icon

Je užívanie tablety Norethisteron bezpečné?

lara1128
27. jún 2024

Ahojte, chcem sa opýtať na tbl Norethisteron na pozastavenie menštruácie. Mam nepravidelný cyklus, a ideme na dovolenku. Ak to nedostanem ako by som mala vyjde to na dovolenke. Ale je tu jeden zadrhel že ak by som teoreticky bola tehotná no tbl sa berie par dni pred menštruáciou, je nebezpečná v prípade tehu??

frzeiovn
27. jún 2024

Ahoj, ja som ich brala v zime pred plesom, ale už nikdy viac. Mávam strašne silnú MS a ja som úplne mimo aj 3 dni, v noci nespím, únava, vyčerpanie atď. Lenže čo som ja zažívala tých 10 dní pred tým ako sa to má brať no katastrofa, náladovosť, nafúknutá, nervózna, bolesti brucha, hrozné...radšej by som ich nebrala a tehotné to asi nemôžu. Na letáku to bude, alebo si sprav tehu test...a na dovolenke ak príde tak veľa citrónov a ascorutin ber, ten kúpiš v lekárni, nestojí to zato. Ahoj

lara1128
autor
27. jún 2024

@frzeiovn ascorutin??? Ten to pozastaví???

e1i
27. jún 2024

@lara1128 nepozastavi. Skusenost
Ani babske rady s citronmi nemusia fungovat

frzeiovn
27. jún 2024

Ascorutin trochu zmierni krvácanie, no každá žena je iná, na mňa nezaberá nič len ten citrón tak 20%. A po vysadení noretisteronu mi prišlo na druhý deň...

monro
27. jún 2024

Ja mám v poslednom čase rôzne výkyvy v cykle, som už staršia. Norethisteron mi veľmi pomohol v čase, keď mi nechcela skončiť menštruácia. Do dvoch dní mi krvácanie zastavil. Vedľajšie účinky som nemala žiadne, a krvácanie prišlo po dvoch dňoch od vysadenia. Na prípadné tehotenstvo to vplyv nemá.

e1i
27. jún 2024

@monro 4.6 Fertilita, gravidita a laktácia
Gravidita

Z experimentov na zvieratách a z epidemiologických štúdií u ľudí vyplýva, že noretisterón nepriaznivo ovplyvňuje vývoj plodu. Podávanie noretisterónu v gravidite je kontraindikované.

Pred začiatkom liečby je potrebné celkové lekárske vyšetrenie, vrátane gynekologického (je nevyhnutné vylúčiť tehotenstvo).

Zdroj SPC lieku. https://www.adc.sk/databazy/produkty/spc/noreth...
@lara1128

monro
27. jún 2024

@e1i Ok, mýlila som sa. Vychádzala som z toho, že progesterón sa zvykne dávať aj na začiatku tehotenstva...ďakujem, som múdrejšia.

e1i
27. jún 2024

@monro norethisteron ma aj estrogenny ucinok. Progesteron sa dava na udrzanie tehotenstva (utrogestan,progestanelle) ako samotny pripravok

lara1128
autor
27. jún 2024

Dobre baby ďakujem, a teda ešte mi viete povedať... 10.7.by som to mala dostať ako vopred môžem spraviť test