Čo znamená zhrubnutá stena maternice na CT?
Ahojte, čo môže znamenať takýto výsledok maternice na CT? Mali ste niekto toto? Ďakujem
@krasneleto na CT preto, ze som mala roky dozadu začinajuci karcinom krcka, tak mi vzali krčok vtedy a chodim pravidelne stale na kontroly, tak mala som teraz CT po 2 rokoch
a bola si u gynekologa? to je velmi siroky pojem... moze to byt cokolvek
praveze idem v piatok až, lebo teraz dost často, asi pol roka mavam zapaly, tak či to moze byt aj tym?
@krasneleto asi mi urobia kyret či? diagnosticky?
no ja nie som gynekolog. ale treba rozhodne ist.. ci sa jedna iba o zrubnutu maternicu, alebo o stielku maternice, gynekolog vie, aky ma mas stav podla dna cyklu a navrhne postup... kyretaz a histologia samozrejme mozu byt jednym z nich, ale moze to byt podla CT iba popisany nic neznamenajuci stav maternice... naozaj najlepsie spravis navstevou doktora
Zhrubnutá stena maternice na CT (počítačovej tomografii) môže naznačovať niekoľko rôznych stavov, a to v závislosti od klinických príznakov a ďalších diagnostických faktorov. Medzi možné príčiny patria:
Endometriálna hyperplázia – Zhrubnutie vnútornej výstelky maternice (endometria) môže byť dôsledkom nadmerného rastu tkaniva. Môže byť spojené s hormonálnymi problémami, ako je nadmerná produkcia estrogénu.
Myómy (leiomyómy) – Tieto benígne (nezhubné) nádory môžu spôsobiť zväčšenie alebo zhrubnutie maternice. Sú najbežnejšími nádorovými formáciami maternice.
Endometrióza – Týmto ochorením môže byť postihnutá aj stena maternice, hoci zhrubnutie samotnej steny nie je typické len pre tento stav.
Zápaly alebo infekcie – Zápalové ochorenia maternice, ako je endometritída, môžu tiež viesť k zmene v štruktúre alebo hrúbke steny.
Rakovina maternice (adenokarcinóm endometria) – Zhrubnutie endometria môže byť niekedy aj signálom zhubného nádoru, najmä u postmenopauzálnych žien.
@lussy890 Ďakujem pekne za možnosti 🙂 osobne mam pol roka opakovane zapaly, čiže to by zapadalo a aj nad endometriozou a hormonmi sa u mna dlhodobo uvazuje
Mne kvoli tomu robili kyretaz
@zabka79 inak este mi tam vysla tekutina v douglase male mnozstvo, inak mne to vychadza vzdy, cize to ani neriesim, len tentokrat mi tam napisali, ze strednej denzity, neviete co znamena toto? Ze ta tekutina je strednej denzity?
Pokiaľ ide o tekutinu v Douglase (priestor medzi maternicou a konečníkom), ide o oblasť, kde sa môže nachádzať tekutina v prípade zápalu, cyst alebo iných stavov. Ak bola označená ako "strednej denzity", znamená to, že má určitú hustotu, ktorá je medzi hustotou tkaniva a vodou. To môže byť normálne, ak ide o malé množstvo tekutiny, ktoré môže vzniknúť napríklad pri menštruačnom cykle alebo pri zápale. V prípade opakovaných zápalov to môže byť aj známkou pokračujúceho zápalu alebo podráždenia.
@lussy890 no ja prave pol roka riesim zapaly, takze to moze byt aj tym teda? Ze je to napriklad hustejšie?
Bohuzial v tomto neporadim
@zabka79 ahojky, aj mne idu robit kvoli zhrubnutej stene maternice kyretaz. Chcem sa opytat, ta kyretaz vlastne pomaha diagnostikovat endometriozu a pomohla ti?
@meg_junova ja som niekolko tyzdnov krvacala casom sa to zhorsovalo na sone bola zhrubnuta maternica kyretaz to vyriesila, endometriozu som nemala
@zabka79 super, velmi pekne dakujem za odpoved 🙏 a vela zdravia prajem

moze to znamenat cokolvek.. preco ta poslali na ct? ake si mala vysetrenia predtym? co bola indikacia? aky mas problem?