Je menopauza pred 40-tkou normálna?
Ahojte baby, no píšem vystrašene, mám pred 40, a už 2x sa mi stalo , že pred menštruáciou mám akoby spinenie (alebo ako keď som sa čistila po pôrode ) teraz som nedostala menštruáciu takmer žiadnu -detičky mám , len normálne AA bojim, že stratím take to ženské , alebo ako by som to povedala .zmeny nálad mám , ale zatiaľ som to pripisovala , len k tomu, že som doma sama s deťmi .Bolesto brucha tiež ako pri menzese. ale nič.Baby povedzte mi ako ste to mali vy? Nie je to skoro?
Daj si spraviť u gynekológa hormonalny profil. Vek na to máš. Memopauza však prichádza väčšinou pomaly a postupne. Nie naraz,koniec a vypnes 😉
Mam 43 r a som už perimenopauze, MS mi chodí každé 2 - 3 m, naposledy meskala az vyše 4 m. Mam výkyvy nalad, extrémnu únavu, bolest kostí a svalov, potenie aj nočné, návaly tepla, vlasy padajú, podráždená som, spánok sa mi zhoršil a skrátil, zábudlivosť, bolesti hlavy resp migréna sa mi po 15 r vrátila a
teraz pribudlo aj nadmerné cikanie a únik moču. Urobila som sú test kt vyšiel pozitívne a dr potvrdil. Minulý týždeň som si kúpila doplnok tal uvidím. Takže aj ty máš už na to vek.
Ja mam 45 doteraz menstruacia pravidelne. Na prehliadke vraj mam do prechodu daleko..no tiez brucho boli uz 7dni a menzes nikde..Ale mala som zapal mocaku minuly mesiac aj atb tak neviem ci to súvisí s tym
ja som mala ms pravidelne, ale kratko pred 40-kou sa mi skracoval cyklus, vtedy som mala aj tazky nedostatok vit D. potom sa mi upravil., teraz sa mi stalo tiez ze sa mi skratil, ale len jednorazovo.
a teda uz par rokov sa mis tava, ze mam spinenie pred ms.
cyklus u zeny nefunguje tak, ze ked zacne v puberte, resp ked sa ustali, ze bude az do prechodu stale rovnaky. cyklus sa meni a starnutim uz mozu byt odchylky v hormonalnom profile. cinnost vajecnikov pomaly vyhasina a taketo spinenie moze sposobovat tusim aj nedostatok progesteronu.
ako sa menia hormony, to je asi individualne, u niekoho to rpide nahle, u inej postupne s takymito nenapadnymi odchylkami a kldune moze byt cyklus este pravidelny niekolko rokov.
Je to skoro. Ak by sa to opakovalo, riešila by som to s gynekológom. Sú aj voľnopredajné produkty na ,,predĺženie ženstva"
Spinenie mava pred menzesom pred menopauzou vela zien a to vraj aj desatrocie... tak mi to povedal gynekolog, ked som sa mu pred rokmi stazovala. Povedal, ze ak by ma to moc obtazovalo, napise mi DUphaston, lebo to spinenie sposobuje pokles progesteronu. Mne sa casom zacal cyklus skracovat, momentalne priemerne 26 dni, niekedy skor, niekedy neskor. Intenzita krvacania je rozna, taz malicko, raz viac. Spinenie niekedy pred menzesom mam par dni a niekedy nie. Mam 53 a cyklus este pravidelny. Ty podla mna uz mas vek na to, aby si pomalicky sla do prechodu.
@simsalabim pozeram, ze si an tom podobne ako ja. mne sa tiez uz par rokov objavovalo spinenie, tiez sa mi skracoval cyklus. soms a smiala, keby sa predlzoval a nei skracoval. stale s vlozkou behat. ja som mala tiez tak aj 24-25dni, tak na striedacku, niekedy normlane 27-28dni, teraz v poslednej dobe som mavala tak skor normalne, eln jeden den asi 15dni, no pred 7r som mala sem tam aj 18dni ( to len obcas ).
no teraz to mam vyriesene - vyoperovali mi maternicu. mam akurat dilemu, ci si mam skusit sledovat,a si ako mam cyklus,a lebo nie.
mavam pms, dost sa napchavam pri ms a teda ak si budem cyklus sledovat, tka budem amt ospravedlnenie pre napchavanie ( ze hormony ), co by som nerada. no ak si nebudem, budem mat priznaky pms a budem mat obdobia, ked budem total mimo a nebudem vediet z coho. aj ked mi asi dojde, ez to moze byt obdobie, ked yb som mala mat ms. no ja mavam tak divne tiet priznaky. niekedy zacnu pred ms, inokedy az pocas a tiehnu sa pocas celej ms.
autorke:
- ako pise @simsalabim, v urcitom veku to jednoducho prichadza, dolezite je, ci ta to vlemi obtazuje, do akej meiry t je., u mna to nebolo moc. asi 3 dni pred som mala na toaletaku bud ruzovy vytok,a lebo trosku krvi, niekedy potom este sa objavilo hnede, ci ruzove spinenie,. asi 1x to bolo 5dni pred ms. no nebolo to take zle, aby osm to potrebovala riesit. nosila som intimku, bolo to slabe. mam intimky, ktore maju aj tu nepremokavu vrstvu,t ake dlhe https://www.notino.sk/always/dailies-long-plus-...
dajus a pouzit aj na konci ms ked uz je lvmei slabucke spinenie.
a teda toto fakt moze trvat aj roky, nez sa cyklus uplne zmeni.
spinenie som mala asi 2-3r. nie vzdy. skracovanie cyklu som mala uz pred 7-8r, potom uprava, teraz jednorazovo opat skratenie. no vseobecne som mavala stabilne cyklus asi 10r 27-28dni, hoci ako mlada som ho mala 32-33dni.
no aj napriek tomu, po tych rokoch s odchylkami cyklu, mala som cyklus stale vcelku pravidleny. u teba to takto tiez este moze pretrvavat dlho.
ja mam 47r.
@majamat kedze vajecniky mas, podla mna bude aj cyklus. Urcite nezaksodi si to odsledovat. Ja v podstate uz PMS ani nemavam, iba velmi zriedka... ked mam spinenie, nosim intimky, menzes mam kratky, 3-4 dni a pouzivam poharik, tak ma to nejako neobtazuje. Len v mojom veku by uz asi mal cyklus vypadavat... mamu uz nemam, neviem sa opytat... sesternica mi povedala, ze ju iba "vyplo". Zrazu menzes neprisiel a ako bonus dostala do 3 mesiacov cukrovku.
@simsalabim ano, budem amt cyklus.
chcela som si to odsledovat, no to je to, ze ed sa zacnem napchavat, budem to osrpavedlnovat pms. ako ano, pri pms byva taka zravost, ale mozno by soms a lepsie udrzala, keby to neviem.
a teda kedze mozu yt v cykle tieto odchylky - napr skracovanie, tak potom sa moze stat, ze to nebudem vediet odsldovat. aj pms nemavam stale rovnako.
kedysi som mala pred ms psotupne vsetky priznaky pms. teraz som mavala zravost neikedy az po zacati ms, inokedy tesne pred. cize ak sa mi toto zacne, nebudem vediet, ci by som bola pred ms, ci uz pocas. este take vyrazne priznaky co som mala, vzostup hmotnosti. ked som drzala dietu, normalne som na 8-9den cyklu malariadny a nahly pokles na vahe. dokopy aj 1,5g za tie 2 dni. a tiez mavam stavy, ze som mimo, minimalne 1 den je to take najhorsie. extremna unava, nesustredenost. podla toho by som to mohla teoreticky rozoznat.
uz teraz sa mi cyklus vdaka operacii mohol trosku posunut. nie priamo,a le preto, ez bol nejaky zasah do organizmu,t ak mozu vzniknut odchylky. niekto ich ma aj pri infekcii, co aj som nikdy nemala. no peracia je vacsi zasah, preto to nastat moze.
po operacii, zrejme z anestezy ma obcas oblieval pot. je fakt, ze v nemocke bolo dost teplo.
Ahojte, ja sa pridam do diskusie. MS mi meska 6 dni, tehu test negat, vek 39. Neviem, či to dako riesit ci nie. Na preventivke u gynekoga som bola pred mesiacom - nebral ani stery na cytologiu co som si az doma uvedomila ze zatial na kazdej preventivke bral...
@ivky ja by som ešte pár dní počkala a potom volala dr. Prípadne sa urob hlúpa a spýtaj sa na výsledky z cytologie veď tá by sa mala brať každý rok
Momentalne je menopauza v 40tke zial bezna vec. Vidim to na mojich kamoskach a ja som sa tiez dostala do menopauzy v 40tke.
Nic zenske nestratis neboj sa. Ja mam len navaly tepla ale da sa to vydrzat. A teda priberies nieco, par kil mozno ale citim sa rovnako zenou ako predtym.
Dakujem vam všetkým baby , poviem pravdu, že som z toho ozaj zaskočená , ďalšia zmena v živote ženy a zrejme asi každá to prežíva inak .Dúfam, že to nebude rýchlo , aby som sa s tým nejako vysporiadala,lebo vraj to ozaj môže trvať roky .
To áno my ženy sa musíme v priebehu života vyrovnať so všetkými možnými zmenami. Na mňa teraz asi najviac dolieha zhoršujúca sa inkontinencia už som z toho na prášky. Dr mi spomínal nejaké testy len som sa ho už nestihla spýtať na možnosti liečby, kegelove cviky sú u mňa nula bodov. Už dlhšie mám z toho hlavu v smútku
@matullienka Ahoj, tak som pockala a menzes nakoniec prisiel. Prvy den akoby suchy a potom poriadne silny 2dni a dalsie dni slabsi. Kupila som si test na menopauzu tak potom uvidim ci to s tym suvisi...co sa tyka cytologie tak dr sa pozabudol 😬 a vraj ked boli minule vysledky ok tak to uz nechal tak = vazne rozmyslam o zmene doktora 👍
@ivky prosím ťa to je aký test? Ani som nevedela, že taký je
@matullienka napr takyto
@ivky ďakujem zajtra pozriem aj ja v lekárni

Ja mám tiež pred 40 tkou a ms mi zatiaľ chodí pravidelne len posledné týždne mávam akoby návaly tepla, v noci sa budím úplne spotená a často som veľmi unavená. Minulý týždeň som bolo na prehliadke a dr sa vyjadril, že áno môže to byť aj pomaly nástup menopauzy