Chodí sa aj na sono prsníkov alebo len na mamografiu?
Ahojte dievčatá, prosím Vás neviete mi niektorá povedať, či sa dnes ešte normálne chodí na sono prsníkov alebo už len na mamografiu ?
@denisa_deniska vďaka za info
Chodi sa, ale neviem, ci neplanuju zaviest, ze na sono budú chodí iba zeny, ktore maju vyssie riziko, resp. maju preddispoziciu
@crazy_cat_lady áno, hovorí sa o tom, ale momentále ako tiež píšeš, má každá žena nárok každé 2 roky. Ak by to zaviedli, môzeš chodiť pravidelne tiež, aj keď by si nemala preddispozíciu, ale ako samoplatca.. čiže úplna blbosť 🤷🏻♀️
Od 1.7. sa ruší preventívne sono prsníkov pre bezpriznakove zeny
@doriiis fakt? Už je to isté?
@denisa_deniska ....neviem,či je to isté,ale včera som bola priamo u telefonatu s lekárkou,ktorá tieto sona robi a oni majú ,,príkaz" že od leta to takto bude.Na otázku či sa ja ako bezpriznakova budem môcť objednať ako samoplatca do nemocnice na sono,odpovedať nevedela.Ze asi skôr u súkromníka,keďže nemocnice sú zúfalo vyťažené rizikovými pacientmi
@aandrea9 ...tak napríklad ja som.Nemam v rodine geneticky rakovinu prsníka,napriek tomu,že mamina sestra ju mala.To je už je ďaleká genetika podľa lekárov.Nikdy som nemala žiaden nález,ani na sone ani pri samovysetreniach.
Dôležitá je prevencia a samovysetrovanie.Akonahle niečo nahmatas pri samovysetrovani tak ťa tvoj gynekológ pošle na sono/ mamo a tam potom ideš hneď.Mozno aj vďaka tomu,že nebudú tak vyťažené pracoviska bezpriznakovymi pacientmi sa príznakov dostanú rýchlejšie na rad

@tulipanik12 normálne sa chodí každé 2 roky