ja, skus Agnucaston (alebo iny vytazok z vitexu).