icon

Čo vám pomohli pri PCO?

23. máj 2022

Dobry den. Prosim vas co vam pomohlo pri PCO? Bola som na preventivke a zo sono sa zda ze ich mam. Caka ma hormonalny profil v prvych dnoch menzesu, samozrejme mi meska tak som nervozna cakanim. A netusim ani co vsetko ma este caka. Je mi velmi tazko, lebo som sa nieco o tom docitala a bojim sa ze nebudem moct mat deti ☹ ak je tu niekto kto to preziva tiez, prosim o nejake rady alebo aspon povzbudenie ☹ je mi tazko sa o tom hocikomu zdoverit ale neviem to dostat z hlavy, stale mi to vrta hlavou a je mi z toho do placu... s manzelom tuzime po babatku, snazila som sa po kazdej stranke aby bolo vsetko v poriadku... a predsa..

babetko2022
23. máj 2022

Ahoj, ja mám tiež pco a čakám už tretie bábo ☺️ takže hlavu hore ,🙃

barus26
23. máj 2022

tiež mám PCO, inzulinovu rezistenciu, problém so stitnou zlazou a čakám druhé. Prvé teda nebolo šup šup, trvalo to 2,5 roka a myslím si, že sa podarilo vďaka liekom na inzulinovu rezistenciu. Druhé sa nám podarilo keď mala malá 11 mesiacov a ani nevieme ako, mali sme v ten mesiac sex len raz, no zjavne v správnom čase. Dôležité ak chceš otehotnieť je sledovať si ovulaciu, či prebieha a kedy prebieha a podľa toho potom “planovat” styk. Samozrejme najlepšie je na to netlacit, ideálne si užívať každé 2-3 dni a ono to príde 🤗 len to teda môže trvat dlhšie keďže pri PCO sú dlhe cykly a k ovulacii napr. niektoré mesiace ani nedôjde

mirabilis
23. máj 2022

ja mam PCO, vysoký testosterón (pomaly každý deň si musím holiť fúzy 😅 ) už roky beriem vysoké dávky tyroxínu kvôli štítnej a napriek tomu som už druhý krát prirodzene tehotná (bez nejakých špeciálnych liekov, brala som len inofolic). Síce to trvalo trošku dlhšie ako kamarátkam, a tiež už som chytala paniku ale nebolo to nakoniec také hrozne (obidve "snaženia" trvali cca 1 rok kým sa zadarilo, pri druhom som ale pri tom celý čas kojila). Mne nepomáhalo ani sledovať ovuláciu, pretože som mávala veľmi nepravidelné a dlhé cykly (45-60 dnové), proste sme museli skúšať. Potom sú zas ženy, ktoré sú zdravé a nejde to a nevedia prísť na príčinu. Vy máte výhodu, že ak aj bude problém, lekári už budú vedieť čo robiť. Držím palce, verím, že teraz to musí byť ťažké.

autor
23. máj 2022

@mirabilis Dakujem za povzbudenie 🙂 Co sa tyka priznakov, tak problemy s ochlpenim mam aj ja dost. Este mam aj celu tvar s cystami akne a vyrazkami bolave zapalene, atb nepomohli, cyklus tiez 45-60 dnovi. Som podvyzivena neviem ani pribrat na zdravu hmotnost. Stale by som len jedla sladke. Mam silne bolesti PMS atd. Myslim ze neovulujem kazdy cyklus. A moj lekar to roky neriesil lebo ved "mam to zo stresu lebo som sa prestahovala do ineho mesta..". Az teraz som si nasla novu gynekologicku spravila mi sono a tolko veci mi zacalo zapadat... je to velmi neprijemne. Smeju sa mi ako vyzeram aj je to bolestive. Sla som k nej aby mi spravila testy ze ci som v poriadku lebo sme planovali babo a chcela som sa na to vsetko pripravit. No a nastala taka facka pre mna... takze ano, uz to viem v com by bol problem keby sa nedarilo len zase ktovie kedy sa to podari. Tiez musim kvoli praci otehotniet skor ako mi vyprsi zmluva. Ked som pred 5 rokmi hovorila doktorovi nech ma vysetri ci som ok lebo som vedela ze hormonalna liecba trva aj rok tak mi povedal ze problemy bude riesit az ked sa realne budeme snazit mat dieta. Cele je to take... Naozaj dufam ze sa s tym da nieco robit a ze to prejde 😔 takze asi len cakat na to co mi predpise doktorka...

mirabilis
23. máj 2022

no ono na PCO neexistuje liek ako na celkový syndróm (možno tak hormonálna antikoncepcia), takže moc nemohol nič robiť, rieši sa až vždy osamotene konkrétny problém, ktorý z toho vystane (napr. problémy s otehotnením/ochlpenie/akné). Aj tie lieky na ovuláciu u mňa začali riešiť až po roku snaženia (teda už nestihli, keďže som otehotnela, ale mala som už aj termín u Dr.). keďže aj zdravým párom štatisticky trvá niekoľko mesiacov kým otehotnejú. To s tou zmluvou je komplikácia pretože to pridáva stres, nie len že či vôbec bude bábo, ale ešte musí byť aj do nejakého času. Ja som to mala podobne s druhým, pretože som potrebovala aby sa zadarilo kým skončí rodičovská aby som mala reťazový pôrod. No to už sú dve rôzne veci, lebo dobre načasovať to vie málokto, každopádne PCO neznamená, že to nemôže vyjsť (inak odporúčam zamerať sa aj na muža ak ste to neriešili, lebo niekedy sú na "vine" dvaja)

autor
24. máj 2022

@mirabilis muz ma za sebou spermiogram, ale vraj tie hodnoty sa v kuse menia v zavislosti od okolnosti. Pohyblivost ma vysoku akurat ma velky pocet poskodenych spermiii, ma hodnotu 1 %. Uziva Macu, selen, zinok a vitamin C. Ja uzivam femibion 1 ale rozmyslam tiez nad macou aj materskou kasickou. Tak snad to pojde.