Inkontinencia po pôrode - operačné riešenie
Ahojte viem ze je to velmi intimna otazka, preto aj moja diskusia je anonymna, dufam ze sa aspon niekto ozve 😑 od prveho porodu mam problemy ale nie s inkotinenciu mocu, ale tou opacnou. Po prvom porode som mala velke problemy, v porodnici som nedokazala zadrzat stolicu, viete si predstavit ake trapne to bolo. Chodili ma vysetrovat krizom krazom, nikdo mi nevedel povedat preco. Nakoniec zavolali primara, ten zhodnotil ze konecnik je nedotknuty a vlastne nikdo nevedel poriadne preco, ze teda iba cvicit kegelove cviky atd a uvidime...chvalabobu sa to upravilo sice to par tyzdnov trvalo, ale viete si predstavit kolko hamby som si uzila, a ked som s novorodencom chodila k dr atd tak som radsej ani nejedla nic az kym sme neprisli domov. Cvicenim atd sa to nastastie upravilo, ale ostalo mi akoby take spinenie, ze ked idem na velku potrebu tak potom aj par hodin sa chodim este utierat na wc, inak si s tim neviem poradit a viete si predstavit ake je to neprijemne. Mam aj trocha padnutu maternicu, podla gynekologa to ale nieje take hrozne. Ale toto mi uz vazne lezie na nervy, uz zacinam rozmyslat ci neexistuje operacne riesenie. Chcela by som ale vediet ci niekto na takom bol, ci to pomohlo, kolko vas to stalo a ci nieje riziko zeby sa to nahodou este zhorsilo 😏 este som sa nato ani dr nepytala co sa mi tak nechce do tej zahambujucej temy zase pustat, az ked budem presvedcena ci aj existuje nato operacne riesenie. Viem ze je to velmi hakliva tema, ak mi niekto nechate aj len odkaz tak napisem osobne. Dakujem krasne
@pininka1 vidite to ma nenapadlo ze to riesit s proktologom, ja som myslela ze s gynekologom musim ked tak...asi sa k tomu odhodlam lebo uz mam fakt nervy z toho...horsie je ze mne nepomoze sa ani hned osprchovat a utriet vlhcenymi, pretoze to stale este nejaky cas akoby doteka, aj hodiny ... Potom som napr cele doobedie nervozna ked idem na wc rano, utekam zo skolky osprchovat sa, zachvilu zas a tak... Horsie ze v porodnici mi nevedelu povedat co je vlastne, ci svaly, ci nervy z tazkeho porodu, tak sa bojim ze sa zase postrapnujem po doktoroch lebo ved zrejme aj obvodnemu vysvetlit naco chcem vymenny a potom to nebude mozne operacne riesit 😏
Ja nemam skusenost, len chcem povedat, ze pred lekarmi sa nemusis hanbit, ti toho uz naozaj vela videli a isli do tejto roboty preto, ze chceli ludom pomahat od tazkosti. Myslim si, ze uz z VS vyjdu v takom stave, ze stolica nie je pre nich ziadne tabu. Drzim ti palce, aby sa to vyriesilo.
Gynekológ s tým asi veľa nepovieš, no evidentne sa niečo narušilo, ale možno proktolog ti sam povie ze kde si bola doteraz a ze sa to dalo riešiť. Určite nie si jediná, držím prsty veľmi.
Tie cviky na panvové dno ťa "učil" odborník? Ak nie, šup šup za fyzioterapeutkou, ktorá sa venuje panvovemu dnu.
@lulu8491 ja som praveze sama fyzioterapeut 😁 a cvicila som ich donemoty, vdaka tomu som sa z toho najhorsieho dostala 🙂 akurat ze uz su su to dva a pol roka skoro a uplne sa to nedalo donporiadku ... Najprv som si aj hovorila ze toto uz znesiem hlavne ked to nieje uz take, ale aj tak predsa ma to obmedzuje a nervy z toho mavam riadne... To si rozmyslim kedy vobec idem na wc lebo ked nie som doma sa mi to nehodi 😏
@pininka1 ano no vtedy v porodnici vsetci chodili hore dole, na sono ma brali zvnutra ci sa cosi nenarusilo sitim, este som sa tam vracala po 4 tyzdnoch, ked sa nelepsilo mala som prist na kontrolu, zas vysvetlovat nanovo dalsej doktorke vsetko 🤦 nikdo mi nevedel povedat preco, ja si myslim ze najskor nervy lebo akoby som chvilu nemala cit uplne v tich partiach. No musim sa konecne odhodlat to riesit
Verím, že je to na nervy. Ja som tiež riešila po pôrode problémy (nie práve inkontinenciu). Je to beh na dlhú trať, čiže psychike to dáva zabrať.
Možno by stálo za úvahu dať sa pozrieť inej kolegyni fyzio, či ti tam nenahmata nejaké spazmy alebo nepríde na niečo iné- ako sa hovorí, viac hláv viac rozumu.
Potom už asi len neurológ a proktolog
Chcela by som poprosiť dámy, žijúce na Slovensku vo veku 18 rokov a viac, trpiace inkontinenciou moču o vyplnenie dotazníka k mojej diplomovej práci s témou Vplyv močovej inkontinencie na kvalitu života žien.
Veľmi pekne ďakujem za vašu ochotu i čas

Určite by som navštívila proktologa, ale ja to mam z hemoroidov. Po každej veľkej idem rovno do kúpeľne a vysprchujem zadnú časť. Ak nemám možnosť tak nosím so sebou aspoň vlhčené obrúsky.