Bakteriálna vaginóza
Dobrý deň prajem.
Bola som u gynekológa kvôli tomu že riešim ivf, v auguste chcem ísť do stimulácie a chcela som sa uistiť či mám všetko v poriadku.
Robil mi rozšírenu cytologiu a vyšla mi bakteriálna vaginoza.
Predpisal ATB na 10dni a probiotiká gynoflor.
Z čoho môžem mať tento problém , veď si dávam veľký pozor, nechodím na kúpaliská ani na wellness , ani neviem či je to prenosné , či to má muž.
Ani mi nevolal gynekológ, povedal že keď to bude niečo vážne že zavola.
No ja sa chcem uistiť ,či mala niektorá z vás tento problém a nie je to také vážne.
@nikuska1908 aka bakteria? Predpokladam, ze e.coli alebo enterococcus faecalis. Cize crevne bakterie, tvoje vlastne. Bezne sa vyskytuju aj v posve a pocas oslabenia sa vedia premnozit.
@simsalabim no neviem aká to je , iba mi poslal e-recept a ani nezavolal, Ciphin ATB a probiotiká vaginálne gynoflor.
Mala by som užívať aj ústne probiotiká?
Mala som cca mesiac dozadu 5dni svrbenie, opuch v pošve dala som si gynimum Rapid a jenamazol.
@simsalabim no neviem aká to je , iba mi poslal e-recept a ani nezavolal, Ciphin ATB a probiotiká vaginálne gynoflor.
Mala som cca mesiac dozadu 5dni svrbenie, opuch v pošve dala som si gynimum Rapid a jenamazol.
@nikuska1908 nie, celkove atb nepotrebujes, ale bolo by dobre preliecit aj partnera (aj ked je bezpriznakovy), ak to mas opakovane, aby ste si infekciu neodovzdavali dokolecka, aj ked moze byt pricinou len nejaka tvoja nerovnováha/ oslabenie mikroflory a premnozenie bezne sa v posve vyskytujucej bakterie. No treba sa poradit s gyn, ktory pozna tvoj stav, o aku bakteriu ide atd.
@nikuska1908 jenamazol je na kvasinky. Teraz mas bakteriu. Mna by zaujimalo, aku a ci treba liecit aj partnera (pri e coli a enteroccocus nezvyknu liecit partnera), pri inych ano. A ano, davala by som si probiotika a po liecbe aj do posvy.
Zdravím, bakteriálna vaginóza je veľmi častý problém. Ide o nerovnováhu vaginálnej mikroflóry, keď poklesne počet hlavne laktobacilov a premnožia sa anaeróbne baktérie. Podľa WHO medzi najčastejších pôvodcov patria Gardnerella spp., Prevotella spp., Mobilincus spp., Megaspahera spp., Sneathea spp. ... K rozvoju môže prispievať častý nechránený pohlavný styk (spermie majú zásadité pH), menštruácia, vaginálne výplachy (douching), prípadne užívanie širokospektrálnych antibiotík. K otázke, či je to prenosné - nepatrí k bežným sexuálne prenosným ochoreniam, keďže ide o nerovnováhu mikroflóry, nie infekciu spôsobenú jedným konkrétnym patogénom. Aj keď sa uvažuje o teórii, že muž môže byť "rezervoárom" niektorých druhov baktérií, ktoré sa pri oslabenej imunite ženy a pri kombinácii viacerých faktorov (napr. nadmernej vaginálnej hygiene) môžu ľahšie premnožiť. Partneri sa preto rutinne neliečia ale v prípade, že by ste mali bakteriálne vaginózy opakovane, aj po preliečení, alebo by mal príznaky aj manžel, potom by mohol lekár zvážiť aj jeho ATB liečbu. Viac informácií nájdete napr. na:
- https://www.drmax.sk/zdravotne-problemy/gynekol...
- https://www.benulekaren.sk/vaginalne-mykozy-a-i...
- https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detai...
Inak ja nie som lekár ale Ciphin je antibiotikum ciprofloxacín, a ten nie je účinný voči anaeróbom, preto sa v liečbe bakteriálnej vaginózy obvykle nepoužíva. Liekom prvej voľby liečby bakteriálnej vaginózy je metronidazol alebo klindamycín. Obe existujú aj v lokálnej vaginálnej forme a sú v období plánovania rodičovstva relatívne bezpečné, najmä ak sa medzi liečbou a plánovaným počatím nechá aspoň týždeň na úplné vylúčenie liečiva z tela. Ciprofloxacín sa používa napr. na liečbu močových ciest a je to predpokladám tabletka, keďže lokálne formy sa nepoužívajú. Možno bol ale predpísaný na základe konkrétnych skúseností alebo na základe vyšetrenia vyšli baktérie citlivejšie na toto ATB, to už ja posúdiť neviem. Týmto nechcem spochybňovať postup lekára, len sa snažím odpovedať na otázky. Snáď to rýchlo prejde a držím palce aby sa Vám podarilo byť rodičmi <3

@nikuska1908 aka bakteria? Predpokladam, ze e.coli alebo enterococcus faecalis. Cize crevne bakterie, tvoje vlastne. Bezne sa vyskytuju aj v posve a pocas oslabenia sa vedia premnozit.